Apple iTV: Όχι σύντομα

Ζήτημα διαθεσιμότητας οθονών επικαλείται πηγή, όχι και η πλέον αξιόπιστη ωστόσο

Η φημολογία για συγκεκριμένα υποθετικά μελλοντικά προϊόντα... απλώς αρνείται να σταματήσει, ίσως όχι τυχαία: είτε (όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια) "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά", είτε είναι τόσος ο κόσμος που θα έδειχνε ενδιαφέρον γι' αυτά (αν και όχι απαραίτητα θα αγόραζε), που τα μέσα ενημέρωσης "συντηρούν" τη φημολογία και μόνο γι' αυτό. Η σχεδόν... μυθική iTV της Apple, μία τηλεόραση που υποτίθεται πως η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει εδώ και χρόνια ώστε να ανατρέψει τις ισορροπίες και αυτής της αγοράς (όπως έκανε στις αγορές της μουσικής και της κινητής τηλεφωνίας) είναι ακριβώς αυτού του είδους το προϊόν. Και ενώ δεν συνηθίζουμε να αναπαράγουμε αστήρικτη φημολογία, η συγκεκριμένη "είδηση" ενδέχεται να έχει βάση λογική κι αληθινή - πάντοτε αν μία iTV είναι στα σχέδια της Apple, βέβαια.

Πηγές μέσα από την αλυσίδα των εταιρειών παραγωγής αναφέρουν, σύμφωνα με το γνωστό (και πολλές φορές παραπληροφορημένο) site DigiTimes, ότι η Apple δεν έχει μεν σταματήσει να εργάζεται στην ανάπτυξη μιας iTV, έχει όμως για την ώρα "κατεβάσει ταχύτητα" λόγω θεμάτων σχετικών με την κατασκευή μιας συσκευής όπως αυτή. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι η Apple θέλει η πρώτη της τηλεόραση να είναι υπερυψηλής ευκρίνειας (Ultra HD), όμως αυτή τη στιγμή οι εταιρείες που μπορούν να παράξουν τις σχετικές οθόνες είναι λίγες και σχεδόν όλο τους το προβλεπόμενο στοκ για φέτος έχουν ήδη "κλείσει" άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων. Η LG, για παράδειγμα, με την οποία η Αpple συνεργάζεται για άλλες της συσκευές, δεν παράγει οθόνες μόνο για τα δικά της μοντέλα UHD, αλλά και της Sony και δύο κινεζικών εταιρειών. Η Sharp, από την άλλη, αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού οθονών UHD χωρίς προβλήματα, κάτι που σε περίπτωση συνεργασίας με την Apple θα "μεταφραζόταν" σε απρόβλεπτο στοκ. Κάτι που ο γίγαντας του Cupertino προφανώς θα ήθελε να αποφύγει.

Η συζήτηση του αν και κατά πόσο μια iTV όντως βρίσκεται στα σχέδια της Apple για το 2013 δεν έχει... ακριβώς τελειώσει βέβαια, ασχέτως του τί ισχυρίζεται ή πιστεύει πως γνωρίζει ο ένας ή ο άλλος οικονομικός αναλυτής (γιατί από αυτούς ξεκινούν συνήθως οι εικασίες και όχι από τους ειδικούς δημοσιογράφους). Συν τοις άλλοις, μεγάλο παραμένει και το θέμα της συνεργασίας της Apple με τις κινηματογραφικές και τα τηλεοπτικά δίκτυα, γιατί μια διαφορετική προσέγγιση στη διανομή του δικού τους υλικού είναι αυτό που θεωρητικά θα προσέφερε μία iTV. Με την Apple όμως να βρίσκεται πλέον σε αμυντική θέση και τη... γκρίνια στην αγορά (και το χρηματιστήριο) όσον αφορά στα δείγματα καινοτομίας που η εταιρεία θα πρέπει να δείξει κάποια στιγμή, δεδομένη, δεν θα παραξενευόμασταν αν ο Cook και το επιτελείο του "έκαναν την έκπληξη" προσφέροντας μια iTV για την αμερικανική αγορά ως το τέλος του χρόνου. Οι πιθανότητες, ωστόσο, κάτι τέτοιο μέσα στο 2013 δεν είναι με το μέρος τους. Θα μας διαψεύσουν; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ