Infinity Classia 5.2

Ποίηση με ήχους, για λίγους

Είδος: Hi-end ηχεία
Τιμή: €8999,00

Εταιρία: Bang & Olufsen
Διανομή: Avidex

Μπορεί το πιο πρόσφατο σύστημα home cinema που είχε η στήλη την ευκαιρία να δει σε λειτουργία πριν από λίγο καιρό να μην μας εντυπωσίασε όσο ελπίζαμε με το Blu-ray player που επιλέχθηκε να ενσωματώσει ως πηγή (το Sony BDP-S5000ES της περασμένης εβδομάδας), όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα ηχεία που αξιοποιεί. Ο λόγος είναι διπλός και σχετίζεται τόσο με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο setup είναι σε κάποια πράγματα αντισυμβατικό - ή τουλάχιστον όχι ό,τι θεωρεί πιθανότερο να συναντήσει κανείς σε home cinema υψηλής ευκρίνειας υψηλού κόστους - όσο και με το γεγονός ότι τα ηχεία αυτά μπορούν να καταπλήξουν ακόμη και ορκισμένους "οπαδούς" εταρειών όπως η B&W, η KEF και η Tannoy. Πρόκειται για τα Classia της Infinity, την δεύτερη καλύτερη σειρά της εταιρείας (κορυφαία είναι η θηριώδης Beta), τα οποία συνθέτουν με τη διαρρύθμισή τους ένα ιδιαίτερο μεν, αλλά άκρως εντυπωσιακό σύνολο.

Η Infinity ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών με τη Ηarman Kardon και την JBL, όμως η φιλοσοφία της διαφέρει πάρα πολύ από αυτών: τα προϊόντα της είναι hi-end προσανατολισμών και απευθύνονται ως επί το πλείστον στο κοινό που έχει την "ακουστική παιδεία" να ξεχωρίσει τον υψηλού επιπέδου από τον "απλώς καλό" ήχο. Με άλλα λόγια, δεν είναι... lifestyle φιλοσοφίας (που δίνει περισσότερη έμφαση στο σχεδιασμό παρά στην απόδοση). Το διαπιστώνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα σταθεί μπροστά στα Classia, καθώς - ας είμαστε ειλικρινείς - από εικαστικής άποψης δεν είναι ακριβώς ό,τι ομορφότερο κυκλοφορεί. Ακόμη και στις καμπίνες από ξύλο κερασιάς, τα Classia φαντάζουν... brutale, πόσο μάλλον στις αντίστοιχες με περίβλημα από μαύρη λάκκα, που τα καθιστά σχεδόν απειλητικά στην όψη. Αν σκεφτεί κανείς πως οι εραστές του ήχου σίγουρα θα αφαιρέσουν τις μεμβράνες μπροστά από τα ηχεία αυτά καθ' αυτά (οπότε οι ασημί κώνοι θα είναι ορατοί και θα "επιβάλλονται στο χώρο" σχεδόν απόλυτα) εύκολα αντιλαμβάνεται πως τα Classia δεν είναι ηχεία για... λεπτεπίλεπτα γούστα. Κύριο μέλημά τους είναι η ισχύς και το "προσυπογράφουν" ακόμη και ανενεργά.

Το σετ των Classia απαρτίζεται από τα δύο κύρια ηχεία δαπέδου, το κεντρικό ηχείο, δύο ηχεία για τα πίσω surround κανάλια και δύο subwoofer. Στα δύο τελευταία εντοπίζεται ένα από τα χαρακτηριστικά θετικά στοιχεία της πρότασης της Infinity: αυτά είναι ασύρματα. Συνοδεύονται από έναν δέκτη που δέχεται το ηχητικό σήμα στην μπάντα των 2.4 GHz και οδηγεί καθένα από τα 2 subwoofer άριστα, όπου κι αν τοποθετηθούν μέσα στο χώρο - κάτι που δίνει την ευκαιρία στους εγκαταστάτες home cinema να μην καταφύγουν στην "κλασική" θέση για τα sub και να επιτρέψουν στις χαμηλές συχνότητες να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο ηχητικό πεδίο όπου συμμετέχουν. Το άλλο ενδιαφέρον θετικό στοιχείο εντοπίζεται στα δύο πίσω ηχεία: βάσει κατασκευής και με τη βοήθεια των ειδικών βάσεων, ο κάτοχός τους μπορεί να στείλει από δύο κανάλια στο καθένα (!), επιτρέποντας έτσι την εκμετάλλευση ενός setup 7.2 καναλιών χωρίς την αγορά επιπλέον δύο. Δεν ήταν εφικτό να διαπιστώσουμε αν αυτό λειτουργεί στην πράξη όπως... "στα χαρτιά" (το σύστημα είχε ρυθμιστεί ως κανονικό 5.2), όμως πρόκειται σίγουρα για ενδιαφέρουσα δυνατότητα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ