Epson: οικιακοί προβολείς, επιλογές για όλους

Οι Ιάπωνες καλύπτουν όλα τα σενάρια χρήσης και όλες τις απαιτήσεις με τέσσερα διαφορετικά μοντέλα

Η Epson, ηγέτης στις πωλήσεις βιντεοπροβολέων παγκοσμίως για 19 συνεχόμενα χρόνια, επανέρχεται αυτές τις μέρες στο προσκήνιο με προτάσεις από αυτήν την κατηγορία (τόσο νέες όσο και καθιερωμένες) ειδικά διαμορφωμένες για την οικιακή αγορά. Ο ιαπωνικός κολοσσός - με την πολύ μεγάλη του εμπειρία πια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων προϊόντων - δραστηριοποιείται βέβαια και σε πολλές άλλες κατηγορίες προβολέων για χρήση σε εργασιακούς χώρους, στην εκπαίδευση ή σε εμπορικές εφαρμογές. Όμως τα τέσσερα προϊόντα που ξεχωρίζει η Epson για το οικιακό κοινό έχουν επιλεγεί για συγκεκριμένους λόγους που αξίζουν αναφοράς, ειδικά στο πλαίσιο των παρόντων συνθηκών που συνεχίζουν να υποχρεώνουν πολλούς από μας σε παραμονή στο σπίτι για πολλές, πάρα πολλές ώρες.

Οι προβολείς της Epson που διεκδικούν την προσοχή των περισσότερων καταναλωτών δεν είναι άλλοι από τους EF-11 και EF-12, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί όχι μόνο για χρήση στο καθιστικό μιας τυπικής αστικής κατοικίας, αλλά και... σε άλλα της δωμάτια! Πράγματι, είναι και οι δύο εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος και βάρος, μεταφέρονται πανεύκολα και το μόνο που ζητούν είναι μία κοντινή πρίζα και μία επιφάνεια προβολής - είτε αυτή είναι ειδικό πανί, είτε τοίχος, είτε... το ταβάνι! Όντας και οι δύο τεχνολογίας Epson 3LCD Laser προσφέρουν τρεις φορές περισσότερη φωτεινότητα σε σχέση με τους αντίστοιχους τεχνολογίας DLP, αποδίδοντας έτσι ζωηρότερα, αληθοφανή χρώματα αλλά και λόγο αντίθεσης υψηλό για την κατηγορία τους. Είναι, άλλωστε, δύο μοντέλα της Epson που εννοούν να παραμείνουν προσιτά στο ευρύ κοινό, με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που ζητούν συνήθως οι προβολείς laser της αγοράς.

Ο καλύτερα εξοπλισμένος εκ των δύο, ο EF-12, είναι αυτός που προσφέρει την πληρέστερη οπτικοακουστική εμπειρία: ενσωματώνει όχι μόνο τον απαραίτητο φακό, αλλά και συστοιχία μικρών ηχείων σχεδιασμού και απόδοσης Yamaha, η οποία αποδίδει τον ήχο από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και video games εκπληκτικά (ακόμη και μουσική ενώ ο προβολέας δεν λειτουργεί). Ο EF-12, δε, στηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android TV, κάτι που σημαίνει πως ο κάτοχός του μπορεί να αξιοποιήσει apps απευθείας από το Google Play για όλων των ειδών τις χρήσεις. Η συσκευή της Epson προσφέρει επίσης τις πλήρεις δυνατότητες του φωνητικού βοηθού Google Assistant, ενσωματώνοντας παράλληλα και την δημοφιλή υποδομή του Chromecast που επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με κινητά, tablet και H/Y για άντληση περιεχομένου και από εκεί.

Ο EF-11, από την άλλη πλευρά, έχει δώσει προτεραιότητα στην φορητότητα - όντας ακόμη περισσότερο συμπαγής - και στην ευκολία χρήσης: προβάλλει κι αυτός υλικό από υπολογιστές, κινητά και tablet, αλλά μέσω του προτύπου Miracast που καθιστά εφικτή την επικοινωνία με τις πιο πολλές σύγχρονες τέτοιες συσκευές μέσω Wi-Fi. Και αυτός, πάντως, όπως και ο EF-12, μπορεί να συνδεθεί με εξωτερικές πηγές κάθε είδους μέσω της θύρας HDMI του, διοχετεύοντας παράλληλα στερεοφωνικό ήχο σε εξωτερικά ηχεία μέσω ειδικής εξόδου. Η πηγή φωτός laser και των δύο προβολέων εξασφαλίζει όχι μόνο μεγάλη (έως 150 ίντσες!) και λαμπερή εικόνα που εντυπωσιάζει, αλλά και διάρκεια ζωής πολλών ετών καθώς οι επιδόσεις της κατά την λειτουργία φθίνουν σε βάθος χρόνου πολύ πιο αργά απ' ότι στους προβολείς τεχνολογίας DLP.

Για εκείνους κι εκείνες, ωστόσο, που αναζητούν την γνήσια κινηματογραφική εμπειρία με όχι μόνο πολύ μεγάλη εικόνα αλλά και κορυφαία για την κατηγορία ποιότητα απεικόνισης, η Epson προτείνει δύο άλλους προβολείς: τους EH-TW5820 και EH-TW750. Ο πρώτος στηρίζεται στο Android TV και αξιοποιεί διαφόρων ειδών apps από το Google Play, φέρει ενσωματωμένο ηχείο για απόδοση ήχου (υποστηρίζει ασύρματα οποιαδήποτε soundbar ή ζεύγος ακουστικών λειτουργεί μέσω Bluetooth) και πληθώρα ρυθμίσεων για να διαμορφώσει κανείς την εικόνα του όπως την προτιμά. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, είναι ούτως ή άλλως το ισχυρότερο "επιχείρημα" του EH-TW5820 καθώς με φωτεινότητα που ξεπερνά τα 2700 lumens αποδίδει λαμπερά, πειστικά χρώματα, προσφέροντας παράλληλα υψηλό λόγο αντίθεσης για έξοχη απόδοση του μαύρου και των σκοτεινών τόνων. Έτσι ο EH-TW5820 δικαιούται σαφώς τον χαρακτηρισμό του "κινηματογραφικού", μετατρέποντας ένα συσκοτισμένο σαλόνι σε... αίθουσα προβολής!

Ο EH-TW750, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για μεγαλύτερη γκάμα σεναρίων χρήσης. Στηριζόμενος στην ακόμη υψηλότερη φωτεινότητά του, η οποία αγγίζει τα 3400 (!) lumens, επιτρέπει την άνετη λειτουργία του ακόμη και... μέρα-μεσημέρι στο σαλόνι χωρίς υποχωρήσεις στην ποιότητα απεικόνισης, διατηρώντας και τον δείκτη αντίθεσης σε υψηλά επίπεδα. Ο EH-TW750 δεν αξιοποιεί μόνο θύρα HDMI για σύνδεση με εξωτερικές πηγές περιεχομένου, αλλά και το ασύρματο πρότυπο διασύνδεσης Miracast για απευθείας επικοινωνία με κινητά, tablet και PC.

Στους φίλους και φίλες του Αθηνόραμα Digital που επιθυμούν να μάθουν πιο πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη γκάμα των οικιακών προβολέων Epson, πάντως, προτείνουμε ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη στην ειδική ενότητα του ελληνικού website της όπου και όλα τα διαθέσιμα μοντέλα βρίσκονται, και λεπτομέρειες για το καθένα. Ακόμη κι αν χρειάζονται κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό από όσα προσφέρουν οι τέσσερις αυτοί προβολείς, εκεί θα το βρουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ