LG: με chip τεχνητής νοημοσύνης σε πολλά προϊόντα

Οι Κορεάτες υλοποιούν δικό τους επεξεργαστή και νευρωνικό δίκτυο, επιδιώκουν θέση ισχύος στα καταναλωτικά

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ναι μεν μπορεί να μην λάβει πολύ σύντομα την... κινηματογραφικά "μαγική" διάσταση με την οποία αποδίδεται στις ταινίες του Hollywood, αλλά ως μηχανισμός έχει ήδη αρχίσει να έχει παρουσία σε πολύ περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες απ' ότι π.χ. 3 ή 5 χρόνια πριν. Έχει αντίστοιχη σημασία, λοιπόν, για τους κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων η υποδομή στην οποία θα στηριχθούν για να προσφέρουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - και η LG, ανήκοντας στους μεγαλύτερους από αυτούς, επέλεξε τον δρόμο της επένδυσης από αυτόν της "ενοικίασης" τεχνολογίας άλλων: ο κορεατικός κολοσσός ανακοίνωσε πως έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη δικού της επεξεργαστή ΑΙ, αλλά και δικού της νευρωνικού δικτύου (neural network), το οποίο θα βοηθά τις συσκευές που ενσωματώνουν τον πρώτο, να εξελίσσονται με τον καιρό.

Ο επεξεργαστής ΑΙ της LG θα είναι σε θέση να δέχεται όλων των ειδών τα ερεθίσματα και δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον, να τα αναλύει και να καθοδηγεί τις λειτουργίες που ελέγχει σε προσαρμογές ή αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Το chip αυτό θα είναι σε θέση - άμεσα συνδεδεμένο με ποικιλία αισθητήρων - να αναγνωρίζει με ακρίβεια χαρακτηριστικά φωνής, να ανιχνεύει φυσικές και χημικές αλλαγές στο περιβάλλον, να διακρίνει απόσταση, ύψος και θέση αντικειμένων στον χώρο, ακόμη και να ξεχωρίζει (σε βάθος χρόνου) συγκεκριμένα συναισθήματα ή στοιχεία συμπεριφοράς του χρήστη μιας συσκευής. Τα προσωπικά δεδομένα που θ' αναλύονται από τον επεξεργαστή ΑΙ της LG θα είναι απολύτως ασφαλή, είτε αν είναι αποθηκευμένα στις συσκευές που τον ενσωματώνουν, είτε αν υπάρχουν στο νευρωνικό δίκτυο ανάλυσης της εταιρείας, χάρις σε ειδικό μηχανισμό προστασίας δύο επιπέδων και κρυπτογράφησης.

Στην κατηγορία των τηλεοράσεων - η οποία ενδιαφέρει προφανώς περισσότερο τους θιασώτες των home cinema και φυσικά μία κατηγορία όπου η LG έχει ήδη ισχυρότατη παρουσία - ο επεξεργαστής ΑΙ του κορεατικού κολοσσού θα αναλαμβάνει βεβαίως την βελτιστοποίηση της προβαλόμενης εικόνας βάσει υλικού και συνθηκών. Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσα από την χρήση προηγμένου μηχανισμού αναγνώρισης, χαρτογράφησης και αντιστοίχισης οπτικού περιεχομένου (SLAM), ο οποίος θα καθιστά εφικτά πράγματα όπως π.χ. την διόρθωση της παραμόρφωσης εικόνας που προκαλείται από φακούς ευρείας γωνίας ή την ρύθμιση φωτεινότητας ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό έτσι ώστε κάθε λεπτομέρεια της εικόνας να είναι διακριτή.

Ο επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης της LG θα χρησιμοποιηθεί βεβαίως σε μεγάλη ποικιλία οικιακών συσκευών πέραν των οπτικοακουστικών, από πλυντήρια και ψυγεία μέχρι κλιματιστικά και ηλεκτρικές σκούπες αυτόνομης κίνησης, σε κάθε μία από αυτές με τρόπο που εμπλουτίζει τις λειτουργίες της κι απλοποιεί την χρήση της. Η LG έχει ως απώτερο σκοπό να αξιοποιήσει αυτήν την υποδομή ΑΙ μακροπρόθεσμα έτσι ώστε "το σπίτι του μέλλοντος", αυτό που σήμερα αποκαλούμε συνολικά "smart home", να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων του σε πολλαπλά επίπεδα. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ