Dolby Vision: ξεκίνημα και σε δίσκους UHD BD

Διαθέσιμα τα πρώτα δύο player και οι πρώτες ταινίες με σχετική υποστήριξη

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η θέαση ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας μέσω Δικτυακών υπηρεσιών όπως οι Neflix, Amazon Video και Hulu είναι δημοφιλέστατη λόγω της απλότητας και της ευχρηστίας τους - όμως δεν χωρά αμφιβολία και σε κάτι άλλο: οι ίδιες ταινίες σε μορφή υλικού μέσου αποθήκευσης είναι τεχνικά ανώτερες στην εικόνα λόγω χαμηλότερης ποιότητας και σίγουρα ανώτερες στον ήχο λόγω της υποστήριξης των προτύπων Dolby Atmos και DTS-X. Μέχρι σήμερα τα δύο πρότυπα εικόνας 4K που αξιοποιεί την τεχνολογία HDR, το "βασικό" HDR10 και το ικανότερο Dolby Vision, αξιοποιούνταν από περιεχόμενο που βρισκόταν μόνο στις Δικτυακές υπηρεσίες: όλα τα δισκάκια Ultra HD Blu-ray που κυκλοφορούν εδώ και ενάμισι χρόνο υποστήριζαν το πρότυπο HDR10 και μόνο. Ήταν θέμα χρόνου, ωστόσο, το Dolby Vision να διεκδικήσει τα πρωτεία στην κορυφαία ποιότητα απεικόνισης και... το πλήρωμα του χρόνου αυτού ήλθε, όπως περιμέναμε, από την Oppo.

Πρόκειται για τον μόνο μέχρι στιγμής κατασκευαστή που είχε προανακοινώσει από τα τέλη του 2016 κιόλας πως τα δύο πρώτα του (κατά γενική ομολογία πάρα πολύ καλά) Ultra HD Blu-ray player, τα UDP-203 και UDP-205, θα ήταν αναβαθμίσιμα μέσω δωρεάν λογισμικού έτσι ώστε να αποδίδουν εικόνα 4K HDR κατά Dolby Vision. Αυτή η αναβάθμιση βρισκόταν σε δοκιμαστική μορφή (beta) για τις τελευταίες 10-15 ημέρες στο Web, από χθες όμως είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατόχους των δύο αυτών player - θα πρέπει να ήταν έτοιμη εδώ και κάποιο καιρό, όμως η Oppo περίμενε να κυκλοφορήσουν και τα πρώτα δύο Ultra HD Blu-ray με υποστήριξη Dolby Vision (τα Despicable Me 1 και 2) για να την προσφέρει κι επίσημα. Οι Sony Pictures και Lionsgate θα κυκλοφορήσουν επίσης μέσα στον Ιούνιο, και σταθερά τους ερχόμενους μήνες, ταινίες τους σε δισκάκια UHD BD με υποστήριξη Dolby Vision και περιμένουμε η γκάμα των δαθέσιμων παραγωγών να αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς (αφού τα σχετικά δισκάκια είναι συμβατά ούτως ή άλλως και με τα player που υποστηρίζουν το "απλό" πρότυπο HDR10).

Το πρότυπο Dolby Vision είναι ανώτερο του HDR10 επειδή μπορεί να προσαρμόζει την παλέτα των χρωμάτων της εικόνας ανά σκηνή ή ακόμη και ανά καρέ, σε αντίθεση με το δεύτερο που ορίζει μία συγεκριμένη παλέτα εξ αρχής για όλη την ταινία. Τηλεοράσεις που υποστηρίζουν το Dolby Vision κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και καιρό οι LG, Philips και Sony, ενώ οι δύο πρώτες έχουν δηλώσει πως θα αναβαθμίσουν κατάλληλα και τα δικά τους UHD BD player (η Sony δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει θετικά ή αρνητικά κάτι αντίστοιχο για το δικό της). Με την επίσημη έλευση, πάντως, του Dolby Vision στην αγορά, έστω και αν γίνεται με την αναβάθμιση υπαρχόντων player, ολοκληρώνεται μία περίοδος αναμονής για την "ωρίμανση" της εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας ως τεχνολογίας στα μάτια του κοινού. Όσες λίγες εταιρείες δεν είχαν ως τώρα υποστηρίξει τους δίσκους UHD BD με ταινίες τους - η Disney δηλαδή στην ουσία - αναμένεται πλέον να το κάνουν γνωρίζοντας πως τα απαραίτητα καταναλωτικά προϊόντα δεν βρίσκονται "κάπου στον ορίζοντα", αλλά ήδη στην αγορά. Εν αναμονή εξελίξεων, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ