Ε3 2011: PlayStation 3D monitor

Η πρόταση της Sony για προσιτό 3D gaming, διαθέσιμη σύντομα

Aκόμη και τις μέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές - όταν δηλαδή έχουν κυκλοφορήσει και τηλεοράσεις παθητικής εικόνας 3D στην αγορά, ακόμη και σε ίντσες κάτω των 40 - για το κοινό που θέλει να απολαύσει ταινίες και games σε στερεοσκοπική εικόνα, ένα εμπόδιο παραμένει: το κόστος. Η πλέον προσβάσιμη τιμολογιακά τηλεοράση αυτού του είδους κινείται στα €1000 περίπου, όχι μικρό ποσό αν αυτό που θέλει κανείς κυρίως είναι να παίξει κορυφαία games του PS3 (όπως το Killzone 3 ή το επερχόμενο Uncharted 3) σε 3D. Η Sony είναι γνωστό πόσο έχει επενδύσει στην εικόνα 3D, έχει λοιπόν κάθε λόγο να διευρύνει τη βάση του κοινού που έχει πρόσβαση στις παραγωγές της. Εξ ου και το... PlayStation 3D Display!

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα monitor - καθώς δεν ενωματώνει τηλεοπτικό δέκτη - σχεδιασμένο σύμφωνα με την αισθητική των PlayStation και προορισμένο για χρήση με πηγές που αποδίδουν εικόνα 3D. Είναι διαγωνίου 24 ιντσών, φυσικά ανάλυσης 1920x1080 pixel και ενσωματώνει στο περίβλημά της τον δέκτη που χρειάζονται τα ειδικά γυαλιά 3D της Sony για να προσφέρουν στον κάτοχό τους την αίσθηση του "βάθους" σε ταινίες και games που το υποστηρίζουν. To PlayStation 3D Display φέρει επίσης στερεοφωνικά ηχεία και μικρό subwoofer (!) για απόδοση του ήχου, καθώς και τρεις εισόδους HMDI για σύνδεση με ισάριθμες πηγές π.χ. το PS3, έναν επίγειο ή δορυφορικό τηλεοπτικό δέκτη και ένα PC. Συνοδεύεται, βεβαίως, από ένα ζευγάρι ειδικά 3D γυαλιά, τη νέα έκδοση της Sony για το 2011 που επιτρέπει περισσότερο φως κατά τη θέαση 3D περιεχομένου.

Όντας προσανατολισμένη στο κοινό του PlayStation, η συγκεκριμένη οθόνη έχει και ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα: μπορεί να προβάλλει εικόνα έτσι, ώστε να βλέπουν δύο θεατές... ο καθένας τη δική του εικόνα! Πράγματι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στη θέαση εικόνας 3D για κάθε 1/60 του δευτερολέπτου ένας θεατής βλέπει ένα καρέ με το δεξί μάτι και στο επόμενο 1/60 ένα με το αριστερό, οι μηχανικοί της Sony σχεδίασαν έτσι το PlayStation 3D Display ώστε το... άλλο, αχρησιμοποίητο καρέ ο πομπός να μπορεί να το στέλνει σε ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά 3D. Έτσι, για παράδειγμα, δύο φίλοι μπορούν να παίξουν συνεργατικά ή ανταγωνιστικά ένα shoot' em up όπως το Killzone 3, όχι με την οθόνη "να χωρίζεται στη μέση", αλλά με τον καθένα να βλέπει τη δράση σε πλήρη οθόνη, αφού ο καθένας λαμβάνει ουσιαστικά τη δική του "ροή" εικόνας!

Η εικόνα που λαμβάνει κάθε παίκτης δεν είναι 3D, αλλά 2D υψηλής ευκρίνειας (1080p) και, προφανώς, πρέπει o εκάστοτε τίτλος του PS3 να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να υποστηρίξει αυτή τη δυνατότητα. Η ιδέα της εκμετάλλευσης του "μονού" ή "ζυγού" καρέ για αυτό το σκοπό είναι, ωστόσο, όντως ευφυής. Ο πρώτος τίτλος που θα παίζεται με αυτόν τον τρόπο θα είναι το Resistance 3 το Σεπτέμβρη, αναμένεται δε κάποιοι από τους ΑΑΑ παλαιότερους της Sony να δεχθούν αναβάθμιση (patch) ώστε να κάνουν το ίδιο. Το PlayStation 3D Display θα κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά αντί $499, τιμή που περιλαμβάνει το monitor, τα γυαλιά, ένα καλώδιο HDMI και τo Resistance 3. Επιβεβαίωση για κυκλοφορία του και τελική τιμή πώλησης στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη επίσημα, μόλις όμως αυτό καταστεί εφικτό θα κάνουμε σχετική αναφορά - και με αυτό το... FullHD για δύο, ελπίζουμε σύντομα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ