LG Display: έρχονται καλύτερες οθόνες OLED το 2022

Οι OLED EX υπόσχονται υψηλότερη φωτεινότητα από τις υπάρχουσες, κρατάμε... μικρό καλάθι

Η CES 2022, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας ακόμη και στους πανδημικούς καιρούς που διανύουμε, βρίσκεται "προ των πυλών" και πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν ορισμένες ανακοινώσεις (προκειμένου να μην "χαθούν στον θόρυβο" από τις εκατοντάδες που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα προφανώς). Μία τέτοια ανακοίνωση έκανε πριν από λίγες ώρες η LG Display, η εταιρεία η οποία κατασκευάζει τις οθόνες που η LG Electronics - και άλλοι κατασκευαστές - χρησιμοποιούν για τα μοντέλα τηλεοράσεων που προωθούν. Η LG Display επίσης τυγχάνει να είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος προμηθευτής οθονών OLED στον κόσμο, τα σχέδιά του λοιπόν για την συγκεκριμένη τεχνολογία προβολής είναι σημαντικά για την αγορά εν γένει.

Καμία έκπληξη, λοιπόν, που η LG Display ανακοίνωσε αυτό ακριβώς που σχεδόν όλοι οι θιασώτες των τηλεοράσεων OLED ζητούν επίμονα την τελευταία πενταετία το λιγότερο: οθόνες ικανές να αποδώσουν φωτεινότερη εικόνα. Η LG Display ονομάζει την τεχνολογία στην οποία θα στηρίζονται αυτές οι οθόνες "OLED EX", με το "EX" να προέρχεται από τις λέξεις "Evolution" και "eXperience". Σύμφωνα με την εταιρεία, "οι οθόνες OLED EX συνδυάζουν μίγματα δευτερίου και εξελιγμένους αλγορίθμους ελέγχου, έτσι ώστε να μεγιστοποιούν την σταθερότητα και την αποδοτικότητα των οργανικών φωτοδιόδων και να βελτιώνουν την απεικόνιση συνολικά".

Το πώς ακριβώς χρησιμοποιείται το δευτέριο είναι... κάπως περίπλοκο, αλλά το πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι όχι: αυτό που υποστηρίζει η LG Display, κατά βάση, είναι πως χρησιμοποιεί ρουτίνες μηχανικής μάθησης (machine learning) προκειμένου να "προβλέπει" πότε και σε ποιά σημεία της εικόνας χρειάζεται υψηλότερη φωτεινότητα ώστε "να αποδοθούν με ακρίβεια χρώματα και λεπτομέρειες". Σε εκείνα τα συγκεκριμένα pixel, λοιπόν, διοχετεύεται περισσότερη ενέργεια ώστε να γίνουν περισσότερο φωτεινά απ' ότι άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, υπόσχεται η LG Display, οι οθόνες OLED EX μπορούν να αυξήσουν την συνολική φωτεινότητα απόδοσης της εικόνας κατά "έως και 30% σε σχέση με τις τυπικές οθόνες τεχνολογίας OLED".

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη το θέμα της μηχανικής μάθησης - είναι γενικώς... μεγάλη συζήτηση από πολλές απόψεις το πώς αυτές οι ρουτίνες εφαρμόζονται στον τομέα της επεξεργασίας εικόνας - η υπόσχεση της LG Display είναι βολικά ασαφής. Εκείνο το "έως και 30%" γνωρίζουμε ήδη τί σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα στην πράξη: "25%-30% σε σπάνιες περιπτώσεις και πολύ συγκεκριμένες συνθήκες", με ένα 15%-20% περισσότερο ρεαλιστικό και σύνηθες (πάντοτε μιλώντας για το... καλό σενάριο). Αλλά τί ακριβώς σημαίνει "σε σχέση με τις τυπικές οθόνες OLED"; Αυτές είναι οι περυσινές οθόνες OLED Evo που η LG είχε ήδη υποσχεθεί πως θα απέδιδαν "έως και 20% υψηλότερη φωτεινότητα"; Άρα να... υπολογίζουμε την διαφορά ανάμεσα σε "Evo" και "ΕΧ"; Ή αναφέρεται η LG Display στις οθόνες OLED από το 2020 και νωρίτερα;

Η... έξτρα δόση κυνισμού για όλα αυτά, φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα αυτή υπόσχεση ακολουθεί μία προηγούμενη που δεν κρατήθηκε. Γνωρίζουμε πια πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι οθόνες OLED "Evo" που είχε ανακοινώσει η LG στην CES 2021 μπορούν όντως να αποδώσουν κατά τι φωτεινότερη εικόνα, αλλά πως η σχετική αύξηση στην πράξη δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια το υποσχόμενο 20% - ειδικά αν αναφέρεται κανείς στις μόνες δύο καταστάσεις λειτουργίας που έχει νόημα να χρησιμοποιεί κανείς για ποιοτική απεικόνιση ταινιών ή σειρών σε μία τηλεόραση OLED: τις Movie και Custom. Να αποδίδει μία τηλεόραση OLED 1100 ή 1200 ή και περισσότερα nits φωτεινότητας στην κατάσταση λειτουργίας Vivid δεν σημαίνει πρακτικά τίποτε, καθώς τα χρώματα σε αυτήν είναι ανακριβή και δεν την χρησιμοποιεί κανείς.

Ακόμη και η καλύτερη τηλεόραση OLED του 2021, η περίφημη Sony Bravia XR A90J με την ειδική ψύκτρα πίσω από την οθόνη της, μετά βίας ξεπερνά τα 850 nits στην κατάσταση λειτουργίας Movie - διόλου ευκαταφρόνητο κατόρθωμα βάσει των περιορισμών της τεχνολογίας OLED, αλλά ένα μικρό σχετικά "βήμα μπροστά" σε σχέση με την αντίστοιχη Bravia με οθόνη OLED του 2020 που, στην ίδια κατάσταση λειτουργίας Movie, απέδιδε 750 nits, πάντοτε μιλώντας για υλικό HDR.

Ας μας... συγχωρήσει λοιπόν η LG Display που "κρατάμε μικρό καλάθι" όσον αφορά στην ανακοίνωσή της για τις οθόνες OLED EX. Η νέα αυτή τεχνολογία ακούγεται ενδιαφέρουσα, μα θα περιμένουμε μέχρι να έχουμε έμπρακτες αποδείξεις για τις υποσχέσεις αυξημένης φωτεινότητας, μέσα από αξιολόγηση με πραγματικό περιεχόμενο σε τελικά προϊόντα. Έως τότε, το όνομα "OLED EX" το θεωρούμε απλώς νέο branding για το ίδιο εν πολλοίς πράγμα. Η εταιρεία δηλώνει πως κατασκευαστές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις οθόνες αυτές "από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μετά", οπότε τα πρώτα νέα μοντέλα τηλεοράσεων OLED του 2022 - τα οποία εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη - δεν θα φέρουν οθόνες OLED EX. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά για τις καθιερωμένες σειρές τηλεοράσεων OLED της LG για το νέο έτος, υποθέτουμε θα μάθουμε στο πλαίσιο της CES 2022. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ