Εκτός προϊόντων home cinema η Pioneer

Πρακτικά εγκαταλείπει ενισχυτές, player, ηχεία και άλλες προϊοντικές κατηγορίες

Σε μία εξέλιξη που ναι μεν πολλοί φοβούνταν αλλά ακόμη περισσότεροι ήλπιζαν πως θα αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η Pioneer - ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Ιάπωνες κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων τα τελευταία 40 χρόνια - ανακοίνωσε πως αποχωρεί από μία ακόμη αγορά στην οποία είχε έντονη και διακεκριμένη παρουσία. Αυτή των συσκευών εικόνας και ήχου για οικιακή χρήση. Η Pioneer με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει, δυστυχώς, τη σταδιακή απεμπλοκή της από μία σειρά προϊοντικών κατηγοριών στις οποίες είχε "γράψει ιστορία" αλλά δεν είχε σημειώσει αξιοπρεπή κέρδη εδώ και πάρα πολύ καιρό - ξεκινώντας, πριν από 5 χρόνια περίπου, με τις θρυλικές τηλεοράσεις plasma της, τις διάσημες Kuro.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για πώληση του 51% των δραστηριοτήτων της Pioneer στην ιδιωτική επενδυτική Baring Private Equity Asia, καθώς και ενός ακόμη απροσδιόριστου ποσοστού στην ανταγωνιστική Onkyo, αντί ποσού που δεν αποκαλύφθηκε. Η Pioneer θα διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των δραστηριοτήτων αυτών, όμως δεν θα έχει πια τον έλεγχο ή ακόμη και ψήφο επιρροής για τις λειτουργίες τους. Προκειμένου να περιορίσει την οικονομική της εμπλοκή στις δραστηριότητες αυτές στο ελάχιστο πλέον, η Pioneer θα συνεργαστεί με την Onkyo στην ανάπτυξη και το σχεδιασμό προϊόντων εικόνας και ήχου - ενισχυτών, player, ολοκληρωμένων συστημάτων home cinema και ηχείων - τα οποία θα φέρουν το όνομά της αλλά δεν θα κατασκευάζονται, προωθούνται ή υποστηρίζονται από αυτήν, θα τής αποδίδουν δε εμπορικό όφελος μόνο αντίστοιχο του ποσοστού της στο νέο μετοχικό σχήμα.

Με τις προαναφερθείσες προϊοντικές κατηγορίες να αποφέρουν στην Pioneer μόνο το 20% του συνολικού της τζίρου (μετά βίας ξεπέρασαν όλες μαζί το 1 δις δολάρια μέσα στο 2013), η πώληση όλου του τμήματος των οικιακών οπτικοακουστικών της είχε θεωρηθεί από πολλούς αναλυτές αναπόφευκτη. Η ιαπωνική εταιρεία είχε μάλιστα εισέλθει σε σχετικές διαπραγματεύσεις για την πώληση αυτή και στο πρόσφατο παρελθόν με άλλες εταιρείες, τις Funai Electric και D&M Holdings, ανεπιτυχώς. Από το φθινόπωρο και μετά η Pioneer θα επικεντρωθεί στην κατηγορία που τής αποφέρει το 70% των εσόδων της, τα ηχοσυστήματα και συστήματα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας για το αυτοκίνητο, ενώ εικάζεται πως θα διατηρήσει και την δραστηριότητά της στον επαγγελματικό ήχο - εξοπλισμός DJ, ακουστικά, μίκτες κλπ. - χωρίς αυτό να έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Με την έξοδο της Pioneer από τα προϊόντα οπτικοακουστικών για το σπίτι ναι μεν αυξάνεται κατά τι το περιθώριο ανάπτυξης των ανταγωνιστικών της εταιρειών, αλλά δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε πως την ίδια στιγμή η αγορά αυτή "φτωχαίνει", στερούμενη έναν από τους κατασκευαστές που έδωσαν έμφαση στην ποιότητα και τις επιδόσεις όσο ελάχιστοι άλλοι. Τέλος εποχής... με την κακή έννοια. Aντίο, Pioneer. Η απουσία σου, ήδη αισθητή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ