Κι εσύ τέκνον... James Cameron;

Αυτός που μας γοήτευσε (με τη 3D δημιουργία του), μας απογοήτευσε. Ο λόγος;

Τόσο εμείς, όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν στην ηλεκτρονική διασκέδαση και στην αγορά του home cinema, έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν "παινέψει" τον James Cameron, τον διάσημο σκηνοθέτη, για έναν πολύ απλό λόγο: ήταν ο μόνος που, εν έτει 2005, πίστεψε στις δυνατότητες της εικόνας 3D και, με το Avatar, κατέβαλλε συνειδητή προσπάθεια επίδειξης του πόσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι μια ταινία όταν έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για να έχει "βάθος", προοπτική και αληθινή 3D "αίσθηση". Όχι δηλαδή αυτήν την ψεύτικη που εισπράττουμε όταν μία παραδοσιακή ταινία 2D "μετατρέπεται" σε 3D, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτυχημένα. Ο Cameron ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο "σημαιοφόρος" της εικόνας 3D. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες.

Ο διάσημος σκηνοθέτης, σε συνέντευξη που έδωσε σε μέσα ενημέρωσης με αφορμή την κυκλοφορία του Titanic σε 3D Blu-ray, έκανε... στροφή 180 μοιρών όσον αφορά στην διαφορά ποιότητας ανάμεσα στην πραγματική εικόνα 3D και αυτής που έχει προκύψει από μετατροπή. Ο Cameron, ερωτηθείς, ούτε λίγο ούτε πολύ υπογράμμισε πως αν το κόστος της "μετατροπής" αυτής ήταν μικρότερο - και είχε εμπορικό νόημα να γίνει, όπως στην περίπτωση του Titanic - θα προχωρούσε στη... "στερεοσκόπηση με το στανιό" όλων των παρελθουσών ταινιών του, σε 3D. "Το studio που έχω εξοπλίσει και η ομάδα που αναλαμβάνει τη σχετική διαδικασία μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε παραδοσιακή ταινία, 3D. Δεν αξίζουν όμως όλες οι ταινίες τα 18 εκατομμύρια δολάρια που κόστισε η μετατροπή του Titanic σε 3D, γιατί δεν θα γίνει με αυτές απόσβεση της επένδυσης".

Και κάπου εκεί... συνέτριψε ο Cameron όλες τις ψευδαισθήσεις μας για την εικόνα του ασυμβίβαστου οραματιστή, την οποία ήθελε να "περάσει" κατά την πρώτη περίοδο προβολής του Avatar. Τη θέση της εικόνας αυτής πήρε απλώς η εικόνα του στυγνού επιχειρηματία, ο οποίος δεν θα δίσταζε να μετατρέψει σε ψευδο-3D ταινίες όπως το... True Lies, το The Abyss και τη σειρά των Terminator (ταινίες που σε καμία περίπτωση δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ για στερεοσκοπική προβολή), αν αυτό σήμαινε πως θα εισέπραττε έσοδα εκ νέου από αυτές. Ομολογούμε πως κάτι τέτοιο από τον Cameron δεν το περιμέναμε. Από τον Spielberg ναι, από τον Lucas σίγουρα... αλλά από τον δημιουργό των Avatar, όχι. Ε, είναι να μην δηλώνουμε απογοητευμένοι και όχι τόσο ενθουσιασμένοι πια με την προοπτική των επερχόμενων Avatar 2 και Avatar 3; Στο μυαλό του Cameron, όλα 3D...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ