CES 2012: Sony Crystal LED

Νέα τεχνολογία οθονών...; Λεπτομέρειες!

Το Αθηνόραμα Digital δεν ήταν, δυστυχώς, σε θέση να παραστεί στην έκθεση CES ώστε να δει το πειραματικό πρωτότυπο της Sony με τεχνολογία Crystal LED από κοντά. Μέλη του αμερικανικού ειδικού Τύπου που είχαν αυτήν την ευκαιρία, ωστόσο, μιλούν για ολοφάνερη διαφορά σε σχέση με το μοντέλο Bravia LED LCD (από τα καλύτερα σημερινά) που είχε τοποθετήσει η Sony δίπλα στο πειραματικό πρωτότυπο των 55 ιντσών ως αντιπαραβολή. Το υλικό που προβαλλόταν ήταν διαδοχικές φωτογραφίες κι όχι κινούμενη εικόνα, ώστε να κρίνει κάποιος με σαφήνεια. Όμως και η ίδια η Sony υπογραμμίζει ότι η τεχνολογία χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά - την οποία η ιαπωνική εταιρεία εννοεί να ολοκληρώσει, ώστε να παρουσιάσει τελικό προϊόν στην αγορά "σε εύλογο χρονικό διάστημα".

Το όλο θέμα σχετικά με την τεχνολογία Crystal LED, φυσικά, είναι - όπως πάντα - οικονομικό. Πόσο θα μπορούσε να κοστίζει για να κατασκευαστεί μία τηλεόραση της οποίας η οθόνη φέρει 6.000.000 μικροσκοπικά LED; Με ποιά τιμή θα μπορούσε να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων; Μπορεί η συγκεκριμένη τεχνολογία να μεταβεί με λογική διαφορά κόστους στην ανάλυση 4Κ2Κ (8.600.000 pixel), όπου θα κινηθούν στο εξής οι κορυφαίες τηλεοράσεις άλλων κατασκευαστών; Συν τοις άλλοις, η Sony δεν κινείται μόνη της στην αγορά: η LG επέδειξε ήδη τηλεόραση OLED των 55 ιντσών με έξοχα χαρακτηριστικά, η Samsung αναμένεται να κάνει το ίδιο και οι δύο εννοούν να φέρουν τα μοντέλα αυτά στα καταστήματα μέσα στo έτος. Θα έχει το χρόνο η Sony να τελειοποιήσει την τεχνολογία της για να αντιμετωπίσει το κορεάτικο δίδυμο με τη δική της πρόταση ή, μέχρις ότου παρουσιάσει π.χ. τη δεύτερη γενιά Crystal LED, οι OLED θα έχουν ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον όσων μπορούν να πληρώσουν για την καλύτερη δυνατή εικόνα σε μεγάλες ίντσες;

Στην συνέντευξη Τύπου όπου η Sony παρουσίασε την τεχνολογία Crystal LED, ειπώθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα - όπως, για παράδειγμα, το ότι μόνο και μόνο επειδή η ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε τη δική της συγκεκριμένη τεχνολογία προβολής, δεν σημαίνει πως έχει σταματήσει να εργάζεται στην ανάπτυξη τηλεοράσεων OLED, ούτε στην ανάπτυξη τηλεοράσεων LED LCD άλλων τύπων. Αυτό σημαίνει πως η Sony ναι μεν θεωρεί την τεχνολογία Crystal LED αρκετά ενδιαφέρουσα ώστε να την υλοποιήσει πλήρως, αλλά όχι τόσο καταλυτικά εξελιγμένη ώστε να "ποντάρει" τα πάντα σε αυτήν. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε μέσα στους επόμενους 24-36 μήνες πώς σκοπεύει ο ιαπωνικός κολοσσός να κινηθεί, με δεδομένο το γεγονός ότι θα διαχειρίζεται τηλεοράσεις τριών διαφορετικών τεχνολογιών. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ