CES 2018, Samsung: τηλεόραση... επεκτάσιμης διαγωνίου

Η τεχνολογία microLED προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές, βελτιωμένες και οι φετινές "QLED"

Ο κορεατικός κολοσσός παραδοσιακά αξιοποιεί την μεγάλη αμερικανική έκθεση του Ιανουαρίου όχι μόνο για να επιδείξει τα μοντέλα τηλεοράσεων που θα προωθήσει την ίδια χρονιά, αλλά και να γνωστοποιήσει τις νέες τεχνολογίες στις οποίες έχει επενδύσει και, κατά συνέπεια, τα μελλοντικά της σχέδια σε αυτήν την κατηγορία. Το ίδιο έκανε στο πλαίσιο της CES 2018 και δεν απογοήτευσε: για την ακρίβεια η φετινή της παρουσία εκεί μπορεί να είναι η περισσότερα υποσχόμενη εδώ και πολύ καιρό, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως η ίδια θα ήθελε και οι σχετικές υποσχέσεις δεν είναι τόσο αστήρικτες όσο αυτές άλλων ετών.

Το προϊόν για το οποίο έκαναν λόγο όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν άλλο από το "The Wall", φυσικά: η πειραματική τηλεόραση διαγωνίου 146 ιντσών η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία προβολής microLED για να αποδώσει την εικόνα της. Η τεχνολογία αυτή ως ιδέα δεν είναι καινούργια, ούτε καν της Samsung: τηλεόραση που χρησιμοποιεί ξεχωριστό LED για κάθε ένα από τα pixels που προβάλλει είχε πρωτοδείξει η Sony στην... CES 2012 και είχε ονομάσει την σχετική τεχνολογία Crystal LED. Έκτοτε είχαν προσπαθήσει και άλλοι να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο, η υλοποίηση όμως είχε αποδειχθεί τόσο κοστοβόρα, ώστε εμπορικά να μην έχει νόημα - είχε λοιπόν εγκαταληφθεί. Η Samsung την επαναφέρει στην οικιακή αγορά έχοντας ήδη κάνει τις πρώτες πειραματικές υλοποιήσεις στο κινηματογραφικό περιβάλλον, όπου το τεράστιο κόστος έχει πιθανότητες απόσβεσης.

Η τεχνολογία micrοLED χαρακτηρίζεται από δύο πλεονεκτήματα. Ένα, με κάθε ένα από τα pixel να φωτίζεται αυτόνομα η ποιότητα εικόνας που μπορεί να επιτευχθεί είναι πολύ υψηλή, για τους ίδιους λόγους που την εισπράττουμε σήμερα από υλοποιήσεις OLED - σε αντίθεση, ωστόσο, με τις OLED, οι υλοποιήσεις micrοLED μπορούν να είναι πάρα, μα πάρα πολύ φωτεινές, θεωρητικά αγγίζοντας το όριο του... 1 εκατομμυρίου nits (!), οπότε είναι ικανότερες στην εντυπωσιακή απόδοση υλικού HDR και στην λειτουργία σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Δύο, επειδή οι οθόνες microLED ουσιαστικά "συντίθενται" από "συστάδες LED" ενωμένες η μία με την άλλη, θεωρητικά μια τέτοια τηλεόραση είναι... επεκτάσιμης διαγωνίου: μπορεί δηλαδή να την αγοράσει κανείς π.χ. στις 75 ίντσες και να την επεκτείνει στις π.χ. 120 μετά από κάποιο καιρό (και άγνωστο ως τώρα κόστος).

Στην τηλεόραση υλοποίησης των 146 ιντσών που επέδειξε η Samsung, από κοντινή απόσταση μπορούσε να διακρίνει κανείς τις "ραφές" ανάμεσα στις συστάδες από LED ποου συνθέτουν την οθόνη της, από κανονική απόσταση θέασης όμως (για αυτές τις ίντσες) όχι. Είναι ένα θέμα που η Samsung θα αναγκαστεί με κάποιον τρόπο να λύσει πριν κυκλοφορήσει τα πρώτα τέτοια προϊόντα στην καταναλωτική αγορά, η ποιότητα απεικόνισης ωστόσο ήταν σαφώς εντυπωσιακή - κι ας ήταν το πειραματικό μοντέλο που επιδείχθηκε ανάλυσης 4Κ, η οποία ενδέχεται για πολλά είδη περιεχομένου να μην είναι αρκετή για τόσο μεγάλη διαγώνιο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η Samsung θα αποδειχθεί ικανή να φέρει την τεχνολογία microLED στην ευρύτερη αγορά σε έστω υψηλές αλλά όχι... στρατοσφαιρικές τιμές πώλησης, αν και πιθανότερο θεωρούμε πως για αρχή μπορεί να εστιάσει στην επαγγελματική προβολή μεγάλων μεγεθών (signage) ή την εταιρική χρήση.

Το αληθινά καλό νέο που προέκυψε από τα υπόλοιπα που επέδειξε η Samsung στην CES 2018 είναι πολύ μεγαλύτερης πρακτικής αξίας. Μπορεί οι Κορεάτες να προσπάθησαν για πολλοστή φορά πέρυσι να εξαπατήσουν το κοινό με... τεχνικές marketing αναφορικά με την τεχνολογία "QLED" που προωθούσαν ως νέα και καινοτομική, όμως τουλάχιστον έλαβαν σοβαρά στα υπ' όψιν τις επικρίσεις και τις αρνητικές κριτικές των κορυφαίων τους τέτοιων τηλεοράσεων που στηρίζονταν σε περιμετρικό μόνο υποφωτισμό και δεν προσέφεραν κανενός είδους τοπικό έλεγχο. Οι κορυφαίες τηλεοράσεις QLED της Samasung εσοδείας 2018, λοιπόν, θα τον προσφέρουν αυτόν τον τοπικό έλεγχο ζωνών στον υποφωτισμό τους και οι πρώτες εντυπώσεις που καταγράφονται από αυτήν την αλλαγή είναι εξαιρετικά θετικές.

Η Samsung έχει κάνει και διάφορες άλλες βελτιώσεις "στα σημεία" με επίσης θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα εικόνας των τηλεοράσεων αυτών - έχει βέβαια ενσωματώσει και την φωνητική της εικονική βοηθό από τα Galaxy S, την Bixby, η οποία δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν αυτή τη στιγμή αλλά στο μέλλον θα μπορούσε. Η ενσωμάτωση υποστήριξης του υποοσυστήματος SmartThings για επικοινωνία και έλεγχο με άλλες συσκευές σε περιβάλλον smart home θα μπορούσε να είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα, όμως για την ώρα και αυτή αφορά σε συσκευές Samsung και μόνο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα μοντέλα τηλεοράσεων QLED που θα προωθήσει στο μέσο, ανώτερο και ανώτατο τμήμα της καταναλωτικής αγοράς φέτος η Samsung - καθώς και την σχετική της τιμολογιακή πολιτική, η οποία επίσης είχε κατακριθεί πέρυσι - θα γίνουν γνωστές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ