Εικόνα 8Κ: και... δεύτερο σετ προδιαγραφών από ΗΠΑ

Μαζί με αυτό η συζήτηση του αν και κατά πόσο υπάρχουν "πραγματικές" τηλεοράσεις 8Κ και "ψεύτικες"

Επιβεβαιώνοντάς μας για πολλοστή φορά όσον αφορά στο πόσο ανώριμες είναι στον τρόπο σκέψης τους οι κατασκευάστριες της τεχνολογίας και πόσο μικρό είναι το ενδιαφέρον τους για το κοινό, ο Σύνδεσμος Καταναλωτικής Τεχνολογίας των ΗΠΑ (Consumer Technology Association) εξέδωσε τις δικές του "προτεινόμενες προδιαγραφές" για τα μέσα απεικόνισης υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 8Κ). Το έκανε όχι μόνο ελάχιστες ημέρες μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση ενός άλλου συνδέσμου νεόφυτου για τις δικές του προδιαγραφές απεικόνισης 8Κ, αλλά και... έναν ολόκληρο χρόνο αφότου κυκλοφόρησαν οι πρώτες τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ στην αγορά. Αν ο... στόχος αυτών των εταιρειών ήταν να δημιουργήσουν σύγχυση στο κοινό για μία νέα τεχνολογία, τότε σίγουρα θα τον πετύχαιναν αν τα προϊόντα αυτά δεν απευθύνονταν λόγω κόστους σε τόσο μικρό ποσοστό του.

Σε κάθε περίπτωση, ο CTA δεν... εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά όπως ο 8K Association στις αρχές του χρόνου: είναι ένας οργανισμός που υφίσταται από τις αρχές του 20ου αιώνα, με 2.200 εταιρείες-μέλη και ο διοργανωτής της μεγαλύτερης τεχνολογικής έκθεσης στον κόσμο, της CES. Η δική του διαμόρφωση προδιαγραφών και πιστοποίηση, με άλλα λόγια, σημαίνει πολλά περισσότερα απ' όσα ενός οργανισμού ζωής λίγων μηνών με 4 μέλη και είναι απολύτως βέβαιο πως υπάρχει... "παρασκήνιο" πίσω από τον τρόπο με τον οποίο διαφοροποιούνται οι προτεινόμενες προδιαγραφές του 8Κ Association και του CTA - ειδικά αν εστιάσει κανείς στο τί ακριβώς δεν συμπεριλαμβάνουν εκείνες του πρώτου αλλά υπογραμμίζουν εκείνες του δεύτερου.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες: ο CTA με τις δικές του προδιαγραφές παίρνει το μέρος της LG όσον αφορά στην επιλογή της δεύτερης να χαρακτηρίζει τις δικές της τηλεοράσεις υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας "αληθινής εικόνας 8Κ" ενώ ανταγωνιστικού κατασκευαστή (συγκεκριμένα της Samsung) "όχι αληθινής εικόνας 8Κ". Και αυτό γιατί ο CTA αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενο τεχνικό χαρακτηριστικό του υποψήφιου για πιστοποίηση μέσου απεικόνισης εικόνας 8Κ την δυνατότητά του να απεικονίσει το λιγότερο αντίθεση της τάξης του 50% ανάμεσα σε δύο διπλανά pixels.

Η αντίθεση αυτή ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο από την Διεθνή Επιτροπή Μεθοδολογίας Μετρήσεων Μέσων Απεικόνισης (ICDM) και η LG επιδεικνύει σε εκθέσεις πως η δική της τηλεόραση 8K τεχνολογίας LED/LCD επιτυγχάνει σ' αυτήν την μέτρηση "σκορ" της τάξης του 88%, ενώ τηλεοράσεις 8Κ της Samsung μόλις 13%. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι τηλεοράσεις της Samsung δεν έχουν ανάλυση 7680x4320 pixels (έχουν), μα επειδή ο κορεατικός κολοσσός - για να διευρύνει τις γωνίες θέασης των συσκευών του - επιστρατεύει τεχνική που εκμεταλλεύται και τμήμα των pixel αυτών (subpixel rendering) μειώνοντας έτσι την οξύτητα της εικόνας. Το ζήτημα δεν είναι απλό και θα επανέλθουμε σε αυτό αναλυτικά, για την ώρα όμως είναι προφανές πως βάσει αυτών ο CTA δεν θα πιστοποιούσε σήμερα τηλεοράσεις 8K της Samsung.

Στα υπόλοιπα ο CTA φυσικά ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τον 8Κ Association, προσθέτοντας όμως ορισμένες ακόμη παραμέτρους. Οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει είναι οι παρακάτω:

- Ανάλυση οθόνης 7680 x 4320 pixels
- Υποστήριξη προοδευτικής σάρωσης στα 24/30/60 καρέ ανά δευτερόλεπτο
- Υποστήριξη προοδευτικής σάρωσης και στα 25/50 καρέ ανά δευτερόλεπτο
- Απόδοση χρώματος εύρους 10-bit
- Θύρα/Θύρες διασύνδεσης έκδοσης HDMI 2.1
- Προστασίας περιεχομένου κατά HDCP έκδοσης 2.2 το λιγότερο σε μία τέτοια θύρα

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο CTA δεν ορίζει ως προαπαιτούμενο ούτε κάποιο ελάχιστο επίπεδο "λαμπρότητας" (luminance) προβολής εικόνας, ούτε την υποστήριξη σε κάποιον αλγόριθμο αποκωδικοποίησης περιεχομένου. Ο 8Κ Association ορίζει αντιστοίχως τα 600 nits και τον αλγόριθμο HEVC, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως οι τηλεοράσεις 8Κ των τεσσάρων κατασκευαστών του - Hisense, Panasonic, Samsung και TCL - απαραίτητα πληρούν αυτά τα προαπαιτούμενα. Όσον αφορά στις θύρες HDMI 2.1, ωστόσο, από τον τρόπο με τον οποίο ο CTA ορίζει την προβολή περιεχομένου στα 60 Hz υποννοείται πως απαιτεί εικόνα πλήρους χρωματικής πιστότητας και όχι συμπιεσμένης, άρα και θύρες πλήρους εύρους στα 48 Gbps και όχι στα 40 Gbps που προσφέρονται από τις Samsung και Sony στα παρόντα μοντέλα τηλεοράσεων 8Κ τους.

Ο CTA θα παραχωρεί το λογότυπό του για χρήση από τους κατασκευαστές των οποίων οι συσκευές πιστοποιούνται βάσει των προδιαγραφών του από την 1η Ιανουαρίου 2020. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ελεγκτικό σώμα, ο σύνδεσμος DigitalEurope, ιστορικά υιοθετεί τα ίδια προαπαιτούμενα πιστοποίησης με τον CTA οπότε αναμένεται και αυτήν την φορά να πράξει το ίδιο (αλλά πιθανώς με διαφορετικό λογότυπο). Περισσότερα πράγματα για την πιστοποίηση των μέσων προβολής εικόνας ανάλυσης 8Κ - και ίσως εξελίξεις όσον αφορά στην σύγκρουση... προτύπων και συμφερόντων ανάμεσα στον CTA και τον 8Κ Association - το πιθανότερο είναι να μάθουμε στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2020 στις αρχές του χρόνου. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ