Κινηματογράφος ΙΜΑΧ, αλλά... στο σπίτι

Λύσεις και για την, εχμ, καταναλωτική αγορά, υπάρχουν - και με επίσημη πλέον πιστοποίηση

Η αγορά του "παραδοσιακού" κινηματογράφου, με τις αίθουσες για το ευρύ κοινό, και η αγορά του home cinema, για το οικιακό περιβάλλον, είχαν πάντοτε... διακριτούς ρόλους - και δικαιολογημένα, για μία σειρά από λόγους μάλιστα. Ε, ο όμιλος που διαχειρίζεται τα πιθανώς περισσότερο εξελιγμένα τεχνολογικά σινεμά στις ΗΠΑ, τα ομώνυμα IMAX, αποφάσισε πως το 2016 θα είναι η χρονιά στη διάρκεια της οποίας αυτή η διάκριση μπορεί να πάψει πλέον να υφίσταται: εδώ και μερικές ημέρες διαθέσιμα προς παραγγελία είναι όχι ένας, αλλά δύο διαφορετικοί τύποι home cinema που φιλοδοξούν να μεταφέρουν την κινηματογραφική εμπειρία των IMAX και στο σπίτι. Ονομάζονται, φυσικά, IMAX Private Theatre!

Πρόκειται για εγκαταστάσεις home cinema για τις οποίες την ευθύνη των προδιαγραφών και την υλοποίηση αναλαμβάνει η ίδια η IMAX, έτσι ώστε οπτικοακουστικά να πλησιάζουν αυτό που εισπράττει κανείς στις περίφημες αίθουσες. Τα επακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών στις οποίες στηρίζονται αυτά τα ειδικά home cinema η IMAX δεν τα δημοσιοποιεί, διευκρινίζει πάντως πως στον τομέα της εικόνας επιστρατεύονται διπλοί προβολείς 4Κ (για υποστήριξη εικόνας 3D/3D σε υπερυψηλή ευκρίνεια), οθόνη που καταλαμβάνει μία πλευρά της σχετικής αίθουσας απ' άκρου εις άκρον και από το πάτωμα ως το ταβάνι, ηχητικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει τον ήχο των αιθουσών, καθώς και πλήρες σύστημα ψυχαγωγίας για ταινίες, τηλεοπτικό πρόγραμμα και games.

Στην "απλή" του έκδοση, την Palais, ένα IMAX Private Theatre μπορεί να φιλοξενήσει 18 θεατές και κοστίζει $400.000 - αλλά επειδή ως γνωστόν "ή το κάνεις ή δεν το κάνεις", υπάρχει και η έκδοση Platinum. Αυτή φιλοξενεί 40 θεατές και κοστίζει όχι λιγότερο από $1.000.000 (!), χωρίς η IMAX να διευκρινίζει αν προσφέρει τεχνικά κάτι περισσότερο πέραν του μεγαλύτερου χώρου. Προσπερνώντας το τραγελαφικά παράλογο κόστος - όχι υψηλό, παράλογο γιατί είναι ολοφάνερα διογκωμένο πέρα από κάθε όριο - αξίζει να σταθεί κανείς στην ειδική επιλογή που η IMAX πωλεί ως extra στους κατόχους των εγκαταστάσεων αυτών: αυτοί έχουν την δυνατότητα, αντί $10000, να αποκτήσουν μία συσκευή που τούς δίνει Δικτυακή πρόσβαση στις κανονικές, κανονικότατες ταινίες που παίζονται στα σινεμά της σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Τόσο χρεώνεται η συσκευή. Η θέαση κάθε ταινίας χρεώνεται (φυσικά!) ξεχωριστά.

Αν και η όλη πρωτοβουλία απευθύνεται φυσικά σε πάρα, μα πάρα, μα πάρα πολύ περιορισμένο κοινό - δεν είναι μόνο το κόστος απόκτησης ενός IMAX Private Theatre το θέμα, αλλά και ο διαθέσιμος χώρος, η απαραίτητη διαχείριση, η συντήρηση και το service του κλπ. - υπάρχουν ήδη, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δύο τέτοιες εγκαταστάσεις προς... δειγματισμό από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Βρίσκονται και οι δύο στην Κίνα (μία στην Σανγκάη και μία στο Χαΐνάν), με αντίστοιχες τέτοιες να ετοιμάζονται και στο Λος Άντζελες, την Νέα Υόρκη και το Τορόντο. Έχουμε πάντως ειλικρινή περιέργεια να μάθουμε, σε έναν χρόνο από σήμερα, αν τα IMAX Private Theatre που εγκατέστησε η διάσημη αμερικανική εταιρεία ήταν επαρκώς πολλά ώστε να καταντήσουν μπανάλ και τρε πασέ από την ελίτ των ανθρώπων που αληθινά δεν έχουν αρκετούς τρόπους να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Ε, μα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ