Κυρτές τηλεοράσεις και από τη Sony

Νέα σειρά S90 από τους Ιάπωνες, συνεχίζουμε να... αναρωτιόμαστε το γιατί

Η αλήθεια είναι πως η ιαπωνική εταιρεία με τη σχετική ανακοίνωσή της δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη (σχετικές φήμες "κυκλοφορούσαν" στο Web από τον Ιούνιο) όμως, ακόμη κι έτσι, δημιουργεί... μικρά ερωτηματικά η πιο πρόσφατη αυτή επιλογή της: η διάθεση σε λίγο καιρό τηλεοράσεων Sony με κυρτή οθόνη, όπως αυτών που προωθούν εδώ και πολλούς μήνες οι Samsung και LG, κατά γενική ομολογία ανεπιτυχώς. Βέβαια οι Ιάπωνες δικαιούνται τα... αμφίβολα εύσημα της "πρωτιάς" στις κυρτές τηλεοράσεις, αφού διέθεσαν πριν από όλους στην αμερικανική αγορά πέρυσι την άνοιξη την "απλώς" υψηλής ευκρίνειας Bravia 65S990. Θεωρούσαμε ωστόσο ότι το 2014 θα παρέμενε έξω από την κατηγορία αυτή μέχρι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να αποδειχθεί "με αριθμούς" αν τελικά οι κυρτές τηλεοράσεις όντως ενδιαφέρουν έστω και μικρό ποσοστό του κοινού ή όχι. Εν τέλει η Sony θα πωλεί τα δικά της αντίστοιχα μοντέλα σύντομα, επιδιώκοντας να διαφοροποιηθεί από τις Samsung και LG βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών.

Περισσότερο "τολμηρό" χαρακτηριστικό ανάμεσα σε αυτά δεν είναι άλλο από την... μικρότερη κυρτότητα των μοντέλων της νέας σειράς S90 της Sony. Σε μία εποχή που ούτως ή άλλως πάρα πολλοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί συντάκτες - δεν το κρύβουμε πως ανήκουμε σε αυτούς - αμφισβητούν ήδη το αν και κατά πόσο οι κυρτές οθόνες στις τηλεοράσεις των Samsung και LG προσφέρουν οποιουδήποτε είδους πλεονέκτημα στη θέαση έναντι των γνωστών επίπεδων οθονών, η ιαπωνική εταιρεία έχει μειώσει περαιτέρω την κυρτότητα των νέων Bravia σε σχέση με τον ανταγωνισμό (χωρίς πάντως να προσδιορίσει ακριβώς τις μοίρες που έχει επιλέξει). Βάσει των επίσημων φωτογραφιών, όντως η καμπύλη και κυρτότητα που διαγράφουν οι τηλεοράσεις S90 δείχνουν να είναι μικρότερες και από αυτές των LG (περίπου 2 μοίρες ή 5000R αντίστοιχα), πόσο μάλλον των Samsung (σχεδόν 3.5 μοίρες ή 4200R αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, η καμπύλη των S90 δείχνει να είναι... ανεπαίσθητη σχεδόν - κάτι που μάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση γεωμετρικών παραμορφώσεων που έχουν αναφερθεί στα άκρα των παρόντων κυρτών τηλεοράσεων, αλλά δεν παύει να θέτει ερωτήματα για τον λόγο ύπαρξης των καινούργιων αυτών Bravia. Πέραν του εκκεντρικού αισθητικού προφανώς.

Κατά τα άλλα έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με την κυρτή εκδοχή των εξαιρετικών νέων Bravia X900B της ιαπωνικής εταιρείας: ανάλυση 4Κ, τεχνολογία προβολής LED/LCD με περιφερειακό οπίσθιο φωτισμό αλλά και άκρως ικανοποιητικό τοπικό έλεγχο, όλες οι τεχνολογίες επεξεργασίας και βελτίωσης εικόνας της Sony στην πιο πρόσφατη έκδοσή τους - Triluminos Display, X-Tended Dynamic Range και 4Κ X-Reality Pro - καθώς και το ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον χρήσης των αρχείων multimedia και των πάμπολλων online υπηρεσιών που υποστηρίζουν οι Bravia. Συν τοις άλλοις, οι S90 θα προσφέρουν για πρώτη φορά ήχο 4.2 καναλιών - η Sony είναι πια σε σημαντικά καλύτερη θέση σε σχέση με τους άλλους κατασκευαστές όσον αφορά στο θέμα του ήχου των τηλεοράσεων ­- ο οποίος θα υποβοηθάται και από το σύστημα επεξεργασίας Clear Audio+. Όπως και οι X900B, έτσι και οι S90 δέχονται προαιρετικό ασύρματο subwoofer για πληρέστερο "κινηματογραφικό" ήχο χωρίς την ανάγκη συμμετοχής συστήματος home cinema γι' αυτό το σκοπό.

Το μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι οι τιμές πώλησης των δύο μοντέλων S90 - στις 65 και στις 75 ίντσες - καθώς και οι ημερομηνίες διάθεσής τους στην ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση στην ελληνική αγορά. Αυτά τα στοιχεία θα γνωστοποιηθούν, υποθέτουμε, στο πλαίσιο της έκθεσης IFA το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε η καινούργια κατηγορία να δρομολογηθεί για κυκλοφορία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Εν αναμονή και αυτών των πληροφοριών, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ