CES 2020: Samsung με απίθανες τηλεοράσεις - άρα, εξιλέωση;

Οι Κορεάτες σε επίδειξη δύναμης με πολλαπλές νέες σειρές, αναμένουμε τις πρακτικές αξιολογήσεις

Η φετινή έκθεση CES δεν ήταν μία ακόμη για την Samsung, τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό που έχει παρουσία σε πάμπολλες κατηγορίες προϊόντων, επειδή είχε... "δημιουργηθεί κλίμα" τους περασμένους μήνες τόσο με τον ομοεθνή του μόνιμο αντίπαλο, την LG, όσο και με τον ίδιο τον οργανισμό που διοργανώνει την έκθεση, τον αμερικανικό Consumer Technology Association. Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως η Samsung εννοεί να εντυπωσιάσει το 2020 με τις νέες τηλεοράσεις 4Κ/8Κ της, που τόσες συζητήσεις προκάλεσαν πέρυσι, και έτσι να... εξιλεωθεί ίσως απέναντι στο ποσοστό εκείνο του καταναλωτικού κοινού που δικαίως την αντιμετωπίζει με καχυποψία και δυσπιστία. Οι πιθανότητες να το επιτύχει δεν είναι λίγες.

Πρώτα απ' όλα η Samsung μπορεί να είναι υπερήφανη ως η κατασκευάστρια της ομορφότερης νέας τηλεόρασης 8Κ που παρουσιάστηκε στην φετινή CES: η Q950TS είναι το μοντέλο εκείνο για το οποίο οι Κορεάτες είχαν κατοχυρώσει πριν από μερικούς μήνες τον όρο "Infinity Screen" και, όπως φανταζόμασταν όλοι, αυτός αντιστοιχεί στο σχεδόν ανύπαρκτο πλαίσιο γύρω από την οθόνη του. Αυτό υπάρχει, μα όντας λεπτότερο των 2mm (!) σε κανονική απόσταση θέασης πρακτικά "εξαφανίζεται", αφήνοντας την προβαλλόμενη εικόνα να "αιωρείται" εντυπωσιακά. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το συνολικό πάχος της τηλεόρασης δεν ξεπερνά τα 15mm αξιοποιώντας όμως τοπικό υποφωτισμό (!), νέου είδους προφανώς, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί σε τοίχο απόλυτα εφαπτόμενη σε αυτόν. Θα διατεθεί στις 65, 75 και 85 ίντσες στο πρώτο μισό της χρονιάς, σε άγνωστο μέχρι στιγμής κόστος (δεν το περιμένουμε μικρό).

Έπειτα την προσοχή διεκδικεί και η νέα υλοποίηση απεικόνισης που φημολογούνταν πριν από λίγο καιρό πως θα αξιοποιήσει η Samsung, η Dual LED. Η φημολογία αποδείχθηκε αξιόπιστη, αφού όντως 6 νέα μοντέλα των lifestyle τηλεοράσεων The Frame καθώς και 3 μη κορυφαίες σειρές τηλεοράσεων "QLED" της Samsung (οι TU8500/Q60T/Q70T) θα την αξιοποιούν. Η τεχνολογία Dual LED είναι περιφερειακού υποφωτισμού, συνδυάζει όμως δύο σετ από τέτοια LED - ένα "ψυχρό" στα 5000K και ένα "θερμό" στα 2000Κ - για να αποδώσει, κατά την Samsung, σχεδόν κατά 30% υψηλότερης αντίθεσης εικόνα σε σχέση με τυπικές τηλεοράσεις τέτοιου τύπου. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από πρακτική αξιολόγηση, φυσικά, είναι όμως αξιοπρόσεκτη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της CES 2020 η Samsung επέδειξε για πολλοστή φορά ως τεχνολογικό demo και οθόνες τεχνολογίας MicroLED. Αυτή - όπως έχουμε εξηγήσει - είναι η τεχνολογία απεικόνισης που μελλοντικά θα ξεπεράσει όλες τις αδυναμίες των σημερινών άλλων τεχνολογιών, όμως συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην κατασκευή τέτοιων οθονών και το κόστος τους δεν είναι απλώς απαγορευτικό για το κοινό, είναι σχεδόν... επιστημονική φαντασία. Ο κορεατικός κολοσσός συνεχίζει να επιδεικνύει αυτές τις οθόνες ως απόδειξη της τεχνογνωσίας του κι επίδειξη της χρήσιμης δυνατότητάς τους να "συναρμολογηθούν" σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, όμως ούτε ο μόνος είναι πια που προωθεί αυτήν την τεχνολογία στους πάμπλουτους, ούτε έχει νόημα - θεωρούμε - απλώς να μάς... σκανδαλίζει κάθε φορά με την απίθανη εικόνα τους αφού βρίσκονται 3 χρόνια μακριά από τους απλώς ευκατάστατους καταναλωτές!

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζουν αναφοράς: πρώτον, οι νέες τηλεοράσεις 8Κ της Samsung θα λάβουν την πιστοποίηση και το λογότυπο Ultra HD 8K "αντίπαλου" προτύπου, αυτού που προωθείται από τον Consumer Technology Association (άρα θα πρέπει να έχει αλλάξει η τεχνολογία βελτίωσης γωνιών θέασης που χρησιμοποιούν αυτά τα μοντέλα). Δεύτερον, τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων 8Κ ενσωματώνουν τόσο τον ικανότερο επεξεργαστή εικόνας των Κορεατών μέχρι σήμερα, τον Quantum (!) Processor 8K, όσο και υποστήριξη για τον αλγόριθμο κωδικοποίησης AV1 που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα από φέτος σε ποικιλία συσκευών και πηγών περιεχομένου. Τρίτον, η... κάθετης διάταξης και περιστρεφόμενη πρωτότυπη τηλεόραση της Samsung, η Sero, θα έλθει φέτος σε Αμερική και Ευρώπη σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή πώλησης.

Εν αναμονή, λοιπόν, της διάθεσης κυκλοφορίας των πρώτων κορυφαίων τηλεοράσεων της Samsung κάπου στα μέσα της άνοιξης, και των πρώτων πρακτικών αξιολογήσεων από τεχνικούς δημοσιογράφους, ώστε να διαπιστώσουμε αν ο κορεατικός κολοσσός έχει όντως μετανοιώσει για τα ατοπήματα του 2019 και αν - όπως έχει υποσχεθεί - θα προσφέρει στις τηλεοράσεις του 4Κ/8Κ την πλήρη, αληθινή τους ανάλυση σε όλα τα σενάρια χρήσης, ώστε να συγκριθεί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό του. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ