LG: Φωτεινότερες οθόνες OLED καθ' οδόν

Ο κορεατικός κολοσσός στοχεύει σε περισσότερο εντυπωσιακή εικόνα HDR μέσα στο 2017

Δεν χωρά συζήτηση στο γεγονός ότι οι οθόνες τεχνολογίας OLED είναι τυπικά και ουσιαστικά οι... "πνευματικοί διάδοχοι" των θρυλικών plasma όσον αφορά στην συνολική ποιότητα εικόνας - σε μεγάλο βαθμό χάρις στην άψογη απόδοση του μαύρου, η οποία βοηθά τα μέγιστα στην αντίθεση και την πιστότητα της απεικόνισης όλων των χρωμάτων. Μόνο σε ένα συγκεκριμένο σενάριο χρήσης δεν ισχύει αυτό, αλλά... αυτό το ένα τυγχάνει να είναι σημαντικό και αφορά στο υλικό τεχνολογίας HDR: για την εντυπωσιακή απόδοσή του δεν αρκεί μόνο ο υψηλός δείκτης αντίθεσης, αλλά χρειάζεται και υψηλός δείκτης "λαμπρότητας" (luminance) και πρακτικά φωτεινότατη οθόνη προκειμένου τα γυαλιστερά χρώματα, ο ήλιος , οι μεταλλικές επιφάνειες και άλλα να απεικονιστούν με τρόπο που να είναι εμφανώς διαφορετικός από αυτόν των "απλών" τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας.

Σε αυτόν τον τομέα της "λαμπρότητας" ή απλοϊκά "φωτεινότητας" η LG Display - το τμήμα του κορεατικού κολοσσού που επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών προβολής - υπόσχεται πρόοδο σημαντική με την επόμενη "γενιά" οθονών OLED. Σύμφωνα με ανακοίνωση και τεχνική ανάλυση που έκανε στο πλαίσιο κλαδικού συνεδρίου πριν από λίγες μέρες, η LG Display για τις νέες της OLED θα μεταβεί σε μέθοδο κατασκευής τριών "στρώσεων" σε κάθε τέτοια οθόνη, καθώς και σε νέα δομή για τα εικονοστοιχεία που απαρτίζουν την εικόνα. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με την εταιρεία, οι επόμενες τηλεoράσεις τεχνολογίας OLED θα προσφέρουν "λαμπρότητα" που ξεπερνά τα 1000 nits - και άρα πληροί τις προϋποθέσεις του προτύπου Ultra HD Premium, αλλά με τα "μέτρα και σταθμά" των LED/LCD αυτή τη φορά - μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ρεύματος κατά 20% σχεδόν!

Με τον τρόπο αυτό η LG Display στοχεύει στην... απαλλαγή, μια για πάντα, της εντύπωσης που έχει δημιουργηθεί στο κοινό πως οι οθόνες OLED μπορούν να προσφέρουν εκπληκτική αλλά όχι αρκετά - δηλαδή: εντυπωσιακά - φωτεινή εικόνα με υλικό τεχνολογίας HDR. Οι τηλεοράσεις OLED της LG του 2015 χαρακτηρίζονταν από 400 περίπου nits "λαμπρότητας", οι αντίστοιχές τους του 2016 από περίπου 700, οπότε με περισσότερα από 1000 οι νέες OLED μπορούν να συναγωνιστούν τις καλύτερες LED/LCD σε αυτόν τον τομέα, διατηρώντας ωστόσο τα δικά τους πλεονεκτήματα στην απόδοση του μαύρου, την υψηλή αντίθεση και την άψογη κίνηση. Η έκθεση CES 2017 βρίσκεται "προ των πυλών", οπότε τις επόμενες ημέρες αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να υλοποιήσει η LG τις νέες αυτές οθόνες OLED. Λίγες ημέρες υπομονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ