CES 2014: Νέος αλγόριθμος video της Google

Για καλύτερη μετάδοση εικόνας 4Κ μέσω YouTube, μίνι... μονομαχία με τον "επίσημο" H.265

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι οι ταχύτητες σύνδεσης στο Internet που είναι διαθέσιμες στο κοινό γίνονται βαθμιαία όλο και υψηλότερες - αλλά και καμία όσον αφορά στο γεγονός ότι οι τεχνολογίες εικόνας και ήχου έχουν απαιτήσεις σε εύρος μετάδοσης δεδομένων ακόμη πιο πολλές, όσο η πιστότητά τους γίνεται μεγαλύτερη. Η εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας ή 4Κ, για παράδειγμα, απαιτεί περισσότερο αποδοτική συμπίεση από αυτήν που προσφέρει ο δημοφιλέστερος σχετικός αλγόριθμος αυτή τη στιγμή, ο H.264, προκειμένου video αυτής της ανάλυσης να "περάσει" μέσα από το Internet χωρίς προβλήματα για τους πιο πολλούς χρήστες. Γι' αυτό, άλλωστε, εφευρέθηκε ο αλγόριθμος H.265 ή HEVC, ο οποίος ήδη αρχίζει να υποστηρίζεται από τηλεοράσεις 4Κ και σχετικά player. Η Google, ωστόσο, πιστεύει πως η δική της αντιπρόταση είναι καλύτερη. Το πρόβλημα: είτε δίκιο έχει, είτε άδικο, δεν παύει να είναι η κάτοχος του YouTube!

Πράγματι, η σχετική ανακοίνωση είχε διαρρεύσει πριν από την έκθεση της CES, όμως στο πλαίσιό της επισημοποιήθηκε κιόλας: η Google θα προωθήσει τον δικό της αλγόριθμο συμπίεσης video, με το κωδικό όνομα VP9, και όχι τον εγκεκριμένο από την επιτροπή ITU, δηλαδή τον H.264. To πλεονέκτημα που επικαλείται η Google για τη δική της λύση εστιάζεται στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος αυτός προσφέρεται σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο δωρεάν: κανένας κατασκευαστής ή δημιουργός περιεχομένου δεν θα κληθεί να καταβάλλει χρηματικά ποσά για πνευματικά δικαιώματα χρήσης του VP9. Οι επιδόσεις της μεθόδου συμπίεσής του, δε, είναι αξιοθαύμαστες: ο VP9 δεν είναι μόνο κατά 50% αποδοτικότερος από τον προκάτοχό του, τον VP8 (ο οποίος δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί στην αγορά στο βαθμό που το κατόρθωσε ο H.264), αλλά και κατά σχεδόν 65% αποδοτικότερος από τον H.264. Ειδικοί της κινούμενης εικόνας, πάντως, επισημαίνουν πως ο αλγόριθμος H.265 παραμένει ο αποδοτικότερος όλων, έστω και με μόλις 7% υπεροχή έναντι του VP9 σε video ίδιας ανάλυσης και παρόμοιας ποιότητας.

Η είδηση αυτή θα ήταν άξια αναφοράς από μόνη της γιατί - παρά τις αρνήσεις της Google - και μόνο η τεράστια δημοτικότητα του YouTube θα μπορούσε να οδηγήσει σε... "πόλεμο των αλγορίθμων" ανάμεσα στους VP9 και H.265: πολλοί κατασκευαστές δεν είναι ασύνηθες να μην προσφέρουν συμβατότητα με περισσότερα από ένα standards αρχικά, κάτι που σημαίνει πως ένας χρήστης θα χρειαζόταν π.χ. ένα media player για να δει μία ταινία εικόνας 4Κ συμπιεσμένη κατά H.265, αλλά ένα laptop για να δει ένα video 4K στο YouTube. Η κατάσταση γίνεται περισσότερο ανησυχητική αν καταμετρήσει κανείς τόσο τους κατασκευαστές που έχουν ήδη δηλώσει υποστήριξη προς τον H.265 - τις τελευταίες ημέρες τις Samsung, Sony, LG, Panasonic, Toshiba και άλλες πολλές - όσο και τις εταιρείες που έχουν αντίστοιχα δηλώσει υποστήριξη προς τον VP9. Αυτές περιλαμβάνουν τις ARM, Intel, nVidia, Samsung, Sony, Panasonic, Sigma και LG, μεταξύ άλλων. Τα κοινά ονόματα στις δύο... λίστες μάς κάνουν να ελπίζουμε ότι σε βάθος χρόνου θα υποστηριχθούν και οι δύο αλγόριθμοι, όπως συνέβη για χρόνια με τους MPEG4 και WMV.

Σε κάθε περίπτωση, η γρήγορη υιοθέτηση οποιουδήποτε εκ των δύο αλγορίθμων (ιδανικά και των δύο) θα αποδεικνυόταν ευεργετική άμεσα για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Ο λόγος είναι απλός: μπορεί οι VP9 και H.265 να έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του video υπερυψηλής ευκρίνειας ή 2160p, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν και στο υπάρχον υλικό ανάλυσης 1080p και 720p με... ευεργετικές συνέπειες. Το υλικό video αυτών των αναλύσεων με τους νέους αλγορίθμους είτε μπορεί να καταλαμβάνει αισθητά μικρότερο αποθηκευτικό χώρο με το ίδιο ποσοστό συμπίεσης, είτε να προσφέρει κατά πολύ υψηλότερη ποιότητα εικόνας στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο ή με τις ίδιες ταχύτητες σύνδεσης. Αυτό που απομένει να διαπιστώσουμε είναι το πόσο γρήγορα οι κατασκευαστές θα "στρωθούν στη δουλειά" για να εξοπλίσουν τα προϊόντα τους με τη δυνατότητα χρήσης και των δύο αλγορίθμων. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ