CES 2020: έρχεται στις τηλεοράσεις η λειτουργία Filmmaker

Πέντε από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές την υποστηρίζουν στα μοντέλα 2020, αναμένουμε πρακτικές εντυπώσεις

Στο πλαίσιο της αμερικανικής έκθεσης CES έχουμε συνηθίσει μαθαίνουμε για καινούργιες συσκευές, για καινούργιες υπηρεσίες, για νέα πρότυπα τεχνολογικά... αλλά για νέες λειτουργίες τηλεοράσεων που να ενστερνίζονται πολλοί κατασκευαστές μαζί, σπανιότατα! Αυτό ακριβώς, ωστόσο, συνέβη στην CES 2020: η πολυσυζητημένη πρωτοβουλία του συνδέσμου κατασκευαστών UHD Alliance για την καθιέρωση συγκεκριμένων ρυθμίσεων στις τηλεοράσεις όταν αυτές προβάλλουν ταινίες (όλες μαζί συγκεντρωμένες σε μία λειτουργία με το όνομα Filmmaker Mode) είναι πλέον κι επίσημα αποδεκτή από τους περισσότερους κατασκευαστές της κατηγορίας, οι οποίοι είτε έχουν ήδη προχωρήσει στην σχετική υλοποίηση για τα μοντέλα τους του 2020 είτε θα το κάνουν πριν αυτά γίνουν διαθέσιμα στο καταναλωτικό κοινό.

Η πρωτοβουλία αυτή - που είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018 χάρις στην επιμονή διάσημων σκηνοθετών κυρίως - έχει σκοπό να εξασφαλίσει πως οι κινηματογραφικές ταινίες θα προβάλλονται στις οικιακές τηλεοράσεις χωρίς τις ψηφιακές παρεμβάσεις και βελτιώσεις που οι δεύτερες κάνουν στο αρχικό υλικό. Κι αυτό ακριβώς επειδή ορισμένες από αυτές τις βελτιώσεις (όπως η εξομάλυνση κίνησης που πολλοί από μας θεωρούν ανυπόφορη σε ταινίες ή σειρές) όντως αλλοιώνουν την κινηματογραφική αίσθηση που οι δημιουργοί επιδιώκουν. Υπάρχει μία σειρά από παραμέτρους που η UHD Alliance και οι σκηνοθέτες θα ήθελαν να ορίζονται και - παρ' ότι διατηρούμε ορισμένες αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο το σύνολο αυτών των ρυθμίσεων μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε τόσες διαφορετικές τηλεοράσεις - σε γενικές γραμμές όλες ευθυγραμμίζονται με την αρχική πρόθεση, όντας στην βάση τους σωστές.

Αυτήν την λειτουργία Filmmaker, λοιπόν, θα υποστηρίξουν πλέον στις τηλεοράσεις τους του 2020 οι LG, Panasonic, Philips (TP Vision), Samsung και Vizio. Οι Sony, Sharp, HiSense και TCL δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους σχετικά, όμως θα μπορούσαν να ενσωματώσουν την λειτουργία αυτή και αργότερα μέσω ενημέρωσης λογισμικού. H λειτουργία μπορεί να υλοποιηθεί ώστε είτε να ενεργοποιείται αυτόματα, είτε με το πάτημα ειδικού πλήκτρου στο τηλεκοντρόλ, είτε ως επιλογή που προσφέρεται "επιτόπου" στον τηλεθεατή (προσέγγιση που θεωρούμε και την καλύτερη). Tο περιεχόμενο, ταινία ή σειρά δηλαδή, μπορεί να εμπεριέχει ειδικά δεδομένα που "παρακινούν" την τηλεόραση να εμφανίσει σχετικό μήνυμα-επιλογή, ρωτώντας τον χρήστη αν θέλει να ενεργοποιήσει το Filmmaker Mode ή όχι.

Βέβαια η λειτουργία αφορά κυρίως σε νεότερες παραγωγές και σε περιεχόμενο που η εκάστοτε τηλεόραση θα λαμβάνει μέσω Internet ή μέσω οπτικών δίσκων (έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο σχετικό υλικό και τα "αναγνωριστικά" δεδομένα). Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, αφού προσφερθεί για κάποιο καιρό το Filmmaker Mode ως επιλογή, να δημοσιοποιηθούν ορισμένα στοιχεία όσον αφορά στο πόσο χρησιμοποιείται ή όχι από το κοινό. Και εννοείται πως θα θέλαμε το ίδιο το Filmmaker Mode να μπορεί να απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις της εκάστοτε τηλεόρασης - για λόγους... μάλλον προφανείς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ