IFA 2016: Sony VW550ES στην θέση του VW520ES

Βελτιώσεις "στα σημεία" για τον μέσου επιπέδου προβολέα των Ιαπώνων, χωρίς πρόσθετο κόστος για το κοινό

Κάποιες - αόριστες και δίχως λεπτομέρεια - σχετικές διαρροές πληροφοριών στο Web παρατηρήθηκαν μερικές ημέρες πριν από την IFA 2016, αποδείχθηκαν ωστόσο στην ουσία τους ακριβείς: η Sony κάνει την στρατηγική επιλογή να μην παρουσιάσει άλλον νέο προβολέα μέσα στο 2016, αλλά να ανανεώσει το πιθανώς συνολικά καλύτερο μοντέλο υπερυψηλής ευκρίνειας που προωθεί, τον VW520ES, με τον βελτιωμένο VW550ES. Αυτός έχει σε γενικές γραμμές παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά έχει να επιδείξει μία σειρά προσθηκών και βελτιώσεων που έχουν γίνει βάσει των σχολίων και των αιτημάτων που έλαβε ο ιαπωνικός κολοσσός για τους VW520ES και VW320ES καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Ο VW550ES αποδίδει στο ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τον VW520ES (1800 lumens) αλλά με αυξημένο λόγο δυναμικής αντίθεσης (350.000:1 έναντι 300.000:1). Μετατρέπει και την δεύτερη είσοδο HDMI του σε έκδοσης HDCP2.2 (στον 520ES είναι μόνο η μία), δέχεται χωρίς πρόβλημα υλικό εικόνας 4Κ στα 60 καρέ σε βάθος χρώματος 10-bit (συνεχίζει να το προβάλλει στα 8-bit) και έχει να επιδείξει βελτιώσεις στο λογισμικό διαχείρισης εικόνας Reality Creation. Ο VW550ES ενεργοποιεί πλέον αυτόματα τις κατάλληλες ρυθμίσεις HDR όταν δέχεται τέτοιο υλικό και αναγράφει λεπτομερώς τις σχετικές πληροφορίες στην οθόνη, ενώ μία νέα λειτουργία τοποθέτησης του κάδρου επαναφέρει τον φακό στο κέντρο για ευκολότερη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθούν δύο πράγματα όσον αφορά στον VW550ES και τον προβολέα που αντικαθιστά, τον VW520ES. Ένα: ο πρώτος είναι ο μόνος προβολέας της αγοράς μέχρι στιγμής που υποστηρίζει το χρωματικό πρότυπο Hybrid Log Gamma HDR: αυτό είναι αντίστοιχο του HDR10 των UHD Blu-ray και των Δικτυακών υπηρεσιών, αλλά θα αξιοποιηθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς και από τους κατασκευαστές συσκευών για υλικό ιδιοτήτων HDR που θα συλλαμβάνει ο τελικός καταναλωτής. Αυτό το υλικό δεν υφίσταται ακόμη (το πρότυπο HyLG HDR παγιώνει τις προδιαγραφές του στα τέλη Οκτωβρίου), όταν όμως ξεκινήσει να γίνεται διαθέσιμο, ο VW550ES θα είναι έτοιμος να το προβάλλει. Δύο: σημαντικός αριθμός από τις παραπάνω βελτιώσεις, ουσιαστικά κάθε νέο στοιχείο του VW550ES που σχετίζεται αμιγώς με software, θα προσφερθεί και στους κατόχους των VW520ES μέσω ενημέρωσης λογισμικού (firmware update) που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι αξιοποιώντας την θύρα USB του προβολέα τους. Έτσι!

Στην επίδειξη του VW550ES όπου παρευρέθηκε το Αθηνόραμα Digital η αλήθεια είναι πως δεν παρατήρησε μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον ήδη εξαιρετικό VW520ES - ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που η Sony επέδειξε προβολέα 4Κ της σε ειδικό χώρο όχι σε συνθήκες συσκότισης, αλλά με έντονο φωτισμό όπως αυτόν ενός τυπικού αστικού σαλονιού. Το υλικό φυσικά προσφερόταν για κάτι τέτοιο (εντυπωσιακές λήψεις υπερυψηλής ευκρίνειας από αγώνες το Champions League), όμως το επιχείρημα της Sony πως αυτοί οι νέοι προβολείς προσφέρουν πλέον αρκετή φωτεινότητα και αντίθεση ώστε να χρησιμοποιούνται και σε τέτοιες συνθήκες, είναι υπό παραδοχές βάσιμο. Ο Sony VW550ES θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €9.999, όμοια δηλαδή με αυτήν του VW520ES. Όποιος σκέφτονταν να αποκτήσει τον δεύτερο, λοιπόν, αξίζει να κάνει λίγο καιρό υπομονή καθώς με τα ίδια ακριβώς χρήματα θα λάβει προϊόν σαφώς καλύτερο. Περισσότερα για τα σχέδια της Sony στην κατηγορία των προβολέων και της εικόνας 4Κ γενικότερα μπορεί να βρει κανείς στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υπευθύνου της Sony Europe για τα προϊόντα αυτά, Thomas Issa.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ