Και από το πουθενά... νέα hi-end δισκοπαικτικά

Η γαλλική Reavon προσφέρει σύντομα players οπτικών δίσκων επιπέδου Oppo, λεπτομέρειες

Δεν είναι μυστικό ακριβώς το γεγονός ότι η δημοτικότητα των υλικών μέσων αποθήκευσης έχει μειωθεί θεαματικά την τελευταία πενταετία, καθώς η χρήση Δικτυακών συνδρομητικών υπηρεσιών καθιερώθηκε ως η de facto σχετική επιλογή σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι θιασώτες των home cinema γνωρίζουν μεν ότι οι δίσκοι Ultra HD Blu-ray προσφέρουν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας και ήχου, αυτοί ωστόσο φαίνεται πια πως ανήκουν στην μειονότητα των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα: οι περισσότεροι απλώς θέλουν να καθήσουν μπροστά σε μία Smart TV, να πατήσουν ένα κουμπί, να εισέλθουν σε μία οθόνη με επιλογές περιεχομένου, να διαλέξουν κάτι και να το παρακολουθήσουν. Οι ακόμη αξιοπρεπείς πωλήσεις δίσκων Blu-ray και Ultra HD Blu-ray, ωστόσο, υποδηλώνουν πως πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις σχετικές συσκευές αναπαραγωγής για μία σειρά από λόγους - και η πρωτοεμφανιζόμενη γαλλική Reavon σκοπεύει να απευθυνθεί σε αυτούς με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις τον Απρίλιο, διαθέτοντας στην αγορά δύο νέα μοντέλα τέτοιων player υψηλών προδιαγραφών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία των Reavon UBR-X100 και UBR-X200, δύο δισκοπαικτών "universal" που μπορούν να αναπαράγουν δίσκους Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, DVD, CD, Super Audio CD και DVD Audio. Και τα δύο μοντέλα θυμίζουν στον σχεδιασμό τους τα καλύτερα αντίστοιχα που κυκλοφόρησαν ποτέ για την καταναλωτική αγορά, τα Oppo 203/205 πριν εκείνη η εταιρεία αποφασίσει να αποσυρθεί από την συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία το 2018. Είναι επίσης παρόμοιας κατασκευής, με στόχο την μείωση των κραδασμών και άρα τον περιορισμό των παραμορφώσεων κατά την αναπαραγωγή. Και τα δύο μοντέλα υποστηρίζουν επίσης αναπαραγωγή πολυμέσων σε ευρεία γκάμα τύπων αρχείων εικόνας και ήχου, τόσο από εξωτερικό μέσο αποθήκευσης όσο και μέσα από το τοπικό οικιακό δίκτυο μέσω του προτύπου DLNA.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο μοντέλα εντοπίζονται κυρίως στο υποσύστημα ήχου τους: το ακριβότερο εκ των δύο (το UBR-X200) προσφέρει πλήρεις αναλογικές εξόδους καθώς και ποιοτικό υποσύστημα μετατροπής ψηφιακού σήματος προς αναλογικό. Και τα δύο μοντέλα πάντως προσφέρουν δεύτερη έξοδο HDMI αφιερωμένη στον ήχο για χρήση με παλαιότερους ενισχυτές, καθώς και θύρα Ethernet, USB 3.0, οπτική και ομοαξονική. Και τα δύο μοντέλα υποστηρίζουν το πρότυπο απόδοσης εικόνας Dolby Vision για την καλύτερη δυνατή απόδοση ταινιών από δίσκους Ultra HD Blu-ray που το υποστηρίζουν, αλλά και υποσύστημα μετατροπής χρώματος εικόνας από SDR σε HDR.

Οι συσκευές της Reavon βασίζονται στο chipset 8581 της Mediatek, το οποίο προσφέρει τετραπύρηνο κεντρικό επεξεργαστή ARM Cortex-A53 και υποσύστημα γραφικών ARM Mali-T860 MP2. Και τα δύο μαζί, αν και όχι "αιχμής" πλέον καθώς είναι αυτά που αξιοποιούσε και η Oppo στα δικά της player, είναι ικανά να αποκωδικοποιήσουν υλικό 4Κ όσο περίπλοκο κι αν είναι, καθώς και να πραγματοποιήσουν ποιοτικό πολλαπλασιασμό γραμμών σε περιεχόμενο μη 4Κ. Δεν υπάρχουν ακόμη σχετικές πληροφορίες, πάντως, αναφορικά με το λειτουργικό σύστημα το οποίο αξιοποιούν αυτές οι συσκευές - αν δηλαδή είναι Android, Linux ή κάτι άλλο, αν επιτρέπει εγκατάσταση apps κλπ. - ενώ είναι φυσικά νωρίς να αξιολογηθεί και η υποστήριξη της Reavon με ενημερώσεις λογισμικού.

Οι θιασώτες των συστημάτων home cinema έχουν δικαιολογημένα ενθουσιαστεί με αυτά τα δύο player, πάντως, αν μη τί άλλο λόγω της πτωτικής πορείας που έχει ακολουθήσει η κατηγορία αυτή προϊόντων την τελευταία τριετία: από το 2018 και η Samsung έχει εγκαταλείψει τις συσκευές αυτές, ενώ οι LG, Panasonic και Sony (οι οποίες κυκλοφόρησαν νέα players το 2018-2019 αλλά δεν τα έχουν ανανεώσει έκτοτε) επέλεξαν να μην διαθέσουν προτάσεις επιπέδου Oppo αλλά να επικεντρωθούν σε φθηνότερα μοντέλα. Τα Reavon UBR-X100 και UBR-X200 δείχνουν να κινούνται στο επίπεδο ποιότητας των Oppo, λογικό λοιπόν να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον αυτού του κοινού.

Αυτού του επιπέδου η ποιότητα ποτέ δεν ήταν φθηνή, φυσικά, γι' αυτό και ηλεκτρονικά καταστήματα στην Γερμανία έχουν ανακοινώσει για τα Reavon UBR-X100 και UBR-X200 τιμές πώλησης στα €799 και €1599 αντιστοίχως. Το κόστος του UBR-X100 δεν είναι, κατά βάση, ιδιαίτερα υψηλό αν οι επιδόσεις του είναι συγκρίσιμες με αυτές των θρυλικών Oppo 203/205, αλλά εκείνοι που ενδιαφέρονται για το UBR-X200 η αλήθεια είναι πως καλούνται να καταβάλλουν δυσανάλογα υψηλότερο αντίτιμο. Αν και το όνομα της Reavon δεν είναι βεβαίως ευρύτερα γνωστό στην αγορά των οπτικοακουστικών - και οι καταναλωτές θα έχουν εικόνα των προϊόντων της μόνο μετά από τις πρώτες αναλυτικές αξιολογήσεις τους - και μόνο το γεγονός ότι θα κυκλοφορήσουν το 2021 δισκοπαικτικά επιπέδου hi-end είναι σημαντικό κι ενδιαφέρον. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ