Dolby Vision: υποστήριξη και από την Paramount

Το πρότυπο απόδοσης χρώματος σε εικόνα 4Κ κερδίζει (ήδη το περισσότερο) έδαφος

Πριν από έναν χρόνο τα πράγματα δεν έδειχναν προς θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο γρήγορα, όμως αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως μία πρόσθετη νίκη στο ενεργητικό της Dolby: το Dolby Vision, το πρότυπο χρωματικής απεικόνισης της αμερικανικής εταιρείας που αναλαμβάνει ν' αναδείξει με τον καλύτερο τεχνικά τρόπο τις ικανότητες της τεχνολογίας HDR σε τηλεοράσεις ή προβολείς, θα υποστηρίζεται πλέον και στις παραγωγές της Paramount, ενός από τα "μεγάλα έξι" studio του Hollywood. Η επιβεβαίωση έρχεται από την ίδια την Dolby, η οποία υπογραμμίζει πως πολλές από τις παραγωγές αυτές (όχι όλες) θα προσφέρουν και ήχο Dolby Atmos τόσο σε μορφή δίσκων Ultra HD Blu-ray όσο και σε μορφή Δικτυακής αναπαραγωγής (streaming).

Με την προσθήκη και της Paramount στα studio του Hollywood που έχουν δεδηλωμένα σκοπό να υποστηρίξουν το Dolby Vision - τα άλλα είναι αυτά των Sony, Lionsgate, Universal και Warner Bros - ουσιαστικά μόνο η 20th Century Fox και η Disney απομένει ακόμη να... "λάβουν θέση" επί του θέματος. Για την δεύτερη, μάλιστα, περιμένουμε ουσιαστικά επιβεβαίωση μέσα στον Αύγουστο, καθώς το πρώτο της UltraHD Blu-ray κυκλοφορεί τότε. Με τόσο σημαντική, πάντως, υποστήριξη από όλα τα άλλα studio είναι στην ουσία θέμα χρόνου μέχρις ότου και τα δύο αυτά να προσφέρουν και στους δικούς τους τίτλους την χρωματική απόδοση εικόνας κατά Dolby Vision.

Τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του Dolby Vision συνεχίζουν φυσικά ν' ανήκουν στην Dolby και όλοι οι κατασκευαστές συσκευών, όπως και τα κινηματογραφικά studio, θα πρέπει να καταβάλλουν χρηματικά ποσά (συνήθως ποσοστά επί των κερδών) προκειμένου να αξιοποιήσουν το εν λόγω πρότυπο. Το "βασικού επιπέδου" πρότυπο της εικόνας HDR, το HDR10, παραμένει δωρεάν προς χρήση απ' όλους (και τμήμα των τεχνικών προδιαγραφών για τους δίσκους UHD BD), οπότε δεν θα πάψει να υποστηρίζεται και αυτό.

Όμως είναι πλέον σαφές πως το τεχνολογικά εξελιγμένο Dolby Vision θα είναι αυτό που θα προσφέρει την καλύτερη εικόνα στις μελλοντικές οικιακές κυκλοφορίες ταινιών. Αν και, όπως όλα δείχνουν, τα δύο πρότυπα "θα τρέχουν παράλληλα" στην αγορά, η αλήθεια είναι πως η συνύπαρξή τους έχει αρχίσει ήδη να επιβάλλει καταναλωτικές επιλογές. Εν αναμονή και των πρώτων πρακτικών μας εντυπώσεων, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ