Bowers & Wilkins CM9

Επένδυση, αλλά... σοφή

Είδος: Hi-end ηχεία
Τιμή: €2999,00

Εταιρία: Bowers&Wilkins
Διανομή: Avidex

Σε οποιονδήποτε ασχολείται έστω και... επιδερμικά με τα του home cinema και του οικιακού ήχου γενικότερα, προφανώς δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για την B&W: είναι μία από τις ελάχιστες κατασκευάστριες εταιρείες ηχείων της οποίας το όνομα εμπνέει όχι απλώς σεβασμό, αλλά... δέος σχεδόν, κυρίως λόγω των διάσημων "Ναυτίλων" (Nautilus) που συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στα εντυπωσιακότερα ηχεία που έχουν διατεθεί ποτέ στην παγκόσμια αγορά. Η Bowers & Wilkins είχε ομολογουμένως "σιωπήσει" για αρκετό χρονικό διάστημα - ανακοίνωσε στην έκθεση CES τον Ιανουάριο κάποια καινούργια προϊόντα τα οποία δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει - η στήλη όμως είχε την ευκαιρία να... έλθει αντιμέτωπη με το ανανεωμένο ζεύγος της ηχείων δαπέδου που η ίδια τοποθετεί στην "μέση προς ανώτερη" κατηγορία. Πρόκειται για τα CM9, τα οποία παίρνουν την θέση των εμπορικά επιτυχημένων CM7 ως τα ηχεία που η αγγλική εταιρεία προτείνει για εκείνους που έχουν υψηλές απαιτήσεις από την ποιότητα απόδοσης της μουσικής και του κινηματογραφικού ήχου, αλλά δεν προτίθενται να επενδύσουν τα πολύ υψηλά ποσά που ζητούν τα ηχεία που η B&W προορίζει για το hi-end κοινό.

Τα CM9, για όσους και όσες τουλάχιστον έχουν σταθεί μπροστά στα CM7 ή άλλα ηχεία δαπέδου αυτής της κατηγορίας, εκ πρώτης όψεως δεν προκαλούν και... τόση εντύπωση: ναι, είναι ψηλότερα κατά 80 χιλιοστά περίπου από τα CM7, αλλά όντας και πάλι μικρότερα του μέτρου σε ύψος, αρχικά δεν φαντάζουν τόσο εντυπωσιακά όσο άλλα που έχουμε συναντήσει. Φυσικά το classy αλλά όχι επιδεικτικό design των ηχείων της B&W διέπει το σχεδιασμό και των CM9, γι' αυτό και η καμπίνα τους είναι απλοϊκή έως... σπαρτιάτικη, με κανενός είδους διακοσμητικά ή άλλα στοιχεία να κάνουν την παρουσία τους αισθητή πέραν των 4 ηχείων που εμπεριέχονται στο καθένα. Το φινίρισμα που διέθεταν τα συγκεκριμένα ήταν ξύλου βέγκε, προσφέρονται ωστόσο και με μαύρου ξύλου ή και φινίρισμα μαύρης λάκκας αν ο κάτοχός τους το προτιμά. Εννοείται πως συνοδεύονται από μεμβράνες που καλύπτουν τα ηχεία, αλλά... καλή τύχη στην οικοδέσποινα που θα προσπαθήσει να πείσει το έτερον ήμισυ ότι έτσι είναι κομψότερα!

Σε σχέση με τους προκατόχους τους, τα CM9 έχουν να επιδείξουν διάφορες βελτιώσεις - αν και μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά από τεχνολογικής πλευράς. Το κυριότερο νέο στοιχείο γίνεται βέβαια προφανές από την πρώτη ματιά: ενώ τα CM7 ενσωμάτωναν 1 woofer για να υποστηρίξει τις χαμηλές συχνότητες, το CM9 φέρει 2 - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση του μπάσου αλλά και τη "γεφύρωση" με τις μεσαίες συχνότητες. Αυτές αποδίδονται και πάλι με το γνωστό ηχείο κώνου από kevlar που αξιοποιεί την τεχνολογία FST της B&W, ενώ για τα πρίμα το παρόν δίνει και πάλι το χαρακτηριστικό twitter αλουμινίου στην κορυφή της καμπίνας. Τα δύο woofer του CM9 έχουν διάμετρο ίδια με εκείνο του CM7, η διάμετρος των twitter είναι επίσης ίδια, το ηχείο FST όμως είναι μεγαλύτερο κατά 20 χιλιοστά. Όλα τα παραπάνω, συν του ότι η αγγλική εταιρεία έχει κατά τι αυξήσει το συχνοτικό εύρος των CM9, αυξάνει τις πιθανότητες ο ήχος που παράγουν να έχει περισσότερο "σώμα" και να "δένει" τις διαφορετικές συχνότητες με τρόπο πειστικότερο. Κάτι που όντως διαπιστώσαμε και πρακτικά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ