Chromecast v3.0, με δυνατότητες... Ultra

Και άλλες συσκευές για δικτύωση και λειτουργίες "έξυπνου σπιτιού", πάντοτε διά χειρός Google

Στην ίδια εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν επίσημα τα δύο νέα smartphones της Google - τα Pixel και Pixel XL - επιβεβαιώθηκε και η σχετική φημολογία για άλλα προϊόντα που ο αμερικανικός κολοσσός θα διαθέσει το επόμενο διάστημα στην αγορά. Το Chromecast Ultra είναι, για το κοινό των home cinema, το πλέον ενδιαφέρον από αυτά καθώς αντί μόλις $69 προσφέρει μία άκρως ενδιαφέρουσα οδό για την προβολή περιεχομένου υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ) από ποικιλία πηγών. Όπως περιμέναμε, αξιοποιεί θύρες HDMI 2.0a - και απαραίτητα μία κοντινή USB για τροφοδοσία - για να διοχετεύσει στην οθόνη συμβατών τηλεοράσεων όχι μόνο υλικό video 4K σε έως και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά και υλικό με υποστήριξη στην τεχνολογία υψηλών χρωματικών δυναμικών HDR. To Chromecast Ultra, μάλιστα, είναι μία από τα ελάχιστες συσκευές που υποστηρίζουν και τα δύο διαφορετικά - και μεταξύ τους ανταγωνιστικά - πρότυπα HDR, τόσο το σύνηθες HDR10 όσο και το Dolby Vision.

Αρχικά το Ultra θα μπορεί να αντλήσει ταινίες, σειρές και άλλο υλικό από υπηρεσίες όπως οι Netflix, Vudu και YouTube, με περισσότερες να ακολουθούν όταν οι σχετικοί πάροχοι αναβαθμίσουν με κατάλληλο τρόπο τα σχετικά apps. Ακριβώς επειδή το υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας έχει συχνά απαιτήσεις σε ταχύτητα διαμεταφοράς δεδομένων που πολλές συνδέσεις Wi-Fi δεν μπορούν να προσφέρουν, το νέο Chromecast φέρει και θύρα Ethernet για ασύρματη δικτύωση. Όπως πάντοτε, η Google προτείνει για τον χειρισμό και αυτού του Chromecast ένα κινητό ή tablet βασισμένο σε Android (ή PC όπου έχει εκγατασταθεί ο Chrome), συσκευές από τις οποίες το Ultra μπορεί επίσης να αντλήσει περιεχόμενο 4Κ.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε και δύο άλλα προϊόντα που επίσης είχαν διαρρεύσει στο Web. Το ένα ονομάζεται απλώς "Google Wifi" και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ασύρματο router, καλαίσθητο και μικρό σε διαστάσεις, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα τέτοια ώστε όλα μαζί να "καλύπτουν" άψογα οποιασδήποτε έκτασης οικίες (mesh networking). Το καθένα θα κοστίζει $129 και τα τρία $299, σημαντικά λιγότερα από ανταγωνιστικές λύσεις του είδους. Το άλλο προϊόν είναι η αναμενόμενη αντιπρόταση στο Echo της Amazon, το Google Home: ένα ηχείο που αναπαράγει μεν μουσική από διάφορες πηγές - Google Play, Spotify, YouTube, Pandora, TuneIn - αλλά κυρίως "ακούει" σε μόνιμη βάση για φωνητικές εντολές του χρήστη. Αυτές στην συνέχεια τις εκτελεί ανάλογα: αναζητά στο Δίκτυο πληροφορίες και τις αποδίδει φωνητικά, ενεργοποιεί συσκευές όπως το νέο Chromecast, ελέγχει τον φωτισμό και την θέρμανση του (κατάλληλα εξοπλισμένου) σπιτιού κλπ. Θα κοστίζει επίσης $129 και θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβρη.

Το πρόβλημα, φυσικά, σε όλα αυτά για το καταναλωτικό κοινό της χώρας μας εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Google δεν δραστηριοποιείται επίσημα για τα προϊόντα hardware στην Ελλάδα. Ορισμένες συσκευές Nexus είχαν κατά καιρούς διατεθεί σε συνεργασία με κάποιον εγχώριο πάροχο υπηρεσιών ή κάποια εμπορική αλυσίδα αποκλειστικά, αλλά για τα πιο πολλά από τα υπόλοιπα προϊόντα θα πρέπει να καταφύγει κανείς σε ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού. Δεν θεωρούμε ιδιαιτέρως πιθανό αυτό ν' αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά περιθώριο για εκπλήξεις σε αυτήν την αγορά της τεχνολογίας υπάρχει - αν μη τί άλλο - πάντοτε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ