Kodi - το άλλοτε γνωστό ως XBMC - στην έκδοση 15

To πληρέστερο λογισμικό για Media Center PC εμπλουτίζεται, βελτιώνεται, παραμένει δωρεάν

Η αλήθεια είναι πως με την αλλαγή του ονόματός του σε Kodi, το θρυλικό XBMC σταμάτησε να μονοπωλεί τους τίτλους άρθρων στα Web sites που καλύπτουν την αγορά του home cinema (μα... Kodi;) ή, ενδεχομένως, το ταχύτερα εξελισσόμενο Plex κατάφερε τελικά να αποσπάσει το μερίδιο αγοράς που τού αναλογούσε, με τις αντίστοιχες... συνέπειες. Ένας αριθμός, άλλωστε, από άλλα προγράμματα που αναλαμβάνουν την ταξινόμηση, οπτικοποίηση και αναπαραγωγή Σε κάθε περίπτωση, το Kodi ακόμη και λόγω παράδοσης συνεχίζει να έχει πάρα πολλούς πιστούς φίλους, οι οποίοι το δίχως άλλο θα υποδεχθούν την νεότερη, υπ' αριθμόν 15 και με κωδικό όνομα "Isengard", έκδοση του λογισμικού αυτού με ενθουσιασμό. Δικαίως, καθώς η ομάδα ανάπτυξής του φαίνεται να προσφέρει βελτιώσεις και προσθήκες όλων των ειδών, κάποιες σαφώς σημαντικές.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει, βέβαια, η ειδική πλέον έκδοση για συσκευές βασισμένες σε Android που μπορεί να αποκτηθεί όπως οποιοδήποτε άλλο app μέσα από το Google Play. Η έκδοση αυτή υποστηρίζει μάλιστα πλήρως και την αναπαραγωγή υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ), αρκεί η εκάστοτε συσκευή να ενσωματώνει κατάλληλα υποσυστήματα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την έκδοση προσωπικών υπολογιστών (που είναι ήδη συμβατή και με τα Windows 10), ενώ κατά πολύ ευκολότερη σε αυτήν έχει γίνει πλέον η διαχείριση κεφαλαίων (chapters) στις ταινίες, η επιλογή υποτίτλων και καναλιών ήχου, καθώς και η προσθήκη και ενεργοποίηση επεκτάσεων (add-ons). Πολλές είναι οι διορθώσεις προβλημάτων στόσο για την έκδοση για OS-X (η minimum συμβατή έκδοση όμως είναι πλέον η 10.7) όσο και για την έκδοση "απελευθερωμένου" iOS (και εδώ πλέον minimum συμβατή έκδοση η 5.1). Σε όλες τις εκδόσεις, άλλωστε, έχει γίνει βελτιστοποίηση σε πολλαπλά επίπεδα, για "καθαρότερο" και ταχύτερο κώδικα λειτουργίας ο οποίος θα διευκολύνει μελλοντικές αναβαθμίσεις του δημοφιλούς αυτού λογισμικού.

Το Kodi 15.0 προσφέρεται - όπως πάντοτε - δωρεάν για Windows, OS-X, Linux, Raspberry Pi και iOS από αυτή τη σελίδα. Εκεί βρίσκεται τόσο η εγκαταστάσιμη χωρίς επίσκεψη στο Google Play έκδοση για Android, όσο και η έκδοση Kodibuntu (που έχει διαμορφωθεί ώστε να εκκινεί έναν Η/Υ απευθείας στο γραφικό περιβάλλον του Kodi και όχι σε λειτουργικό σύστημα Ubuntu). Όσοι νοσταλγοί/πιστοί του XBMC, λοιπόν...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ