Amazon Fire TV εναντίον... όλων

Ταινίες, σειρές, μουσική και games στο σαλόνι από τη νέα πρόταση του Bezos

Επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τις φήμες που ήθελαν την Amazon και τον Jeff Bezos να εμπλέκονται στον "πόλεμο του σαλονιού" - αυτού όπου πολλαπλές εταιρείες διεκδικούν την ψυχαγωγία του καταναλωτή με τις δικές τους υπηρεσίες διανομής περιεχομένου - στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν χθες το Fire TV. Πρόκειται για ένα περιφερειακό player το οποίο αναλαμβάνει όμως όχι μόνο να διαμεταφέρει μέσω Internet ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και μουσική, αλλά να προσφέρει και video games ειδικά σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο σύστημα. Η Amazon, δε, απέφυγε τη... συνήθη διαδικασία της ανακοίνωσης σε άγνωστη τιμή, της αναμονής και διάθεσης μήνες αργότερα: το Fire TV είναι διαθέσιμο ήδη στην αμερικανική αγορά, αντί $99.

Αν θέλει να κρίνει κάποιος τις τεχνικές προδιαγραφές του FireTV, δεν έχει παρά να φανταστεί ένα πολύ ισχυρό σημερινό... smartphone: επεξεργαστής τεσσάρων πυρήνων της Qualcomm, 2 GB μνήμης λειτουργίας, 8 GB αποθηκευτικού χώρου (υπάρχει λόγος γι' αυτό που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια), ασύρματη διασύνδεση. Σε αυτά προστίθεται η θύρα HDMI και η θύρα ενσύρματης διασύνδεσης Ethernet, μία θύρα USB, οπτική έξοδος ήχου και... αυτό ήταν: το απλούστερο δυνατό player και streamer τύπου Western Digital TV Live ή τα PopCorn Hour, σε πάρα πολύ μικρό μέγεθος, κομψό και συμπαγές, με πολύ μικρές ενεργειακές απαιτήσεις και συνοδευτικό τηλεχειριστήριο. Το τελευταίο, άλλωστε, ενσωματώνει και μικρόφωνο, ώστε ο κάτοχος του Fire TV να είναι σε θέση να κάνει αναζητήσεις φωνητικά. Το λειτουργικό σύστημα στο οποίο στηρίζεται η συσκευή της Amazon άλλωστε, αν και είναι αδιαφανές στον κάτοχό του κατά τη χρήση, δεν είναι άλλο από το Android σε προσαρμοσμένη έκδοση (α λα Kindle Fire).

Το FireTV έρχεται, ωστόσο, σε μία εποχή που πολλές αγορές - όπως η αμερικανική - είναι αρκετά ώριμες ώστε να ενδιαφέρονται πρωτίστως για αναπαραγωγή περιεχομένου από το Internet και όχι τόσο για αναπαραγωγή από π.χ. τοπικούς σκληρούς δίσκους. Η πρόταση της Amazon, λοιπόν, αντλεί ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από τις κορυφαίες υπηρεσίες του είδους, όπως την Netflix και το ShowTime Anytime, ενώ για προφανείς λόγους προωθεί ιδιαίτερα τη δική της υπηρεσία, την Amazon Instant Video. Άλλες υποστηριζόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν τα Hulu Plus και Crackle, το ESPN και τα δωρεάν YouTube και Vevo. Από πλευράς μουσικής παρούσα είναι η Pandora και, εννοείται, με την πάροδο του χρόνου θα προστίθενται όλο και περισσότερες πηγές περιεχομένου στο Fire TV, αφού κάθε μία θα έχει στην ουσία τη μορφή app. Ακόμη και το περιεχόμενο του ίδιου του χρήστη δεν θα έχει αντίρρηση να το αναπαράγει το Fire TV... αρκεί αυτό να βρίσκεται στο Amazon Cloud, την υπηρεσία Δικτυακής αποθήκευσης της Amazon. Εξ ου και τα μόλις 8 GB ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου.

Με όσα έχουμε αναφέρει μέχρι στιγμής, το Fire TV θα συναγωνιζόταν ευθέως συσκευές όπως το Apple TV, το δημοφιλέστατο Roku και το προσιτό Google Chromecast. Καμία από αυτές τις προτάσεις, ωστόσο, δεν έχει χαρακτήρα που περιλαμβάνει και τα video games, τον οποίο δεν έχει παραλείψει να διαμορφώσει κατάλληλα η Amazon: αφενός έχει κατασκευάσει και πωλεί από την πρώτη μέρα ειδικό joypad αντίστοιχο αυτών του PS3/Xbox 360, αφετέρου διαθέτει ήδη έναν μεγάλο αριθμό από τίτλους όπως το Minecraft, το Asphalt 8 και το The Walking Dead. Όντας βασισμένο σε Android - αλλά με την επίβλεψη της Amazon και με επένδυση εκ μέρους της για αποκλειστικούς σε αυτό τίτλους - το Fire TV θα "χτίσει βιβλιοθήκη" με games πολύ πιο γρήγορα απ' ότι έκανε π.χ. πέρυσι το Ouya, το οποίο εν πολλοίς απέτυχε να φέρει το λειτουργικό της Google στο σαλόνι. Το Fire TV έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει σε αυτόν τον τομέα, αν συνυπολογίσει κανείς και όλες τις άλλες λειτουργίες του. Θα χαρίσει, ωστόσο, στην Amazon μερίδιο αγοράς αρκετό για να υπάρχει εμπορικό νόημα στην όλη της προσπάθεια; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ