Bowers & Wilkins CM9

Επένδυση, αλλά... σοφή

Το περιβάλλον όπου είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα CM9 ανήκε όχι σε θιασώτη των home cinema, αλλά μουσικόφιλο - ο οποίος ενδιαφέρεται, κατά συνέπεια, μόνο για τον στερεοφωνικό ήχο και όχι τον κινηματογραφικό των 5.1 καναλιών. Δεν έγινε, λοιπόν, δοκιμή με ήχο από Blu-ray με τις γνωστές ταινίες που χρησιμοποιούμε, αλλά ακρόαση μόνο από μουσικά CD και επιλεγμένα Super Audio CD, με τα CM9 συνδεδεμένα σε ενισχυτή που θεωρείται κατ' εξοχήν "μουσικός" (Marantz ΜΜ8003) και τοποθετημένα σε άπλετο χώρο που προσφέρεται για διάχυση του παραγόμενου ήχου. Ρόλο πηγής για όλες τις ακροάσεις έπαιξε το κορυφαίο μουσικό player της Denon, το προσεγμένο DCD-SA1...

...και φυσικά οι εντυπώσεις μας δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο από άριστες. Τα ηχεία της Bowers & Wilkins αποδίδουν περίπλοκο, δυνατό αλλά λεπτομερή, ευρύ ήχο με αληθινή υφή. Ακούγοντάς τα να αποδίδουν πλούσια πνευστά σε κλασική μουσική, λεπτομερή φωνητικά σε μουσική ethnic, κρουστά και έγχορδα σε jazz, ακόμη και... (bomb the) bass ρυθμό πολλών bpm σε trance (!), δεν έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι τα CM9 μπορούν να "ζωγραφίσουν" ηχητικά μέσα σε ένα χώρο, γεμίζοντάς τον νότες που κινούνται ανάμεσα σε χαμηλές και υψηλές συχνότητες με άνεση και διαφάνεια. Είναι αλήθεια πως, για να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους, τα ηχεία αυτά θα πρέπει να οδηγηθούν από ενισχυτές αξιώσεων - αυτό, ευτυχώς, δεν σημαίνει ότι απαιτούν απαραίτητα πολύ μεγάλη ισχύ, καθώς ανταποκρίνονται και σε ενισχυτές λογικού κόστους χωρίς δισταγμό. Απλώς, όσο δυνατότερα θέλει να τα ακούσει κανείς, τόσο καλύτερο ενισχυτή θα πρέπει να τούς προσφέρει - και όσο ποιοτικότερα τα ηλεκτρονικά του εκάστοτε ενισχυτή, τόσο διαυγέστερος θα είναι ο ήχος που θα αποδοθεί, φυσικά.

Τί θα πρέπει να καταβάλλει κανείς ώστε να απολαύσει μέσα στο σαλόνι του μουσική που μπορεί να... αγγίξει; Η Bowers &Wilkins ποτέ δεν ήταν η εταιρεία που επεδίωξε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς κάνοντας συμβιβασμούς στην κατασκευή ή/και τις επιδόσεις, ώστε να είναι σε θέση να μειώσει θεαματικά τις τιμές των προϊόντων της. Κάτω από άλλες συνθήκες, θα υπογραμμίζαμε ότι 3000 ευρώ για δύο ηχεία δαπέδου δεν είναι λίγα χρήματα - όμως για δύο ηχεία αυτού του επιπέδου, με την υπογραφή της B&W, αδυνατούμε να πούμε πως είναι και πολλά. Είναι μία επένδυση που κάνει ένας αληθινός μουσικόφιλος με χρονικό ορίζοντα αρκετών ετών. Οι σινεφίλ που ενδιαφέρονται για το σύνολο 5.1 που προτείνει η αγγλική εταιρεία με τα CM9 και της ίδιας σειράς subwoofer, κεντρικό και δύο περιφερειακά, θα πρέπει έχουν στα υπόψιν ότι αυτό ξεπερνά σε κόστος τα 7000 ευρώ. Όμως, και πάλι, πρόκειται για επένδυση. Μετά βίας μπορούμε να φανταστούμε πώς ακούγεται π.χ. το Die Hard 4.0 ή το Quantum of Solace, μέσα από κορυφαίο ενισχυτή, με αυτό το σετ ηχείων. Ελπίζουμε σε κάποια χρονική στιγμή σύντομα, να μάθουμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ