Ήχος DTS:X και σε τηλεοράσεις στο εγγύς μέλλον

Το πρώτο chip επεξεργασίας της MediaTek διαθέσιμο στους κατασκευαστές σύντομα, εξισορρόπηση με το Dolby Atmos

Τα δύο μοντέρνα πρότυπα απόδοσης όχι μόνο πολυκάναλου και πολυκατευθυντικού αλλά και αντικειμενοστρεφούς ήχου home cinema, το DTS: X και το Dolby Atmos, προσφέρουν παρόμοια πράγματα αλλά είχαν ως τώρα διαφορετική πορεία στην αγορά. Ενώ το Dolby Atmos άργησαν σε κάποιο βαθμό να υποστηρίξουν αλλά πλέον αξιοποιούν πάρα πολλές ταινίες, τόσο σε μορφή Ultra HD Blu-ray όσο και μέσα από Δικτυακές υπηρεσίες τύπου Netflix, το DTS:X έχει παρουσία σε πολύ λιγότερες και στις δύο μορφές. Για την χρήση του, δε, αυτήν την στιγμή είναι απαραίτητη η χρήση player και ενισχυτή για την αποκωδικοποίηση του σχετικού τμήματος ήχου, ενώ για το Dolby Atmos υπάρχουν ήδη πολλά μοντέλα τηλεοράσεων που αναλαμβάνουν να κάνουν κάτι τέτοιο (κυρίως όταν οι ίδιες χρησιμεύουν ως player μέσα από apps για υπηρεσίες α λα Netflix βέβαια και όχι γιατί οι ίδιες μπορούν να αποδώσουν αυτόν τον ήχο πλήρως).

Αυτό το τελευταίο εμπόδιο θα προσπαθήσει να ξεπεράσει η DTS μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο μέσα από την συνεργασία της με την MediaTek, μία από τις πρωταγωνίστριες εταιρείες σχεδιασμού επεξεργαστών που αναλαμβάνουν "όλη τη δουλειά" (system on a chip) σε καταναλωτικές συσκευές όπως οι τηλεοράσεις. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την συνεργασία τους με στόχο να προωθήσουν αυτόν τον επεξεργαστή σε κατασκευαστές όπως η Sony και η Philips μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς (και οι δύο χρησιμοποιούν chip της MediaTek στις Smart TV τους που βασίζονται σε Android TV), έτσι ώστε να δούμε τα πρώτα μοντέλα τηλεοράσεων με συμβατότητα κατά DTS:X μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η χρήση του DTS:X σε τηλεοράσεις θα επιτρέψει στις συσκευές αυτές - μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι θύρες έκδοσης HDMI 2.1 κυρίως αλλά και μέσω eARC και με θύρες έκδοσης 2.0b - να "λάβουν" από τις Netflix, Amazon Prime Video, Hulu κλπ. υλικό με αυτής της ποιότητας ήχο, να τον αποκωδικοποιήσουν και να τον "επιστρέψουν" είτε σε ενισχυτές και πλήρη ηχοσυστήματα home cinema για απόδοση από εκεί, είτε π.χ. σε ηχόμπαρες με αντίστοιχες δυνατότητες. Η DTS, μάλιστα, υπογραμμίζει πως η ύπαρξη επεξεργαστών όπως αυτού της MediaTek θα είναι προαπαιτούμενο (!) για την πιστοποίηση εξοπλισμού IMAX Enhanced που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Ασχολίαστο το τελευταίο, μα γενικότερα ό,τι μάς προσφέρει περισσότερες επιλογές για ποιοτικό ήχο σε ταινίες και σειρές, εννοείται ευπρόσδεκτο. Αναμένουμε τις πρώτες υλοποιήσεις, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ