CES 2017: ανανεωμένη έκδοση HDMI εν όψει

Το δημοφιλέστερο πρότυπο διασύνδεσης οπτικοακουστικών συσκευών εξελίσσεται εντυπωσιακά

Η τεχνολογία της εικόνας, ακόμη κι αν έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο πιστότητας για τις απαιτήσεις μεγάλου ποσοστού του καταναλωτικού κοινού, δεν μπορεί φυσικά να σταματήσει να εξελίσσεται - και αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζουν τα πρότυπα διασύνδεσης ανάμεσα στις διάφορες συσκευές οπτικοακουστικών, είτε πρόκειται για πηγές ψυχαγωγικού περιεχομένου, είτε για συσκευές προβολής εικόνας ή απόδοσης ήχου. Το δημοφιλέστερο τέτοιο πρότυπο για περισσότερα από 15 χρόνια πλέον δεν είναι άλλο από το HDMI και o σύνδεσμος των εταιρειών που συνεργάζονται για την διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του στο πλαίσιο της CES 2017 ανακοίνωσε τί σχεδιάζεται να προσφέρει η επόμενη σημαντική του έκδοση, η 2.1.

Οι βελτιώσεις και νέες δυνατότητες που θα φέρνει στο προσκήνιο η καινούργια έκδοση είναι πολλές, αυτές που ενδιαφέρουν ωστόσο περισσότερο το κοινό αφορούν σε συσκευές που κατά βάση βρίσκονται ακόμη μακριά από το εμπόριο. Τέτοιες βελτιώσεις αφορούν στην ανάλυση και ρυθμό ανανέωσης της εκάστοτε οθόνης (υποστήριξη εικόνας έως και 10Κ στα 120 Hz!), στην απόδοση εικόνας HDR (με τρόπο δυναμικό που μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της σε πραγματικό χρόνο από καρέ σε καρέ), καθώς και στην "ροή" των καρέ ώστε αυτά να προσαρμόζονται ομαλά στον ρυθμό ανανέωσης του εκάστοτε μέσου προβολής (στην ίδια συλλογιστική με τις μεθόδους εξομάλυνσης των nVidia και AMD στις κάρτες γραφικών τους). Το HDMI 2.1 θα ενσωματώνει επίσης την νεότερη έκδοση του προτύπου ARC (Audio Return Channel), ονόματι eARC, το οποίο θα προσφέρει υποστήριξη στον αντικειμενοστρεφή ήχο των Dolby Atmos/DTS-X και σε άλλα εξελιγμένα ηχητικά φορμά.

Για την νέα αυτή έκδοση του προτύπου HDMI θα δημιουργηθεί, άλλωστε, και νέος τύπος καλωδίου - εύρους μεταφοράς δεδομένων στα... 48 Gbps (!) από τα 18 Gbps που έχουν τα σημερινά καλώδια έκδοσης 2.0x - ο οποίος θα παραμείνει μεν συμβατός με τις υπάρχουσες συσκευές του εμπορίου αλλά θα είναι απαραίτητος για εξελιγμένες λειτουργίες της νεότερης έκδοσης, όπως π.χ. την προβολή εικόνας HDR σε ανάλυση 8Κ "και πάνω". Οι προδιαγραφές του HDMI 2.1 θα παγιωθούν και προσφερθούν στους κατασκευαστές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 οπότε ρεαλιστικά δεν μπορούμε να περιμένουμε συμβατές συσκευές πριν από τις αρχές του 2018 (και δεν έχουμε καν ξεκινήσει να μιλάμε καν για το περιεχόμενο που θα αξιοποιούσε τις εξελιγμένες του δυνατότητες). Με άλλα λόγια: απλώς... υπομονή μέχρις ότου δούμε τα πρώτα δείγματα του τί μπορεί να προσφέρει η νέα έκδοση HDMI, όπως πάντοτε δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ