Αλγόριθμος H.265: φτιαγμένος για το μέλλον

Νέο πρότυπο συμπίεσης για την εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας

Με τη λεγόμενη "αληθινή υψηλή ευκρίνεια" των 1920x1080 pixel να θεωρείται πλέον ως δεδομένη, το επόμενο βήμα της αγοράς στον οικιακό κινηματογράφο δεν είναι άλλο από αυτό που έχει αρχίσει ήδη να συντελείται: αυτό της μετάβασης δηλαδή στην υπερυψηλή και την... υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια (4K και 8Κ), όπου η εικόνα έχει ανάλυση 4096x2160 pixel και 7680x4320 pixel αντίστοιχα. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, ο όγκος της οπτικής πληροφορίας στις δύο αυτές περιπτώσεις υπερπολλαπλασιάζεται σε σχέση με τον αντίστοιχο σημερινό των ταινιών ανάλυσης 1080p. Με άλλα λόγια, πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος συμπίεσης και βελτιστοποίησης της εικόνας 4Κ και 8Κ, αν θέλουμε να έχουμε... οποιαδήποτε ελπίδα οι ταινίες του μέλλοντος να "χωρέσουν" σε οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης ή να μεταφερθούν στο σαλόνι μας μέσω Internet.

Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός νέου, περισσότερο αποδοτικού αλγόριθμου κωδικοποίησης της κινούμενης εικόνας, ώστε ο τελικός όγκος των δεδομένων που την συνθέτει να γίνει σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τον "ασυμπίεστο" αρχικό. Ο αλγόριθμος αυτός δεν είναι άλλος από τον Η.265 - τον διάδοχο του σημερινού H.264 που ομολογουμένως μάς έχει υπηρετήσει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα στην υψηλή ευκρίνεια - ο οποίος έχει λάβει και την επωνυμία High Efficiency Video Codec ή HEVC. Τα δύο σώματα προώθησης οπτικοακουστικών προτύπων που συνεργάζονται για το θέμα, τα ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG) και Moving Picture Experts Group (MPEG), κατέληξαν πριν από μερικές ημέρες σε ένα πρώτο σκαρίφημα (draft) για τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου προτύπου, βάσει των οποίων θα κινηθούν για την πρόταση αναγνώρισής του από όλα τα άλλα αντίστοιχα σώματα επικύρωσης, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Ο αλγόριθμος κωδικοποίησης H.265, σύμφωνα με την έκθεση μελών του MPEG, είναι σε θέση να βελτιστοποιήσει έως και κατά 67 (!) το μέγεθος ενός οπτικοακουστικού αρχείου σε σχέση με το ασυμπίεστο αρχικό. Μπορεί να το καταφέρει, δε, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας και του ήχου, κάτι που προφανώς θα αποδειχθεί άκρως ευεργετικό για τις Δικτυακές υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών α λα Netflix του μέλλοντος. Αν ο σχεδιασμός των VCEG και MPEG ακολουθηθεί χωρίς προβλήματα, το πρότυπο H.265 θα λάβει τις τελικές του τεχνικές προδιαγραφές στις αρχές του 2013. Όχι ότι... βιαζόμαστε κιόλας, βέβαια, αφού δεν είναι μόνο πάρα πολύ λίγες για την ώρα οι συσκευές που μπορούν να προβάλλουν εικόνα 4K ή 8Κ, αλλά δεν υπάρχει πρακτικά ακόμη σχεδόν καθόλου περιεχόμενο αυτής της ανάλυσης, προσβάσιμο από το ευρύ κοινό. Σαφώς καλύτερα να υπάρχει η σχετική υποδομή, ωστόσο, και για τα υπόλοιπα, αργά ή γρήγορα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ