IMAX: Kάμερα 4K 3D, σε πείσμα των καιρών

Στο Transformers 4: Age of Extinction τα πρώτα της δείγματα, σύντομα

Έχει καταστεί αντιληπτό από οποιονδήποτε παρατηρητή της αγοράς του οικιακού σινεμά το γεγονός ότι η στερεοσκοπική ("3D") εικόνα εμπορικά απέτυχε - συνεχίζει να συγκαταλέγεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά πολλών νέων τηλεοράσεων και προβολέων, αλλά δεν υπάρχει (και κατά βάση ποτέ δεν υπήρξε) ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού γι' αυτήν. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο ήταν - με τις επιλογές του Hollywood και των κατασκευαστών "άκυρες" - αναπόφευκτο να συμβεί, στους κινηματογράφους ωστόσο η εικόνα 3D συνεχίζει να προωθείται, ενίοτε και ως η μόνη επιλογή θέασης μιας ταινίας. Στους ειδικά διαμορφωμένους κινηματογράφους IMAX στις ΗΠΑ, δε, η κάτοχος εταιρεία τους συνεχίζει να πιστεύει στην στερεοσκοπική εικόνα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναλάβει την πρωτοβουλία κατασκευής ειδικής κάμερας 3D για τα σινεμά αυτά!

Πρόκειται για μία - μοναδική αυτή τη στιγμή στο είδος της - 3D κάμερα ανάλυσης 4Κ των 65mm, η οποία δεν χρειάζεται τους ξεχωριστούς φακούς των πρότερων αντίστοιχων μοντέλων για τη σύλληψη υλικού για το δεξί και το αριστερό μάτι. Η εικόνα και των δύο συλλαμβάνεται εκ αρχής και σε υπερυψηλή ευκρίνεια, και σε 3D, διατηρώντας μάλιστα την χαρακτηριστική αναλογία οθόνης 1.9:1 στην οποία προβάλλουν υλικό οι κινηματογράφοι IMAX. O όγκος και το βάρος της είναι επίσης αισθητά μειωμένα σε σχέση με τον εξοπλισμό που είχε αξιοποιήσειο π.χ. ο James Cameron στα Avatar - γεγονός που επέτρεψε την ευκολότερη χρήση της από τον Michael Bay στα γυρίσματα του Transformers 4: Age of Extinction. Αυτή θα είναι και η πρώτη εμπορική ταινία που θα έχει αξιοποιήσει την 3D 4K κάμερα των IMAX, αν και φυσικά μόνο σινεμά κατάλληλα εξοπλισμένα γι' αυτό το υλικό - δηλαδή τα IMAX - θα είναι σε θέση να το προβάλλουν με τρόπο που θα αναδείξει την ποιότητά του.

Το Transformers 4: Age of Extinction θα προβληθεί και στις ελληνικές αίθουσες στις 26/6 - σε μια εβδομάδα δηλαδή - και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν στην 3D εκδοχή της θα έχει να επιδείξει πειστικό "βάθος" και περισσότερη λεπτομέρεια απ' ότι οι συνήθεις στερεοσκοπικές ταινίες, με δεδομένο το γεγονός ότι συνελήφθη σε ανώτερη ανάλυση από αυτήν που αξιοποιούν τα ελληνικά ψηφιακά σινεμά. Για την οικιακή αγορά, δε, για την ώρα... ούτε λόγος: δεν υφίσταται καν πρότυπο εικόνας 4Κ 3D σε τηλεοράσεις και προβολείς (οι τηλεοράσεις και προβολείς 4Κ προσφέρουν εικόνα 3D σε ανάλυση 1080p), οπότε δεν υπάρχει και αντίστοιχο συμβατό αποθηκευτικό μέσο ή μέσο αναπαραγωγής. Θεωρητικά τα Blu-ray ανάλυσης 4Κ θα μπορούσαν να προσφέρουν από το πρωτογενές υλικό των Transformers 4 καλύτερη εικόνα 3D σε ανάλυση 1080p απ' ότι άλλες παρελθούσες ταινίες, όπως και γι' αυτά επίσημη επιβεβαίωση ή σχετικό χρονοδιάγραμμα ακόμη δεν υπάρχει. Θα έχουμε, τουλάχιστον, ένα δείγμα νέας ταινίας με το οποίο θα μπορούμε να "γευτούμε" την εικόνα 4Κ 3D, στο μέλλον. Κι ας είναι και σκηνοθεσίας Michael Bay!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ