CES 2021: αντεπίθεση LG σε όλα τα μέτωπα

Νέες σειρές και μοντέλα τηλεοράσεων OLED, LED/LCD και για πρώτη φορά MiniLED σε 4Κ και 8Κ

Παρουσίες στην αμερικανική έκθεση CES - εκ των πραγμάτων αμιγώς ψηφιακή φέτος - οι μεγάλοι κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών άλλοτε έχουν εντυπωσιακές, άλλοτε χλιαρές, άλλοτε βαρετές, άλλοτε ακόμη και κακές. Όσον αφορά στην CES 2021, πάντως, κανείς δεν θα μπορέσει να πει πως η LG δεν είχε εντυπωσιακή, και σίγουρα σημαντική, παρουσία, καθώς πραγματοποίησε ένα πολύ δύσκολο... "δύο σε ένα": να ωθήσει υψηλότερα μία κατηγορία στην οποία πρωταγωνιστεί αλλά και στην οποία είχε παρατηρηθεί στασιμότητα (αυτή των τηλεοράσεων OLED), κάνοντας παράλληλα "κρούση" για διακρίσεις σε μία κατηγορία την οποία ο ανταγωνισμός είχε πρακτικά μονοπωλήσει τα προηγούμενα χρόνια (αυτή των τηλεοράσεων LED/LCD).

Ξεκινώντας από την δεύτερη: αναφερόμαστε φυσικά στις τηλεοράσεις QNED που η LG είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες. Αυτές είναι οι πρώτες των Κορεατών που θα αξιοποιούν οπίσθιο φωτισμό MiniLED για κλάσεις ανώτερο έλεγχο της φωτεινότητας τοπικά και μεγάλη αύξηση της αντίθεσης, διατηρώντας την γενική υψηλή φωτεινότητα για την οποία είναι ικανές οι τηλεοράσεις LED/LCD. Οι QNED99 και QNED95 είναι ανάλυσης 8Κ και θα διατεθούν στις 65, 75 και 86 ίντσες ενώ οι QNED90 είναι 4Κ (στις ίδιες διαθέσιμες ίντσες). Και οι δύο σειρές στηρίζονται στην νεότερη έκτη έκδοση του webOS αλλά μόνο οι 8Κ θα αξιοποιούν και τον καινούργιο επεξεργαστή εικόνας της LG, τον πανίσχυρο a9 Gen4 που βελτιώνει ακόμη περισσότερο την απεικόνιση οποιουδήποτε είδους υλικού σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχό του.

O κορεατικός κολοσσός θα συνεχίσει να προσφέρει τηλεοράσεις LED/LCD με λιγότερο εξελιγμένο υποφωτισμό οθόνης μέσα από την σειρά NanoCell (Nano95 και Nano90), σε διάφορες διαγωνίους και χαμηλότερο βεβαίως κόστος. Όλα τα παραπάνω μοντέλα, πάντως, θα προσφέρουν θύρες HDMI 2.1 με τις πλήρεις δυνατότητες και λειτουργίες που αυτό υποννοεί (εκτός από τις QNED 8K που για κάποιον τεχνικό λόγο δεν θα προσφέρουν την VRR). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, προφανώς, να διαπιστώσουμε πού σκοπεύει να κινηθεί τιμολογιακά η LG με τις τηλεοράσεις QNED σε 8Κ και 4Κ, με δεδομένο το γεγονός ότι και η ίδια υπογραμμίζει πως η συνολική ποιότητα εικόνας τους συνεχίζει να υπολείπεται της αντίστοιχης των τηλεοράσεων OLED.

Μιλώντας για OLED, εξίσου σημαντικές είναι οι εξελίξεις που είχαμε στην προϊοντική κατηγορία και αυτών των τηλεοράσεων από την LG - ίσως σημαντικότερες. Οι Κορεάτες έκριναν πως ήλθε πια το πλήρωμα του χρόνου για (α) διεύρυνση της γκάμας των OLED που προσφέρουν και (β) προσφορά τους σε κόστη προσβάσιμα από σημαντικά ευρύτερο κοινό, καθώς νέες σειρές και διαγώνιοι θα επεκτείνουν τις επιλογές του τελευταίου περισσότερο από ποτέ. Ξεκινώντας από την κορυφή, οι 8Κ OLED σε διαγωνίους των 77/88 ιντσών λέγονται πλέον Z1, ενσωματώνουν τον επεξεργαστή a9 Gen4 και τέσσερις θύρες HDMI 2.1, ενώ στηρίζονται φυσικά στο webOS 6.0, προσφέροντας και την πλήρη σειρά από νέες λειτουργίες που αυτό φέρνει στο προσκήνιο.

Έπειτα τα πράγματα γίνονται περισσότερο ενδιαφέροντα με την σειρά G1 που αντικαθιστά την περσινή GX: αυτή είναι ανάλυσης 4Κ και η έμφαση παραμένει στον εντυπωσιακά λεπτό σχεδιασμό - στηρίζονται πλέον προαιρετικά και σε ειδική βάση-τρίποδο επιδαπέδια - όμως τα μοντέλα αυτά φέρουν τις νέες οθόνες OLED Evo της LG που υπόσχονται σημαντικά υψηλότερη φωτεινότητα τόσο σε τυπική χρήση όσο και όσον αφορά στην απόδοση περιεχομένου HDR (γύρω στα 1000 nits που ως τώρα πλησίαζαν μόνο οι ειδικές υλοποιήσεις της Panasonic). Τα μοντέλα G1 στις 55, 65 και 77 ίντσες θα είναι βέβαια κατά τι ακριβότερα από τα αντίστοιχα GX, θα φέρουν ωστόσο και όλα τα νέα... "καλούδια" της LG, από τον επεξεργαστή εικόνας και τις νέες του λειτουργίες μέχρι το λειτουργικό σύστημα και τις πρόσθετές του δυνατότητες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού, ωστόσο, θα ενδιαφέρουν τα μοντέλα της σειράς C1 που διαδέχεται την CX του 2020. Αυτά δεν θα φέρουν οθόνες OLED Evo αλλά "απλές", ο σχεδιασμός τους δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακός αλλά θα προσφέρουν όλα τα υπόλοιπα: τον νέο επεξεργαστή εικόνας, το webOS 6.0, τις πλήρεις θύρες HDMI 2.1 και όλες τις έξτρα λειτουργίες ή δυνατότητες απορρέουν από αυτά. Για πρώτη φορά η LG δεν θα προσφέρει μόνο τις καθιερωμένες διαγωνίους (48/55/65/77 ίντσες) αλλά και την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα των 83 ιντσών. Αυτό το μοντέλο δεν θα είναι και... φθηνό ακριβώς, βέβαια, θα είναι όμως ο μόνος τρόπος να έχει κανείς ποιότητα απεικόνισης OLED σε πολύ μεγάλο μέγεθος χωρίς να μεταβεί σε ανάλυση 8Κ. Λόγος έγινε, επίσης, και για ένα μοντέλο της σειράς στις 42 ίντσες αργότερα στην χρονιά.

Το ίσως περισσότερο ενδιαφέρον τμήμα των ανακοινώσεων της LG για τις τηλεοράσεις OLED της ήταν αυτό για το οποίο δυστυχώς γνωρίζουμε τα λιγότερα. Πρόκειται για την επιστροφή της προσιτής σειράς B (B1 φέτος διαδεχόμενη την BX), με "απλή" οθόνη OLED φυσικά και τις καθιερωμένες παραδοχές σε επεξεργαστή εικόνας, σχεδιασμό και ήχο, με μοντέλα όμως στις 55/65/77 ίντσες, τις θύρες HMDI 2.1 και το webOS 6.0 όλα παρόντα. Η LG σκοπεύει, δε, να διαθέσει και μία νέα σειρά τηλεοράσεων OLED ακόμη πιο κάτω από την Β1, την Α1: εκεί δεν γνωρίζουμε ακόμη τί κατασκευής θα είναι η οθόνη OLED, γνωρίζουμε όμως πως θα είναι σάρωσης στα 60 Hz και όχι στα 120, ενώ ο επεξεργαστής θα είναι ο ίδιος με αυτόν της σειράς B1 αλλά οι θύρες HDMI θα είναι 2.0 και όχι 2.1 (οπότε δεν θα είναι ιδανικές για gamers εν έτει 2021 αλλά κατάλληλες για όλες τις άλλες χρήσεις). Για τις Α1 και Β1 δεν έχουμε χρονικό πλαίσιο διάθεσης πέραν του "2021".

Στην σειρά Α1, ουσιαστικά, κρύβεται η σημαντικότερη πτυχή της φετινής στρατηγικής της LG: αν ο κορεατικός κολοσσός κατορθώσει να φέρει αυτά τα μοντέλα τηλεοράσεων OLED στην αγορά σε κόστος ανταγωνιστικό των εισαγωγικών LED/LCD (έστω ελάχιστα υψηλότερο), τότε όντως μπορεί να "αλλάξει ισορροπίες" και να καταστήσει τις 4Κ OLED για πρώτη φορά προϊόν προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Όπως και όλοι οι άλλοι κατασκευαστές, έτσι και η LG δεν ανακοίνωσε τιμές πώλησης για κανένα από τα νέα μοντέλα τηλεοράσεών της, αναμένουμε λοιπόν την πρώτη σχετική ενημέρωση λίγο πριν αρχίσουν τα κυκλοφορούν στο εμπόριο ορισμένα από αυτά (ξεκινώντας πιθανότατα από την σειρά C1) κάποια στιγμή μέχρι την άνοιξη. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ