Internet στα... 2 Gbps για τους Ιάπωνες

Ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας μέσω Δικτύου; Εύκολα. Εκεί.

Μπορεί το φορμά των οπτικών δίσκων Blu-ray να... πρόλαβε να καθιερωθεί ως το de facto μέσο αποθήκευσης για ταινίες υψηλής ευκρίνειας, δεν χωρά ωστόσο αμφιβολία στο γεγονός ότι το μέλλον του οικιακού σινεμά "περνά από το Internet". Η εμπορική επιτυχία Δικτυακών υπηρεσιών όπως οι Netflix και Lovefilm είναι απόλυτα δικαιολογημένη: η ευκολία με την οποία μπορεί να ενοικιάσει και παρακολουθήσει κανείς άμεσα μία ταινία ανάμεσα σε χιλιάδες διαθέσιμες είναι ασύγκριτη. Για την σημερινή, "απλή" υψηλή ευκρίνεια δε (και πάντα με σημαντικούς συμβιβασμούς στην ποιότητα εικόνας και ήχου βέβαια), η παρούσα Δικτυακή υποδομή των περισσότερων σπιτιών συνήθως επαρκεί. Για το επόμενο βήμα, ωστόσο, δηλαδή τις ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια, οι συνήθεις συνδέσεις με το Internet απλώς δεν θα είναι σε θέση ν' ανταποκριθούν. Και από πού θα ξεκινήσουν οι αλλαγές που λύνουν αυτό το πρόβλημα; Ε, από την Ιαπωνία φυσικά!

Εκεί ξεκινά αυτές τις ημέρες από τον πάροχο υπηρεσιών So-Net το ταχύτερο δίκτυο σύνδεσης με τεχνολογία οπτικών ινών στον πλανήτη: ονομάζεται Nuro και αξιοποιεί τη "ραχοκοκαλιά" (backbone) του Gigabit Passive Optical Network, υποδομής που εξαπλώνεται στην Ιαπωνία με γρήγορους ρυθμούς και έχει χωρητικότητα αρκετή για να παράσχει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που αγγίζει τα 2500 Gbps (!). Οι συνδέσεις Nuro θα προσφέρουν σε κάθε συνδρομητή τους ταχύτητα σύνδεσης 2 Gbps στη λήψη και 1 Gbps στην αποστολή δεδομένων, με κόστος €40 (!) μηνιαίως αλλά και διετές συμβόλαιο υποχρεωτικά. Το κόστος για τον σχετικό εξοπλισμό και την εγκατάσταση είναι επίσης υπολογίσιμο (στα €450 περίπου), όμως από τη στιγμή που όλα ενεργοποιηθούν και μετά... το Internet είναι ένας ακόμη σκληρός δίσκος για το χρήστη του Nuro!

Το γεγονός ότι η So-Net είναι η πρώτη εταιρεία που προσφέρει αυτές τις εξωπραγματικές ταχύτητες δεν είναι τυχαίο, φυσικά - ο συγκεκριμένος πάροχος ανήκει στον όμιλο της Sony, η οποία καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον πως η Δικτυακή υποδομή των καταναλωτών ορίζει, λίγο-πολύ, τί μπορεί η ίδια να προωθήσει ως υπηρεσίες περιεχομένου. Με τις τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας να γίνονται όλο και περισσότερο προσιτές, αλλά και το PlayStation4 να πλησιάζει, όσο πιο πολύς κόσμος έχει πολύ γρήγορη σύνδεση στο Internet τόσο ευκολότερο θα είναι για τη Sony και οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο να κάνει εμπορικές προτάσεις για οπτικακουστικό περιεχόμενο μεγάλου όγκου δεδομένων. Το πότε θα έχουμε εμείς αντίστοιχες... πολυτέλειες, δε... με τις συνδέσεις VDSL των 50 Mbps να βρίσκονται ακόμη στα πρώτα τους βήματα στη χώρα μας... ας μην το σκεφτόμαστε και πολύ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ