CES 2012: Sony Crystal LED

Νέα τεχνολογία οθονών...; Λεπτομέρειες!

Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που παρακολουθούν από κοντά την αγορά του home cinema δεν αποτελεί... είδηση ακριβώς - για τους υπόλοιπους ωστόσο αξίζει να το υπογραμμίσουμε: οι δύο επικρατέστερες τεχνολογίες προβολής για οθόνες τηλεοράσεων, οι LCD/LED LCD και plasma, έχουν πλησιάσει κοντά στο όριό τους όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας που μπορούν να προσφέρουν. Ναι, τα βελτιωμένα υποσυστήματα ελέγχου βοηθούν να είναι ακριβέστερη και ομαλότερα κινούμενη η εικόνα, για να πάρουμε ωστόσο αισθητά καλύτερo οπτικό αποτέλεσμα - σε αντίθεση, χρωματικό εύρος και απόδοση μαύρου - έχει γίνει γενικώς αποδεκτό πως θα πρέπει να μεταβούμε σε νέα τεχνολογία προβολής. Αυτή όλοι θεωρούσαμε πως θα είναι, για όλους τους κατασκευαστές και σε βάθος χρόνου, αδιαμφισβήτητα η τεχνολογία OLED. Ε, η Sony δεν συμφωνεί... απαραίτητα!

Στην έκθεση CES 2012 η ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε πως εργαζόταν εδώ και καιρό στην ανάπτυξη οθονών διαφορετικής τεχνολογίας. Η ίδια την ονομάζει Crystal LED και πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα αμάλγαμα στοιχείων που χαρακτηρίζουν την προβολή LCD (υγρών κρυστάλλων) και LED (υποβοήθησης οπίσθιου φωτισμού). Όχι, δεν πρόκειται για άλλη μία τεχνολογία τύπου "LED TV", όρος που έχουμε υποστηρίξει και άλλοτε πως δεν είναι ακριβής. Είναι, από μία συγκεκριμένη άποψη, η... πραγματική τεχνολογία "LED TV", υπό την έννοια ότι τα εικονοστοιχεία που προβάλλουν την εικόνα δεν προέρχονται από υγρούς κρυστάλλους (LCD) και υποφωτίζονται από LED, αλλά συντίθενται από τις ίδιες τις φωτοδιόδους (LED)!

Γινόμαστε σαφέστεροι. Η Sony αποκάλυψε και επέδειξε στην CES 2012 μία τηλεόραση της οποίας η εικόνα δεν απαρτίζεται από 2.000.000 περίπου pixel (ανάλυσης 1920x1080 δηλαδή), τα οποία προκύπτουν από υποφωτιζόμενους με φωτοδιόδους, υγρούς κρυστάλλους. Είναι 2.000.000 pixel που προκύπτουν από 6.000.000 μικροσκοπικά LED (!), τρία για κάθε βασικό χρώμα δηλαδή, τα οποία μπορούν μεμονωμένα να ανάψουν και να σβήσουν, όπως τα pixel στις οθόνες plasma. Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης ως προς την ποιότητα προβολής είναι προφανή: απίθανα υψηλή αντίθεση, πειστικότερη εικόνα λόγω της έλλειψης "συννέφου" (cloud) που παρατηρείται με τις "ζώνες" υποφωτισμού σήμερα, σαφώς καλύτερη απόδοση του μαύρου σε σχέση με τις σημερινές LCD (αφού το κάθε pixel μπορεί να "σβήσει" εντελώς), αλλά και σωστή απόδοση του λευκού και σκοτεινών τόνων στο ίδιο καρέ. Όλα συνεισφέρουν στη δημιουργία εικόνας που δεν μπορεί να αποδώσει σήμερα, με οποιαδήποτε τεχνική υποφωτισμού LED, όσων ζωνών κι αν είναι, μία τηλεόραση LCD.

Η Sony, πέρα από τα προαναφερθέντα ευκόλως εννοούμενα πλεονεκτήματα, παραθέτει και άλλα. Επειδή κάθε LED ελέγχεται αυτόνομα και μπορεί να ανάψει και να σβήσει γοργά, ο ρυθμός ανανέωσης μιας οθόνης Crystal LED μπορεί να είναι πάρα πολύ γρήγορος και η εικόνα, κατά συνέπεια, να κινείται ομαλότατα. Οι γωνίες θέασης μιας τέτοιας οθόνης θα ήταν σίγουρα ευρύτερες από αυτές μιας σημερινής LCD/LED LCD, ενώ σημαντικότατη θα ήταν και η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία της. H "άπειρη" - καλύτερα "μη μετρήσιμη" - αντίθεση των κορυφαίων plasma είναι με μία Crystal LED εφικτή, ενώ η Sony τοποθετεί την φωτεινότητα μιας οθόνης όπως αυτή - 55 ιντσών - στις 400 cd/m2. Στο επίπεδο, δηλαδή, των πρώτων τηλεοράσεων OLED!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ