CES 2021: η Samsung ξεκινά με MiniLED

O κορεατικός κολοσσός στοχεύει με τις νέες τηλεοράσεις του στην κορυφή της ποιότητας εικόνας για το 2021

Η έκθεση CES (εκ των πραγμάτων σε εικονική μορφή φέτος) έχει καθιερωθεί ως η περίσταση στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων σκιαγραφούν τις προθέσεις τους για όλη την τρέχουσα χρονιά και ακόμη παραπέρα - καμία έκπληξη, λοιπόν, που ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σε πωλήσεις παγκοσμίως, η Samsung, επέδειξε τα πλέον εξελιγμένα της μοντέλα αυτές τις μέρες. Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο κορεατικός κολοσσός στοχεύει υψηλότερα από ποτέ στον τομέα της ποιότητας απεικόνισης, καθώς μεταβαίνει σε νέο σύστημα υποφωτισμού που θα μπορούσε όντως να τού χαρίσει για το 2021 τον "θρόνο" στην κατηγορία των τηλεοράσεων LED/LCD.

Αναφερόμαστε φυσικά στην τεχνολογία MiniLED, με την οποία είχε πειραματιστεί πέρυσι η TCL και αξιοποιεί φέτος η LG επίσης. Η τεχνολογία αυτή έχει υλοποιηθεί έτσι στις κορυφαίες φετινές τηλεοράσεις της Samsung, ώστε να έχουμε αλλαγές ουσιαστικά σε όλη την διαμόρφωση των "στρωμάτων" υλικού που συνθέτουν μία οθόνη LED/LCD. Αν και οι Κορεάτες ονομάζουν την υλοποίηση αυτή Neo QLED, είναι αυτός ο υποφωτισμός με MiniLED (και όχι η "στρώση" των quantum dots) εκείνος που "κάνει την διαφορά" στην ποιότητα απεικόνισης: δημιουργώντας πολύ περισσότερες "ζώνες ελέγχου" στον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης LCD, αυτά τα MiniLED περιορίζουν περισσότερο από ποτέ τις εγγενείς αδυναμίες των LCD έναντι των OLED (όπως την απόδοση του μαύρου και την συνολική αντίθεση), αναδεικνύοντας και τα πλεονεκτήματα των πρώτων έναντι των δεύτερων (την συνολική φωτεινότητα κι ευρύτερη χρωματική γκάμα).

Φυσικά - όπως απέδειξαν οι υλοποιήσεις της TCL με MiniLED πέρυσι - η χρήση αυτού του τύπου υποφωτισμού χωρίς αντίστοιχα διαμορφωμένους αλγόριθμους επεξεργασίας και ισχυρούς επεξεργαστές εικόνας για να τους αξιοποιούν, δεν μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή διαφορά στην ποιότητα απεικόνισης... από μόνος του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Samsung υπογραμμίζει εμφατικά την χρήση τόσο της τεχνολογίας Quantum Matrix για έλεγχο των MiniLED συγκεκριμένα, όσο και την υλοποίηση του νέου επεξεργαστή εικόνας Neo Quantum Processor ο οποίος αναλαμβάνει να βελτιώσει όλες τις παραμέτρους της εικόνας βάσει δεδομένων που προκύπτουν από 16 (!) νευρωνικά δίκτυα και αποσταχυολογούνται από ειδικό νευρωνικό αναλυτή.

Σημειώνεται πως η Samsung έχει υλοποιήσει όλα τα παραπάνω σε τηλεοράσεις που είναι ακόμη περισσότερο λεπτές απ' ότι πέρυσι, με ακόμη μικρότερο πλαίσιο οθόνης - είναι πια όντως... σχεδόν αόρατο, εξ ου και ο όρος Infinity One Design που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τον σχεδιασμό τους - και με τις δύο ειδικές επιστρώσεις οθόνης που διευρύνουν τις γωνίες θέασης και περιορίζουν τις αντανακλάσεις να παραμένουν. Οι Κορεάτες έχουν επίσης κατορθώσει να περιορίσουν το μέγεθος και όγκο που είχε το εξωτερικό "κουτί" θυρών διασύνδεσης (Connect One Box) σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί πλέον να τοποθετηθεί πίσω από την βάση των τηλεοράσεων αυτών. Σημαντικά βελτιωμένος και ο ήχος των τηλεοράσεων αυτών σε σχέση με τα περσινά μοντέλα, τόσο στην ποιότητα απόδοσης όσο και στην δυνατότητα "προσαρμογής" στον εκάστοτε χώρο.

Μία πρωτοβουλία της Samsung που θα θέλαμε να δούμε να ακολουθείται και από άλλους κατασκευαστές στο μέλλον αφορά στο τηλεχειριστήριο των τηλεοράσεων αυτών. Αυτό όχι μόνο είναι μινιμαλιστικά και όμορφα σχεδιασμένο, αλλά η ενσωματωμένη μπαταρία τους μπορεί να επαναφορτιστεί με φως, είτε ηλιακό είτε τεχνητό (και μέσω USB). Με αυτόν τον τρόπο οι Κορεάτες περιορίζουν σημαντικά τα εκατομμύρια μπαταρίες που χρησιμοποιούν για τηλεχειριστήρια οι καταναλωτές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Στα συν των νέων τηλεοράσεων και η λεγόμενη Game Bar, περιοχή της οθόνης που μπορεί να εμφανίσει οποτεδήποτε πληροφορίες για τα υποστηριζόμενα χαρακτηριστικά σύνδεσης και σχετικές λειτουργίες που προσφέρονται από αυτά τα μοντέλα όταν συνεργάζονται με PlayStation5, Xbox Series S|X ή gaming PC.

Τα μοντέλα τηλεοράσεων Neo QLED της Samsung που προσφέρουν όλες τις παραπάνω τεχνολογίες είναι τα QN900A/QN800A/QN700A ανάλυσης 8Κ και τα QN90A/QN85A ανάλυσης 4Κ σε διάφορες διαγωνίους (τα μοντέλα QN80A/QN70A/QN60A υιοθετούν άλλο είδος υποφωτισμού). Όπως και οι άλλοι κατασκευαστές, η Samsung δεν ανακοίνωσε τιμές πώλησης κι αναμένουμε να το κάνει κάποια στιγμή στις αρχές της άνοιξης, πριν οι πρώτες αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά. Ο κορεατικός κολοσσός έχει θέσει φέτος ασυζητητί τον πήχυ των προσδοκιών υψηλότερα από ποτέ με τα πρώτα του μοντέλα υποφωτισμού MiniLED και αναμένουμε με ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η πρώτη του αυτή προσπάθεια σε υλοποίηση αυτού του είδους όντως "βλέπει κορυφή". Υπομονή λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ