Αναβάθμιση εικόνας με... καλώδιο HDMI!

H Seiki προσφέρει σύντομα το πρώτο τέτοιο στον κόσμο - λεπτομέρειες

Ο πιο πολύς κόσμος το αγνοεί - και απ' όσους το γνωρίζουν, ένα μικρό μόνο ποσοστό λαμβάνει το σχετικό γεγονός στα υπ' όψιν όταν κάνει αγοραστικές επιλογές - όμως ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα μιας σύγχρονης τηλεόρασης είναι το σύστημα επεξεργασίας και αναβάθμισης της εικόνας της (scaler). Σε μία τυπική - πια - τηλεόραση με οθόνη 1080 γραμμών μόνο οι ταινίες σε Blu-ray ή τα αντίστοιχης ποιότητας ψηφιακά αρχεία video συνεχίζουν να προσφέρουν πραγματικό υλικό ανάλυσης 1080p. Όλα τα άλλα είδη υλικού - ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια, συνδρομητικά κανάλια, video games, πολλά είδη αρχείων video κλπ. - είναι κατώτερα σε ποιότητα και ανάλυση, κάτι που σημαίνει πως το σύστημα που θα τα επεξεργαστεί ή/και θα τα "ανεβάσει" στην ανάλυση οθόνης της τηλεόρασης, καθορίζει ουσιαστικά τί είδους εικόνα θα παρακολουθήσουμε.

H Seiki είναι μία κατασκευάστρια πρακτικά άγνωστη μέχρι πριν από κάποιους μήνες, όταν - το πρώτο εκείνο διάστημα του 2013 που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές παρουσίαζαν τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας κόστους από 6 ή 7 έως και 20 χιλιάδες ευρώ - αυτή μόνη διοχέτευσε στην αγορά τηλεόραση εικόνας 4Κ στις 50 ίντσες αντί... 1500 ευρώ. Πώς το κατάφερε; Ανάμεσα στα άλλα, μην συμπεριλαμβάνοντας ικανό σύστημα επεξεργασίας και αναβάθμισης εικόνας στη δική της πρόταση. Με άλλα λόγια: μία Seiki 4K μπορούσε να δείξει πολύ καλή εικόνα αν η πηγή του υλικού ήταν εξ αρχής υπερυψηλής ευκρίνειας. Αν όχι, η εικόνα ήταν ποιότητας μετριότατης ("και κάτω" ενίοτε). Η Seiki κατάφερε να σημειώσει ουκ ολίγες πωλήσεις για τις τηλεοράσεις αυτές, σύντομα όμως - λόγω των αρνητικών σχολίων του ειδικού Τύπου προφανώς - έγινε φανερό πως η ελκυστική τιμή δεν θα κατάφερνε να λειτουργήσει για πολύ ακόμη ως... "τυράκι". Εξ ου και το Seiki U-Vision!

Πρόκειται για το πρώτο στο είδος του καλώδιο HDMI (!) που αναλαμβάνει τον ρόλο ενός συστήματος επεξεργασίας και αναβάθμισης εικόνας... μόνο του: η Seiki συνεργάστηκε με την εταιρεία Technicolor για να διαμορφώσει και πιστοποιήσει ως κατάλληλο γι' αυτή τη δουλειά ένα chip της Marseille Networks, το VTV0-1222. Η εταιρεία στην ουσία ενσωμάτωσε το chip μέσα στο ίδιο το καλώδιο (το οποίο αντλεί τροφοδοσία από μία τυπική θύρα USB) και όποια πηγή κι αν συνδεθεί στην άλλη άκρη του, αναβαθμίζεται στο αμέσως επόμενο "βήμα" ανάλυσης - με άλλα λόγια το υλικό 720p αναβαθμίζεται σε 1080p και το 1080p σε 4Κ (δεν είμαστε βέβαιοι για το τί συμβαίνει όταν τηλεόραση 4Κ τροφοδοτηθεί με υλικό 720p). H συνεργασία των Technicolor και Marseille έχει προσφέρει στο U-Vision τη δυνατότητα να επεξεργαστεί την εικόνα σε σημαντικό βαθμό πριν την αναβαθμίσει - εφαρμόζοντας τεχνικές εξομάλυνσης άκρων και καταστολής θορύβου - ενώ η Seiki υπόσχεται πως η επεξεργασία αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα προβολής των καρέ της εικόνας (σημαντική για τους gamers).

Τα... καλύτερα νέα όλων; Το U-Vision θα πωλείται σε λίγες εβδομάδες αντί μόλις $40 (!), τιμή χαμηλότερη ακόμη και από αυτήν που πληρώνουμε για επώνυμα "απλά" καλώδια HDMI συχνά. Αναγνωρίζοντας, δε, η Seiki την αδυναμία των τηλεοράσεών της στο θέμα του συστήματος επεξεργασίας και αναβάθμισης εικόνας, προσφέρει σε όλους τους παρόντες κατόχους των μοντέλων της το U-Vision δωρεάν. Αυτό, φυσικά, δεν εμποδίζει οποιονδήποτε άλλον καταναλωτή να αγοράσει το U-Vision - που δεν είναι με κανένα τρόπο "κλειδωμένο" αποκλειστικά στις τηλεοράσεις της Seiki - και να το αξιοποιήσει στη δική του τηλεόραση. Σε τόσο χαμηλή τιμή, ακόμη και ως... πείραμα, δεν μπορεί να είναι λάθος η αγορά του!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ