Αθηνόραμα Digital Week: Εικόνα 4Κ!

Όλα τα σημαντικά για την υπερυψηλή ευκρίνεια, εδώ

Υπάρχουν τεχνολογίες που... "ξεκινούν με σημαίες και ταμπούρλα" και, παρ' όλα αυτά, από την αρχή δεν σε "πείθουν" πως έχουν μεγάλες πιθανότητες για εμπορική επιτυχία... και άλλες τεχνολογίες που από την πρώτη σου επαφή μαζί τους δίνουν την εντύπωση πως - αν μη τί άλλο - αξίζουν να πετύχουν. Η Siri των iPhone, η Google TV και βέβαια η εικόνα 3D ανήκουν στις πρώτες - στα μάτια μας τουλάχιστον, ασυζητητί. H εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας, ωστόσο, η επίσημα αποκαλούμενη Ultra High Definition (UHD) και... χαϊδευτικά 4K, ανήκει το δίχως άλλο στις δεύτερες. Είναι το είδος της τεχνολογίας που ακόμη και στα πρώτα της βήματα έχει να προσφέρει χειροπιαστά ωφέλη, ενώ όσο περισσότερο έρχεται κανείς σ' επαφή μαζί της, τόσο μεγαλύτερες προοπτικές διακρίνει γι' αυτήν στο μέλλον.

Η αγορά των τηλεοράσεων και των προβολέων για οικιακή χρήση κάνει... "διακριτικά" τη μετάβαση από την υψηλή στην υπερυψηλή ευκρίνεια εδώ και έναμισι χρόνο περίπου, όμως μόλις φέτος το καλοκαίρι αρχίζει να "αποκτά φόρα" η εικόνα 4K με όρους πρακτικούς. Σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δε, θ' αποκαλύπτονται και θα κυκλοφορούν όλο και περισσότερα σχετικά προϊόντα, θα ανακοινώνονται όλο και περισσότερες υπηρεσίες, θα λαμβάνουν χώρα όλο και περισσότερες σχετικές εξελίξεις για το θέμα. Μπορεί "χρονιά 3D" να μην είχαμε, με την έννοια ενός "δωδεκαμήνου-σταθμού" για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ως "χρονιά 4Κ" όμως προδιαγράφεται ήδη το 2014. Και όλα ξεκινούν από αυτές τις ημέρες, "θέτοντας τις βάσεις" για τα όσα θα ακολουθήσουν.

Στην υπερυψηλή ευκρίνεια λοιπόν, όπως προσφέρεται από την εικόνα 4Κ, είναι αφιερωμένη η τρέχουσα εβδομάδα στο Aθηνόραμα Digital. Τις επόμενες ημέρες θα καλύψουμε με ισάριθμα άρθρα τα παρακάτω θέματα:

- Δευτέρα, 22/07. Εικόνα 4Κ: η... θεωρία. Πρώτα απ' όλα, τί ακριβώς είναι η υπερυψηλή ευκρίνεια; Τα βασικά, για όλους!

- Τρίτη, 23/07. Εικόνα 4Κ: τα πρακτικά οφέλη. Τί φιλοδοξεί και τί μπορεί να προσφέρει η υπερυψηλή ευκρίνεια στο κοινό;

- Τετάρτη, 24/07. Εικόνα 4Κ: το περιεχόμενο. Κάθε νέα τεχνολογία οφείλει να δώσει λόγους για ν' αγοραστεί. Τί ισχύει σήμερα, τί αργότερα;

- Πέμπτη, 25/07. Εικόνα 4Κ: οι συσκευές. Με ποιά προϊόντα μπορεί να απολαύσει κανείς την υπερυψηλή ευκρίνεια σήμερα; Καταγράφουμε!

- Παρασκευή, 26/07. Εικόνα 4Κ: ερωτήσεις, απαντήσεις. Με απλά λόγια, λύνουμε κάθε απορία σχετική με την υπερυψηλή ευκρίνεια σήμερα.

Αθηνόραμα Digital 4Κ Week, λοιπόν. Γιατί μερικές τεχνολογίες... και με γυμνό μάτι φαίνεται πως είναι σημαντικές!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ