Google: νέα τηλε-προσπάθεια, Nexus

Το πρώτο προϊόν που στηρίζεται σε Android TV, ανταγωνιστικό των Apple TV/Fire TV, διαθέσιμο σύντομα

Δεν είναι ακριβώς... κρυφό το γεγονός ότι η Google είχε μεγάλες φιλοδοξίες σχετικά με την επέκτασή της στην τηλεόραση του σαλονιού - οι οποίες όμως όχι απλώς δεν στέφθηκαν με επιτυχία, αλλά έχουν συντριβεί θεαματικά για περισσότερα από 4 χρόνια. Είτε επειδή δεν είναι τόσο εύκολο όσο η αμερικανική εταιρεία νόμιζε να "γεφυρωθεί" ο κόσμος του τηλεοπτικού προγράμματος με αυτόν του Web, είτε επειδή - πολύ απλά - το περιβάλλον χειρισμού που είχε σχεδιάσει δεν ήταν εύχρηστο και ενδιαφέρον, το Google TV δεν έγινε αποδεκτό από την ευρύτερη αγορά. Τα πρώτα σημάδια για την αναγκαστική αλλαγή πλεύσης τα είχαμε αναλύσει έναν χρόνο πριν, στη συνέχεια έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία για το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής... και πριν από λίγες ώρες η Google αποκάλυψε το πρώτο προϊόν που στηρίζεται στο νέο της πια σύστημα, το Android TV. Το όνομά του: Nexus Player.

Πρόκειται για μία συσκευή που συνδέεται σε τηλεοράσεις και προβολείς μέσω τυπικής θύρας HDMI και αντλεί περιεχόμενο - ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και games - από το Δικτυακό κατάστημα του Google Play. Το περιβάλλον χειρισμού του είναι εντελώς ανανεωμένο, σε παρόμοιες σχεδιαστικές γραμμές με αυτές που χαρακτηρίζουν το Android 5.0, και αξιοποιείται τόσο με τον συνήθη τρόπο της μετακίνησης στα στοιχεία του μέσω τηλεχειριστηρίου, όσο και με φωνητικές εντολές για αναζήτηση πληροφοριών. Η ίδια η συσκευή είναι μικρή σε μέγεθος, στρογγυλή σε σχήμα και ενσωματώνει 8 GB αποθηκευτικού χώρου - προσφέρει γρήγορη ασύρματη σύνδεση στο Internet, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης ειδικού χειριστηρίου για games του Android (το οποίο πωλείται ως αξεσουάρ). Τεχνικές πληροφορίες η Google δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει για το Nexus Player, πέρα από το γεγονός ότι ενσωματώνει τετραπύρηνο επεξεργαστή Atom της Intel.

Το Nexus Player δείχνει περισσότερο φροντισμένο και μελετημένο απ' ότι ήταν οι αρχικές συσκευές Google TV πριν από 2-3 χρόνια, όμως το Android TV ως σύστημα δεν παύει να έχει μπροστά του έναν... μικρό Γολγοθά αν θέλει να αποσπάσει ακόμη και σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς. Το Apple TV είναι ωριμότερο ως προϊόν και με πολύ μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση, το Fire TV της Amazon κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα με πολύ λίγα χρήματα (μόλις $99), ενώ υπάρχουν αμέτρητα media player στην αγορά (όπως τα Roku και τα WD TV Live) που προσφέρουν πρόσβαση στις ίδιες Δικτυακές υπηρεσίες και άψογη αναπαραγωγή των ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών του χρήστη, με ακόμη χαμηλότερο κόστος. Ο ανταγωνισμός του, με άλλα λόγια, είναι εντονότατος... "με το καλημέρα" και το brand των Nexus δεν είναι τόσο ισχυρό ώστε να "ανατρέψει ισορροπίες".


Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Nexus Player θα μπορούσαν ίσως να αποδειχθούν τα apps που έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως για smartphones και tablets με Android 5.0, αλλά παράλληλα και για "τη μεγάλη οθόνη". Όμως τέτοια apps ακόμη δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και σοβαρά επιχειρήματα για να τα αναπτύξουν οι δημιουργοί εφαρμογών σε περιβάλλον Android. Στοιχείο-"κλειδί" σε όλα αυτά θα μπορούσε να αποδειχθεί η τιμή πώλησης του Nexus Player, η οποία δεν ανακοινώθηκε από τη Google: αν είναι χαμηλότερη ή πολύ χαμηλότερη των $99, τότε ενδέχεται να σημειώσει θετική εμπορική πορεία γρήγορα. Στις 17 Οκτώβρη, ημέρα που ξεκινούν οι προπαραγγελίες του, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ