Amazon Fire TV Stick: ακόμη ένας μνηστήρας

Σε τιμή χαμηλή μεν, με σκληρό ανταγωνισμό απέναντί του δε - και μία αγορά σχεδόν κορεσμένη

Ο,τιδήποτε κι αν έχει να πει κανείς για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, τον Jeff Bezos, και την ομάδα του, δεν μπορεί να μην παραδεχθεί πως έχουν να επιδείξουν (το λιγότερο) διάθεση για πειραματισμό και επέκταση σε όσες περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες. Ελάχιστοι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ανακοινώθηκε το Fire TV, μία συσκευή σε μέγεθος και συλλογιστική media player α λα Apple TV, και η Amazon είναι ήδη έτοιμη να προσφέρει την... mini εκδοχή του. Πρόκειται για το Fire TV Stick, μία συσκευή που - όπως το Google Chromecast, ο Wireless Display Adapter της Microsoft ή ακόμη και το ολοκαίνουργιο... mini-PC της Intel - συνδέεται σε μία διαθέσιμη θύρα HDMI οποιουδήποτε μέσου προβολής και τού χαρίζει πρόσβαση σε μία σειρά από πηγές περιεχομένου. Το πρόβλημα: έρχεται σε χρονική στιγμή που δεν βοηθά ιδιαίτερα.

Το Fire TV Stick μοιάζει πιο πολύ στο Fire TV απ' ότι στα Google Chromecast και Wireless Display Adapter: ενώ τα δεύτερα ουσιαστικά χρειάζονται ένα PC, ένα smartphone ή ένα tablet ως πηγή περιεχομένου, το Fire TV Stick αντλεί ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική και video games από Δικτυακές υπηρεσίες μέσω γρήγορου Wi-Fi. Πρώτη και καλύτερη ανάμεσά τους η Instant Video του ίδιου του Amazon, όμως παρέχεται πρόσβαση και σε πολλές άλλες δημοφιλείς όπως οι Netflix, Hulu Plus, Flixter, ShowTime Anytime, Crackle, Spotify, Pandora κλπ. Το Fire TV Stick υποστηρίζει τόσο φωνητική αναζήτηση - μέσω smartphone και δωρεάν app ή του ειδικού τηλεχειριστηρίου του Fire TV που ενσωματώνει μικρόφωνο - όσο και το χειριστήριο του Fire TV για games. Μπορεί να αναπαράγει και το περιεχόμενο του ίδιου του χρήστη αν αυτό αντιγραφεί στον ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο των 8 GB που φέρει το Fire TV Stick - αν και, ομολογουμένως, η υποστήριξη μορφών αρχείων video είναι περιορισμένη σε σχέση με ένα "κανονικό" media player.

Η νέα πρόταση της Amazon πωλείται από χθες προς $39.99 μόλις στις ΗΠΑ - εξαιρετική τιμή, αν σκεφτεί κανείς πως ο πλησιέστερος "αντίπαλος" του Fire TV Stick, το εισαγωγικό Roku Streaming Stick, κοστίζει $49.99. Για τους συνδρομητές της υπηρεσίας Amazon Prime, δε - η οποία προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε περιεχόμενο και μία σειρά από ενδιαφέροντα προνόμια αντί $99 το χρόνο - το Fire TV Stick προσφέρεται για λίγο καιρό προς... $19.99 μόλις. Είναι βέβαιο πως και στις δύο τιμές πώλησης αυτές η Amazon είτε δεν έχει κανένα έσοδο, είτε οριακά ζημιώνεται προκειμένου να φέρει στην αγορά μία ακόμη "πύλη" μέσα από την οποία οι καταναλωτές θα προμηθεύονται ακόμη περισσότερο περιεχόμενο από το Δικτυακό της κατάστημα.

Το πρόβλημα είναι πως όχι μόνο υπάρχουν πάμπολλες πια συσκευές που (πέραν της Instant Video) προσφέρουν πρόσβαση σε ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες εδώ και χρόνια, αλλά και πως πάρα πολλά μοντέλα τηλεοράσεων πλέον προσφέρουν... αυτά καθ' αυτά αντίστοιχες λειτουργίες, χωρίς την ανάγκη κάποιου περιφερειακού. Για τους ήδη συνδρομητές της υπηρεσίας Amazon Prime είναι αληθινή ευκαιρία - για όλους τους υπόλοιπους, ακόμη ένα HDMI stick. O καιρός θα δείξει, λοιπόν, αν και κατά πόσο η ελκυστική τιμή του Fire TV Stick θα το... σώσει από τη μοίρα του Fire Phone (που απέτυχε παταγωδώς) ή αν ακόμη και οι συνδρομητές του Amazon Prime θα προτιμήσουν το μεγαλύτερο, ικανότερo Fire TV. Όχι πως περιμένουμε αυτό να αποθαρρύνει ποτέ τον Jeff Bezos, αλλά... λέμε τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ