Google TV και με Basic Mode

Από την Smart TV στην... Dumb TV με ένα κλικ, για όσους προτιμούν την τηλεόρασή τους έτσι

Ομολογουμένως δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα ακόμη για το νέο Google TV - το λειτουργικό σύστημα της Google για τηλεοράσεις που πρακτικά θα αντικαταστήσει το Android TV σε βάθος χρόνου και θα γίνει διαθέσιμο σε ορισμένα νέα μοντέλα φέτος - αλλά ένα του τουλάχιστον χαρακτηριστικό αξίζει αναφοράς. Η πιο πρόσφατη προέκδοση για δοκιμή από προγραμματιστές που διέθεσε ο αμερικανικός κολοσσός προσέθεσε στο Google TV μία απρόσμενη επιλογή: την δυνατότητα ν' απενεργοποιήσει ο χρήστης όλες τις δυνατότητες και λειτουργίες Smart TV μιας τηλεόρασης βασισμένης σε αυτό, καθιστώντας την στην ουσία... Dumb TV!

Πράγματι: ακούγεται ίσως... οπισθοδρομικό εν έτει 2021, όμως οι κάτοχοι μιας τηλεόρασης που στηρίζεται σε Google TV θα είναι σε θέση - είτε στην αρχική διαδικασία διαμόρφωσης της συσκευής (setup) είτε σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή με εργοστασιακή επαναφορά ρυθμίσεων - να απομονώσουν εντελώς όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με το Internet και τα apps που το χρειάζονται. Αυτές οι λειτουργίες ή εφαρμογές περιλαμβάνουν τον Google Assistant και την Amazon Alexa, τις προσαρμοσμένες προτάσεις περιεχομένου και φυσικά την πρόσβαση σε οποιαδήποτε Δικτυακή υπηρεσία τύπου Netflix, Disney Plus, YouTube ή Spotify.

Σε αυτήν την "αποδικτυωμένη" της κατάσταση λειτουργίας (η Google την ονομάζει Basic Mode) η εκάστοτε τηλεόραση εμφανίζει ένα γραφικό περιβάλλον που προσφέρει πρόσβαση μόνο σε συνήθη τηλεοπτικά κανάλια και θύρες HDMI για πρόσβαση σε υλικό από εξωτερικές συσκευές. Σε τίποτε άλλο. Η Google σημειώνει πως η επιλογή αυτή προστέθηκε στο Google TV κυρίως για τους καταναλωτές που είτε δεν διαθέτουν Δικτυακή σύνδεση είτε δεν τους ενδιαφέρει καν να συνδέσουν τις τηλεοράσεις τους στο Internet κι επιθυμούν να τις χρησιμοποιούν ως... Dumb TV αντί για Smart TV.

To ειρωνικό, φυσικά, είναι πως καταναλωτές που έχουν και παραέχουν καλή σχέση με την τεχνολογία και το Internet ζητούσαν εδώ και καιρό να έχουν την επιλογή χρήσης μίας τηλεόρασης με αυτόν τον τρόπο για... άλλους λόγους. Υπάρχουν, από την μία πλευρά, βάσιμες ανησυχίες όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα και τα δεδομένα χρήσης που συλλέγουν πια όλες οι Smart TV - τα οποία στο... καλό σενάριο καταλήγουν μόνο στους servers της εκάστοτε κατασκευάστριας εταιρείας, στο... όχι ακριβώς καλό στα χέρια πολυεθνικών για διαφημιστική στόχευση. Από την άλλη πλευρά, ακριβώς εξαιτίας του λογισμικού Smart TV, πάρα πολλά από αυτά τα μοντέλα με τον καιρό γίνονται όλο και πιο αργά στην καθημερινή λειτουργία τους - ο αποθηκευτικός τους χώρος μειώνεται στο επίπεδο του οριακού, τα apps γίνονται περισσότερο απαιτητικά κλπ. - οπότε περιορίζεται η ευχρηστία τους σε εκνευριστικά ενίοτε βαθμό.

Το λειτουργικό Google TV, υπενθυμίζουμε, δεν έχει ανακοινωθεί από κανέναν κατασκευαστή που αξιοποιούσε ως τώρα το Android TV πως θα προσφερθεί ως αναβάθμιση σε υπάρχουσες τηλεοράσεις, ακόμη και στα ακριβότερα μοντέλα επιπέδου hi-end. Αντιθέτως θα βρίσκεται προεγκατεστημένο σε πολλές νέες τηλεοράσεις της Sony και ορισμένες της TCL με πιο πολλούς κατασκευαστές να ακολουθούν από το φθινόπωρο. Ας ελπίσουμε αυτή η νέα επιλογή "Dumb TV" που προσφέρει το Google TV να μην χρησιμεύσει... και αυτή ως δικαιολογία των κατασκευαστών τηλεοράσεων να μην αναβαθμίζουν τα μοντέλα που προωθούν με νέες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος στο οποίο αυτά στηρίζονται (τύπου "όταν οι τηλεοράσεις σας καταστούν δύσχρηστες υπάρχει πάντοτε και το Basic Mode"). Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ