LG 75NANO99

Ποιοτική ανάλυση 8Κ, περισσότερο προσιτή από ποτέ

Είδος: TV LCD
Τιμή: €5899,00

Εταιρία: LG
Διανομή: LG Hellas

Το... κακό και συνάμα καλό με την τεχνολογία είναι το πλέον χαρακτηριστικό της γνώρισμα: δεν μένει ποτέ στάσιμη. Ενώ συνεχίζονται οι συζήτησεις, για παράδειγμα, όσον αφορά στις συνθήκες και στα σενάρια χρήσης όπου οι τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ έχουν νόημα για τους καταναλωτές, οι κατασκευαστές απτόητοι δίνουν όλο και περισσότερη έμφαση στην κατηγορία αυτή των προϊόντων φέρνοντας στην αγορά πολλαπλά μοντέλα σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές. Η LG, από τις πρωταγωνίστριες σε αυτές τις εξελίξεις, γνωρίζει πως λίγοι είναι εκείνοι οι τυχεροί που μπορούν να αποκτήσουν τις κορυφαίες της τηλεοράσεις 8Κ OLED - γνωρίζει, ωστόσο, πως είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που ενδιαφέρονται για τηλεοράσεις μεγάλων διαγωνίων κι αξιολογούν τις επιλογές τους (και) σε ανάλυση 8Κ.

Γι' αυτούς ο κορεατικός κολοσσός διαθέτει δύο επιλογές στις 65 και 75 ίντσες με την premium σειρά 8Κ LED/LCD της, την NANO99 NanoCell. Είχαμε στην διάθεσή μας το μοντέλο των 75 ιντσών και... η ερώτηση των 25000 ευρώ είναι: πώς κατάφερε η LG να προσφέρει μία τηλεόραση 8Κ που κοστίζει τέσσερις φορές λιγότερο από την αντίστοιχή της τεχνολογίας OLED και πού ακριβώς έχουν γίνει συμβιβασμοί γι' αυτό;


Από πλευράς design η LG 75NANO99 υιοθετεί μινιμαλιστική προσέγγιση: οι καταναλωτές που προτιμούν τηλεοράσεις οι οποίες δεν τραβούν οι ίδιες την προσοχή θα εκτιμήσουν τις λιτές, απέριττες γραμμές του σχεδιασμού της. Το περίβλημά της στηρίζεται μόνο σε δύο "πόδια" που δεν καταλαμβάνουν ιδιαίτερο χώρο και, σε συνδυασμό με το λεπτό πλαίσιο γύρω από την οθόνη, δημιουργείται όντως κατά την λειτουργία η εντύπωση πως η εικόνα σχεδόν "αιωρείται" μπροστά στον θεατή. Δεν είναι τηλεόραση λεπτή με τα σημερινά δεδομένα μα δεν προεξέχει ακαλαίσθητα αν τοποθετηθεί σε τοίχο, ενώ η ποιότητα κατασκευής της είναι ολοφάνερα υψηλή, με υλικά επιπέδου ΑΑΑ και συναρμογή προσεγμένη. Η 75NANO99 είναι συσκευή hi-end και... φαίνεται.

Μία ματιά στο πίσω μέρος της τηλεόρασης επιβεβαιώνει το ίδιο γεγονός: παρούσες είναι 4 θύρες HDMI έκδοσης 2.1, όλες ικανές να διαχειριστούν περιεχόμενο ανάλυσης 8Κ/60 Hz και 4Κ/120 Hz, καθώς και τρεις θύρες USB για αποθηκευτικά μέσα, όλες με κατεύθυνση προς τα κάτω ή πλάγια ώστε να διευκολύνουν την τοποθέτηση σε τοίχο. Θύρες "παλαιάς κοπής", όπως οι AV-in ή Optical-out μάλλον δεν ενδιαφέρουν πολλούς επίδοξους αγοραστές μίας τηλεόρασης 8Κ, ενδιαφέρει ωστόσο η θύρα ενσύρματης διασύνδεσης Ethernet: αυτή είναι ταχυτήτων Fast και όχι Gigabit, θέτει λοιπόν κάποιους περιορισμούς ως προς το υλικό multimedia που μπορεί να λαμβάνει απευθείας. Οι κάτοχοι μιας LG 75NANO99 πιθανώς θα έχουν ταχύτερη Δικτυακή πρόσβαση αξιοποιώντας το υποσύστημα Wi-Fi, καθώς αυτό είναι έκδοσης AC.


Καθώς είναι τηλεόραση LED/LCD με κάπως περισσότερο... ευρύχωρο περίβλημα από π.χ. το πολύ λεπτό των OLED, η 75NANO99 αποδίδει καλύτερο, αποτελεσματικό και σε κάθε περίπτωση αξιοπρεπή ήχο. Η LG παραθέτει τον ήχο αυτό ως διάταξης 4.2 καναλιών, αν και βέβαια προερχόμενα όλα από την ίδια κατεύθυνση είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσφέρουν σαφή διαχωρισμό. Η απόδοση των διαλόγων όμως είναι πάρα πολύ καλή, οι χαμηλές συχνότητες των subwoofer εξαιρετικές για τα δεδομένα τηλεόρασης, ενώ οι παραμορφώσεις είναι πανελάχιστες ακόμη και σε... αχρείαστα υψηλή ένταση ήχου. Είναι εφικτό ακόμη και να συνδυάσει κανείς τον ήχο της 75NANO99 με ασύρματα ηχεία Bluetooth ως surround, έτσι ώστε να αποδίδεται περισσότερο πειστικά ο κατευθυντικός ήχος ταινιών και σειρών. Καθόλου άσχημα!

Όπως όλες οι νέες κορυφαίες τηλεοράσεις της LG, η 75NANO99 στηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα webOS 5.0 - ένα από τα καλύτερα που έχουν εμφανιστεί ποτέ για Smart TV, παρ' ότι δεν προσφέρει την ποικιλία των apps που μπορεί να βρει κανείς π.χ. στο Android TV. Όλα τα σημαντικά apps ωστόσο είναι παρόντα και το webOS παραμένει τόσο γρήγορο, ευέλικτο και σωστά δομημένο όπως πάντοτε ήταν. Ο χειρισμός με φωνητικές εντολές είναι χρησιμότερος από ποτέ - τόσο ο Google Assistant όσο και η Amazon Alexa αξιοποιούνται με πολλαπλούς τρόπους - ενώ οι λειτουργίες smart home είναι πλέον άμεσα προσβάσιμες από την κεντρική οθόνη (dashboard) της τηλεόρασης. Η 75NANO99 είναι επίσης μία από τις ελάχιστες τηλεοράσεις 8K αυτήν την στιγμή που μπορεί να αποδώσει το λιγοστό περιεχόμενο 8Κ που υπάρχει διαθέσιμο, είτε αναφερόμαστε στα video 8K του YouTube είτε σε αρχεία video 8K που μπορεί να έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο καταναλωτής (με κινητά ή με προγράμματα video) και κωδικοποιήσει κατά HEVC/VP9.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ