Η Samsung εξαγοράζει την QD Vision

Οι Κορεάτες επενδύουν περαιτέρω στην τεχνολογία Quantum Dot, νέα μοντέλα τηλεοράσεών τους στον ορίζοντα

Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν έρευνα συγκεκριμένη, αποκτούν τεχνογνωσία, παράγουν καιτονομικά αποτελέσματα και φέρνουν αλλαγές στην αγορά όπου δραστηριοποιούνται, υπάρχουν και άλλες που - έχοντας την κατάλληλη οικονομική επιφάνεια - προτιμούν να εξαγοράζουν αυτήν την τεχνογνωσία για να εξελίσσουν τα προϊόντα τους. Η Samsung έχει κάνει την τελευταία διετία αρκετές εξαγορές ώστε να... διεκδικεί περίοπτη θέση στην δεύτερη κατηγορία εταιρειών και, αυτή τη φορά, η εξαγορασθείσα εταιρεία είναι μία της οποίας η τεχνογνωσία θα έχει άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στην προϊοντική γκάμα των Κορεατών.

Πρόκειται για την QD Vision, αμερικανική εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία προβολής που βασίζεται στην ευρύτερη με το όνομα Quantum Dot. Την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιεί και η Samsung σε δικές της τηλεοράσεις της "εσοδείας" 2016, όμως η "εκδοχή" της QD Vision είναι αφενός ανώτερη όσον αφορά το οπτικό αποτέλεσμα, αφετέρου φθηνότερη σε επίπεδο μαζικής παραγωγής. Η προσέγγιση της QD Vision δεν χρειάζεται το ειδικό λεπτό φιλμ ανάμεσα στην πηγή οπίσθιου φωτισμού και τους λαμπτήρες LED που παράγουν την εικόνα, όπως το χρειάζεται η υλοποίηση της Samsung - αυτό το λεπτό φιλμ κοστίζει σημαντικά στην κατασκευή, ειδικά σε μεγάλες διαγωνίους, και γι' αυτό το λόγο οι Κορεάτες έχουν περιορίσει την χρήση του μόνο στα κορυφαία τους μοντέλα.

Η εξαγορά της QD Vision θα επιτρέψει στην Samsung αφενός να προσφέρει την τεχνολογία Quantum Dot - και την διευρυμένη χρωματική γκάμα που αυτή συνεπάγεται - σε περισσότερα και φθηνότερα μοντέλα τηλεοράσεών της, αφετέρου να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της πρώτης και σε άλλων ειδών οθόνες. Η συμφωνία έγινε πριν από μερικές ημέρες, δεν είναι λοιπόν ακόμη γνωστό το αν και κατά πόσο υπάρχει αρκετός χρόνος διαθέσιμος στην Samsung ώστε να ενσωματώσει την τεχνολογία Quantum Dot της QD Vision στις τηλεοράσεις της του 2017. Παρ' εκτός κι αν η εξαγορά προετοιμαζόταν εδώ και πολλούς μήνες, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να δούμε νέα μοντέλα LED/LCD της Samsung με τεχνολογία QD Vision στην επερχόμενη έκθεση CES του Ιανουαρίου. Χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να αποκλείεται.

Και μόνο η σχετική χρηματική επένδυση εκ μέρους των Κορεατών, πάντως, είναι απόδειξη του γεγονότος ότι αληθινά πιστεύουν στην τεχνολογία Quantum Dot και θέλουν να την κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο διαθέσιμη σε αυτούς και λιγότερο στον ανταγωνισμό (ο οποίος βέβαια κινείται με άλλες τεχνολογίες προβολής ούτως ή άλλως). Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, λοιπόν, αν αυτό το "στοίχημα" της Samsung στην συγκεκριμένη τεχνολογία θ' αποδειχθεί έξυπνο σε επίπεδο εμπορικό και σε βάθος χρόνου. Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ