Εικόνα HDR: υποστήριξη από το YouTube

H δημοφιλέστερη υπηρεσία Δικτυκού video προσφέρει και δέχεται πλέον σχετικό υλικό - έστω και με περιορισμούς

Κάθε νέα τεχνολογία χρειάζεται από νωρίς υποστήριξη προκειμένου να επιδείξει στο κοινό τί ακριβώς προσφέρει - και ενώ η εικόνα υψηλών χρωματικών δυναμικών, γνωστή ως HDR, έχει επιτέλους αγγίξει το σημείο ωριμότητας που χρειάζεται για να μπορεί να προταθεί ως πλεονέκτημα σε σχετικά προϊόντα, στο θέμα του περιεχομένου κάθε βοήθεια που μπορεί να έχει παραμένει σημαντική. Το YouTube είναι μία από τις δημοφιλέστερες πηγές υλικού κινούμενης εικόνας στον κόσμο αυτή τη στιγμή, η υποστήριξή του λοιπόν στην τεχνολογία HDR είναι όχι απλώς πολύτιμη, αλλά... υπερπολύτιμη για τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και προβολέων, αλλά και για τους κατασκευαστές συσκευών που συλλαμβάνουν τέτοιων ιδιοτήτων video.

Η Google ανακοίνωσε την σχετική αναβάθμιση του YouTube - η οποία διαδέχεται τις αντίστοιχες για υψηλή ευκρίνεια, υπερυψηλή ευκρίνεια, εικόνα 3D και κατευθυντικό ήχο - στο σχετικό της blog, υπογραμμίζοντας πως η Δικτυακή της υπηρεσία δεν προσφέρει μόνο η ίδια υλικό εικόνας HDR ήδη, αλλά επιτρέπει και την δημοσίευση τέτοιου από τους χρήστες. Όπως γνωρίζει φυσικά οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί έστω και επιφανειακά με το θέμα η εγγραφή αυτού του υλικού και η διαμόρφωσή του με τα σωστά συνοδευτικά δεδομένα (metadata) ώστε να προβάλλονται τα σωστά χρώματα από συμβατές τηλεοράσεις ή προβολείς δεν είναι απλή, η Google ωστόσο παραπέμπει σε κάποιες οδηγίες και δωρεάν λογισμικό γι' αυτόν τον σκοπό.

Για να δει κανείς σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια τόσο τα ενδεικτικά video τεχνολογίας HDR που έχει δημοσιεύσει το YouTube όσο και αυτά που ο ίδιος θα δημοσιεύσει έχει για την ώρα στην διάθεσή του, δυστυχώς, ελάχιστα μέσα. Σε τηλεοράσεις τεχνολογίας HDR μπορεί να συνδεθεί, για παράδειγμα, το νέο microplayer της Google, το Chromecast Ultra. Ένας μεγάλος αριθμός από μοντέλα τηλεοράσεων της Samsung θα αναβαθμίσουν μέσω Internet το app τους για πρόσβαση στο YouTube, ώστε να προσφέρουν την ίδια δυνατότητα. Φυσικά τα PC δεν έχουν θέμα συμβατότητας αυτά καθ' αυτά, όμως ακόμη δεν υπάρχουν παρά πανελάχιστα monitor και σχετικά λίγες κάρτες γραφικών που υποστηρίζουν την τεχνολογία HDR αμιγώς (κάτι που πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες). Η ελπίδα των πιο πολλών από μας βέβαια, κακά τα ψέματα, είναι πως οι υπόλοιποι κατασκευαστές τηλεοράσεων - οι Sony, LG, Panasonic, Toshiba, Philips - θ' αναβαθμίσουν τα δικά τους apps του YouTube ώστε να μπορούν ν' αναπαράγουν αυτό το υλικό χωρίς την βοήθεια άλλων πηγών. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ