Και η Samsung στην υπερυψηλή ευκρίνεια

Με νέα τηλεόραση, προγραμματισμένη για επίδειξη το Γενάρη

Ήταν φυσικά απολύτως αναμενόμενο - για την ακρίβεια, είχαμε αρχικά απορήσει με το πώς... δεν είχε ήδη συμβεί - όμως από χθες είναι πλέον και επίσημο. Η Samsung εννοεί να μην αφήσει στις LG και Sony περιθώριο για προβάδισμα σε αυτό αυτό αντιλαμβανόμαστε ως "επόμενο βήμα" στην προβολή εικόνας σε περιβάλλον οικιακού κινηματογράφου, δηλαδή την υπερυψηλή ευκρίνεια. Στην επερχόμενη έκθεση της CES, λοιπόν, στις αρχές Ιανουαρίου, θα παρουσιάσει τη δική της τηλεόραση UHD, με προδιαγραφές παρόμοιες αλλά (θέλουμε να ελπίζουμε) χαμηλότερη τιμή πώλησης.

Η συγκεκριμένη τηλεόραση θα είναι διαγωνίου 85 ιντσών, γεγονός που... μόλις και, αλλά τυπικά όντως επιτρέπει στη Samsung να ισχυριστεί πως η δική της τηλεόραση θα είναι "η μεγαλύτερη εμπορικά διαθέσιμη" υπερυψηλής ευκρίνειας: των Sony και LG είναι 84 ιντσών - στηρίζονται στην ίδια οθόνη, κατασκευής της δεύτερης - ενώ η πειραματική UHD των 152 ιντσών που έχει επιδείξει η Panasonic σε παρελθούσες εκθέσεις δεν είναι διαθέσιμη στο καταναλωτικό κοινό. Εκπρόσωπος της Samsung υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη τηλεόραση ενσωματώνει εξελιγμένο υποσύστημα για τον τοπικό έλεγχο των περιοχών οπίσθιου φωτισμού της οθόνης, ενώ προσέθεσε πως σημασία έχει δοθεί και στην απόδοση του ήχου από το συγκεκριμένο προϊόν (στην πλειοψηφία των τηλεοράσεων αυτή παραμελείται). Η Sony έχει επίσης δώσει έμφαση στον ποιοτικό ήχο της δικής της πρότασης.

Αυτό που όλοι περιμένουμε να δούμε, φυσικά, είναι το αν και κατά πόσο η Samsung θα δείξει τη διάθεση να "κάνει την υπέρβαση" και να προσφέρει τη δική της τηλεόραση UHD σε τιμή χαμηλότερη του ανταγωνισμού: το μοντέλο της Sony κοστίζει €25.000 και της LG €20.000, θα κυκλοφορήσουν όμως και τα δύο μέσα στο έτος. Ίσως η Samsung - της οποίας η τηλεόραση θα έλθει στην αγορά σίγουρα μετά από την έκθεση CES - θελήσει να επαναφέρει τις ισορροπίες ή και να πάρει ένα γρήγορο προβάδισμα, διαθέτοντας τη δική της τηλεόραση UHD φθηνότερα (όχι ότι και πάλι θα είναι προσιτή ακριβώς αλλά... λέμε τώρα). Το σίγουρο είναι πως - παρ' ότι οι συζητήσεις για το ουσιαστικό νόημα της εικόνας UHD παραμένουν - και μόνο η είσοδος της Samsung στην κατηγορία δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Θα σπρώξουν αυτές το κόστος μιας τηλεόρασης UHD στο... ψυχολογικό όριο των €10.000 μέσα στην επόμενη χρονιά; Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ