Android TV: έτοιμη και η έκδοση 13

Διαθέσιμη ξανά μόνο στους προγραμματιστές κι όχι στους καταναλωτές, το πρόβλημα της... διαφοράς φάσης πια μεγάλο

Σε μία χρονική περίοδο όπου πολλές εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας φαντάζουν απομακρυσμένες από την πραγματικότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχουν και ορισμένες που... δεν φαντάζουν απλώς, είναι! Ο λόγος για την ανακοίνωση της Google σχετικά με την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος ειδικά σχεδιασμένου για χρήση σε τηλεοπτικές οθόνες, του Android TV: χθες φτάσαμε αισίως στην 13η, θεωρητικά, γιατί... επί του πρακτέου μπορούν να την δουν μόνο όσοι προγραμματιστές αναπτύσσουν apps για Android TV και τυγχάνουν κάτοχοι του περίφημου ADT-3 (media player που παραχωρεί γι' αυτόν τον σκοπό η ίδια η Google). Το λογισμικό αυτό καθ' αυτό του Android TV 13 το λαμβάνουν βέβαια και οι κατασκευαστές συσκευών, αλλά... αν δεν το σημειώναμε, δεν θα το γνώριζε κανείς!

Ο λόγος είναι απλός: αν οι κάτοχοι smartphones με Android νόμιζαν πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ανάμεσα στο πότε η Google ανακοινώνει μία νέα έκδοση και πότε την υλοποιούν οι κατασκευαστές των συσκευών τους, τότε μάλλον... δεν θέλουν να ξέρουν τί ισχύει στις τηλεοράσεις ή τα media player που βασίζονται σε Android TV. Η έκδοση 12 αυτού του λειτουργικού συστήματος έγινε διαθέσιμη τον Δεκέμβριο του 2021 και μέχρι τώρα υπάρχει μόνο μία - ναι, δεν πρόκειται για λάθος - συσκευή που να την αξιοποιεί: το πιο πρόσφατο μοντέλο Chromecast που την δέχθηκε ως αναβάθμιση τον Οκτώβριο. Όλες οι νέες τηλεοράσεις των Sony, Philips, TCL, Hisense ή Vizio βρίσκονται ακόμη στην πρώτη έκδοση του Google TV (που στηρίζεται στο Android 10). Τo δημοφιλέστερo media player βασισμένo σε Android TV, τo nVidia Shield TV, μόλις φέτος αναβαθμίστηκε σε Android 11. Οπότε και που ανακοινώθηκε η έκδοση 13...

Η μόνη συσκευή, με άλλα λόγια, που έχει πιθανότητες να πωλείται κάποια στιγμή με το Android TV 13 προεγκατεστημένο δεν είναι άλλη από το οποιοδήποτε επόμενο μοντέλο Chromecast, το player της ίδιας της Google δηλαδή, χωρίς να είναι και... 100% βέβαιο κάτι τέτοιο. Τα Chromecast είναι βεβαίως περιφερειακά - και στην Ελλάδα δεν εκπροσωπούνται επίσημα από κανέναν - οπότε στην πραγματικότητα το Android TV 13 για πολλοστή φορά δεν αφορά τις πολλές δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές της χώρας μας που έχουν αγοράσει τηλεόραση βασισμένη σε Android TV ή Google TV την τελευταία π.χ. τριετία ή τετραετία. Αυτοί παραμένουν ακόμη στην έκδοση 9, 8 ή και... 7 ακόμη (στην περίπτωση του Android TV) ή στην 10 (στην περίπτωση του Google TV). Οι πιο πολλοί κατασκευαστές τηλεοράσεων, δυστυχώς και διαπιστωμένα, δεν προσφέρουν σχετική αναβάθμιση ασχέτως κόστους μοντέλου - με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση: η έκδοση 13 του Android TV δεν απομακρύνεται από την έκδοση 12, προσθέτοντας δυνατότητες "στο παρασκήνιο" χωρίς να αλλάξει ριζικά το γραφικό περιβάλλον ή την όλη συλλογιστική χειρισμού. Προσφέρει π.χ. επιτέλους επιλέξιμη ανάλυση οθόνης και ρυθμό ανανέωσης, υποστηρίζοντας και ανάλυση 4Κ (βάσει των δυνατοτήτων της εκάστοτε συσκευής εννοείται). Προσφέρει επίσης καλύτερο συγχρονισμό με πηγές HDMI και περισσότερο κατανοητή διαχείρισή τους, καλύτερη διαχείριση του ήχου που προέρχεται από εξωτερικές πηγές (επιλέγεται αυτόματα η καλύτερη δυνατή ποιότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί) και σημαντικά καλύτερη διαχείριση ενέργειας (ειδικά για την κατάσταση αναμονής μιας συσκευής). Στα θετικά και η προσθήκη πολλαπλών επιλογών και ρυθμίσεων για την ιδιωτικότητα δεδομένων του χρήστη όταν αξιοποιείται ο Google Assistant για φωνητικές εντολές, καθώς και η υποστήριξη πολλαπλών γλωσσών στο εικονικό πληκτρολόγιο συστήματος.

Το αν και κατά πόσο οι διάφοροι κατασκευαστές τηλεοράσεων θα επενδύσουν τους αναγκαίους πόρους έτσι ώστε να αναβαθμίσουν προηγούμενα ή παρόντα μοντέλα τηλεοράσεών τους βασισμένων σε Google TV, στον "πυρήνα" του Android 13 είναι... άλλο θέμα. Ορισμένοι από μας τρέφουμε την ελπίδα πως τουλάχιστον οι μεγάλοι ανάμεσά τους, όπως οι Sony και Philips, δεν ασχολήθηκαν με την έκδοση 11 ή 12 ώστε να μεταβούν στην 13 απευθείας - κάτι που θα ήταν σαφώς θετικό, αν ισχύει. Ρεαλιστικά ακόμη και σε αυτό το... "καλό σενάριο", πάντως, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ούτε για παρόν μοντέλο τηλεόρασης με Google TV ούτε για οποιοδήποτε νέο κυκλοφορήσει ως το καλοκαίρι του 2023, αναβάθμιση σχετική. Είπαμε: αγάλι-αγάλι! Αν η ίδια η Google χρειάστηκε ένα χρόνο για ν' αναβαθμίσει το δικό της Chromecast...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ