CES 2022: Η Sony και στις τηλεοράσεις υποφωτισμού MiniLED

Οι Ιάπωνες θα αντιμετωπίσουν και σε αυτό το μέτωπο τις Samsung και LG, τόσο σε 8Κ όσο και σε 4Κ

Η ανακοίνωση της Sony που "ακούστηκε" περισσότερο στην διάρκεια της φετινής CES μπορεί μεν να ήταν αυτή των πρώτων τηλεοράσεων τεχνολογίας QD-OLED, όμως οι Ιάπωνες είχαν και δεύτερο "άσσο στο μανίκι τους" ο οποίος ενδέχεται να ενδιαφέρει περισσότερους θιασώτες της εικόνας υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα πρώτα της μοντέλα τηλεοράσεων LED/LCD με υποφωτισμό MiniLED, τα οποία θα μπορούσαν να είναι καλύτερη επιλογή για τους καταναλωτές που απαιτούν κορυφαία απεικόνιση σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (οι τηλεοράσεις OLED/QD-OLED έχουν το πλεονέκτημα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή στο σκοτάδι). Αυτή η ενδεχόμενη επιλογή είναι σημαντική όχι μόνο για την Sony, αλλά για το τμήμα hi-end της αγοράς γενικότερα.

Κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής παρουσίασης πριν από την CES που παρακολούθησε ο υπογράφων, επιβεβαιώθηκε αυτό που... υποπτευόμασταν το 2021: ότι η Sony δεν ακολούθησε την Samsung και την LG στην διάθεση τηλεοράσεων βασισμένων σε τεχνολογία MiniLED πέρσι λόγω του αλγόριθμου διαχείρισης των ζωνών υποφωτισμού που αξιοποιεί. Αυτός είναι κατά γενική παραδοχή ο καλύτερος της αγοράς, ικανός να αποδώσει άκρως ικανοποιητική εικόνα με απρόσμενα λίγες στον αριθμό ζώνες υποφωτισμού αλλά και υψηλή ποιότητα εικόνας όταν έχει στην διάθεσή του πολύ περισσότερες ζώνες. Η Sony γνώριζε ότι θα έπρεπε να κάνει πολλές αλλαγές στον αλγόριθμο αυτό ώστε να λειτουργεί αποδοτικά με υποφωτισμό MiniLED - τις έκανε λοιπόν μέσα στο 2021 και τώρα φιλοδοξεί να προσφέρει με αυτόν απεικόνιση υψηλότερου επιπέδου από ποτέ.

Τα δύο νέα μοντέλα τηλεοράσεων της Sony που αξιοποιούν υποφωτισμό MiniLED είναι οι Z9K και X95K, διάδοχοι των περσινών Z9J και X95J ανάλυσης 8K και 4K αντίστοιχα. Η Z9K θα είναι διαθέσιμη στις 75 και 85 ίντσες, ενώ η X95K θα προσφέρεται και στις 65. Όπως πάντα, η Sony δεν γνωστοποιεί τον αριθμό των MiniLED ή των ελεγχόμενων ζωνών υποφωτισμού για το κάθε μοντέλο, μα είναι σίγουρο πως ο δεύτερος είναι υψηλότερος στις νέες αυτές τηλεοράσεις απ' ότι στις αντίστοιχες περσινές. Ως παράδειγμα: η εξαιρετική 85QN900A 8K της Samsung προσφέρει περισσότερες από 2000 τέτοιες ζώνες υποφωτισμού αξιοποιώντας τεχνολογία MiniLED, ενώ η πολύ καλή Sony 85X95J 4K μόλις 120 τέτοιες ζώνες με "απλό" τοπικό υποφωτισμό LED. Η διαφορά θα είναι λοιπόν μεγάλη σε κάθε περίπτωση, απλώς περιμένουμε να διαπιστώσουμε πρακτικά πόση.

Η Sony, κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης που έκανε πριν από την CES, ανέλυσε πώς λειτουργεί ο ανανεωμένος της αλγόριθμος υποφωτισμού στην υλοποίηση MiniLED έτσι ώστε να επιλύσει σχεδόν όλα τα "παραδοσιακά" προβλήματα των τηλεοράσεων LED/LCD στον τομέα αυτόν. Πρακτικά η εταιρεία υπόσχεται τόσο βαθύ μαύρο και έλεγχο των ζωνών τόσο ακριβή ώστε να πλησιάζουν όντως πια ως οπτικό αποτέλεσμα την απεικόνιση των τηλεοράσεων OLED, προσφέροντας όμως παράλληλα κατά πολύ ηψηλότερη φωτεινότητα όπως περιμένει κανείς από κορυφαίες υλοποιήσεις LED/LCD. Θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση των πρώτων δειγμάτων αξιολόγησης για να διαπιστώσουμε πόσο κοντά έφτασαν οι Ιάπωνες στο... Ιερό Δισκοπότηρο της κατηγορίας αυτής, βέβαια, όμως οι τεχνικές που ανάπτυξαν για να πετύχουν αυτό ακριβώς είναι, στην θεωρία τουλάχιστον, πολλά υποσχόμενες.

Και τα δύο μοντέλα αξιοποιούν, επίσης, τον καλύτερο μέχρι σήμερα επεξεργαστή εικόνας της Sony, τον Cognitive Processor XR, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί και προσφέρει ορισμένες νέες λειτουργίες και δυνατότητες σε σχέση με την περσινή πρώτη έκδοσή του (η εταιρεία υποστηρίζει πως γι' αυτόν τον λόγο αυτά τα νέα στοιχεία δεν μπορούν να προστεθούν στις Bravia του 2021 με αναβάθμιση λογισμικού). Εξίσου σημαντικό: και τα δύο μοντέλα χρησιμοποιούν το καλύτερο σύστημα διαχείρισης ζωνών τοπικού υποφωτισμού που έχει αναπτύξει ποτέ η Sony, το Backlight Master Drive, το οποίο είχαμε δει για τελευταία φορά υλοποιημένο στην θρυλική πλέον Bravia ZD9 του 2016 (εδώ προσαρμοσμένο φυσικά στον υποφωτισμό MiniLED). Αυτό το σύστημα - μαζί με τον νέο αλγόριθμο και τα MiniLED - αναμένεται να βοηθήσει τις Z9K και X95K να κάνουν τέτοιο "άλμα μπροστά" στην ποιότητα απεικόνισης, ώστε να διεκδικούν... από τώρα τον θρόνο της κατηγορίας τους. Κάτι για το οποίο, φυσικά, οι Samsung, TCL και LG - που επίσης προσφέρουν ανανεωμένα μοντέλα τηλεοράσεων MiniLED φέτος - θα έχουν τις ενστάσεις τους, οπότε περιμένουμε σκληρό ανταγωνισμό και εκεί.

Οι Z9K και X95K δεν θα είναι φθηνές τηλεοράσεις, φυσικά, γι' αυτό και η Sony προσφέρει πολλές ακόμη νέες σειρές, περισσότερο προσιτές. Οι Bravia X90K, για παράδειγμα, θα αποδειχθούν πιθανώς η περισσότερο δημοφιλής επιλογή κι ας στηρίζονται σε "απλό" τοπικό υποφωτισμό LED, ενώ οι X85 and X80 στηρίζονται σε περιμετρικό υποφωτισμό. Όλα τα μοντέλα πάντως αξιοποιούν το λειτουργικό σύστημα Google TV (Android TV 10), όλα ενσωματώνουν θύρες HDMI 2.1 και προσφέρουν βελτιωμένο (σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά μοντέλα) ήχο. Από τις παραπάνω τηλεοράσεις μόνο η X90K αξιοποιεί τον επεξεργαστή Cognitive Processor XR.

Όσον αφορά στις τηλεοράσεις OLED, η Sony επεκτείνει τις προτάσεις της φέτος. Η εταιρεία κρατά και φέτος ως κορυφαία αυτής της υποκατηγορίας την απίθανη A90J του 2021, αναβαθμίζει την σειρά A80J σε A80K και εγκαινιάζει μία νέα σειρά, την A90K. Η A80K είναι η περισσότερο προσιτή και θια διατίθεται σε 55/65/77 ίντσες, ενώ η A90K θα προσφέρεται στις 42 και 48 ίντσες. Όλα τα μοντέλα θα αξιοποιούν και εδώ το λειτουργικό Google TV, θύρες HDMI 2.1, την νέα λειτουργία Netflix Adaptive Calibrated Mode, πρόσβαση στην υπηρεσία Bravia Core της Sony και βελτιωμένο ήχο.

Η Sony στο ίδιο πλαίσιο παρουσίασε και την Bravia Cam: μία ειδικά σχεδιασμένη webcam η οποία τοποθετείται στο πάνω μέρος όλων των προαναφερθέντων τηλεοράσεων και προσθέτει σε αυτές μία σειρά από λειτουργίες και δυνατότητες. Αυτές ποικίλλουν από απλές βιντεοκλήσεις ή εικονικές συσκέψεις με πολλούς συμμετέχοντες, έως την αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας και ήχου αναλόγως πού κάθεται ο θεατής ή και τον... χειρισμό της τηλεόρασης με κινήσεις των χεριών (θα προστεθεί μελλοντικά με αναβάθμιση λογισμικού). Η Samsung είχε αξιοποιήσει με παρόμοιο τρόπο webcams της Logitech πέρυσι προαιρετικά, όμως η Bravia Cam θα περιλαμβάνεται στην συσκευασία των Z9K και Z95K (για τα άλλα μοντέλα πωλείται ξεχωριστά) και είναι πολύ καλύτερα υλοποιημένη σε επίπεδο συστήματος με το Google TV. Θα είναι το 2022 η χρονιά που θα καθιερωθούν και οι... βιντεοκλήσεις με όλη την οικογένεια στο σαλόνι; Γιατί όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ