Jamo A102 HCS5

Ό,τι είναι προσιτό, δεν είναι και χρυσός

Είδος: Σετ ηχείων
Τιμή: €499,00

Εταιρία: Honor
Διανομή: Avidex

Εεεεεμμμ... "Jamo"; "Jamo"...; Nαι, είναι αλήθεια ότι δεν είναι ακριβώς αυτό το πρώτο όνομα που θα περνούσε από το μυαλό οποιουδήποτε θα ήθελε να αναφερθεί σε σετ ηχείων home cinema, όμως θα ήταν λάθος και να τo υποτιμήσει κανείς χωρίς μια ματιά πιο προσεκτική. Η Jamo ανήκει στο ίδιο group εταιρειών με την Mirage, γνωστή ως επί το πλείστον για τα designer ηχεία της, και την θρυλική Klipsch, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με ορισμένα από τα καλύτερα hi-end ηχεία της αγοράς. Κατά συνέπεια, αποτελώντας το περισσότερο mainstream τμήμα ενός ομίλου που ειδικεύεται στην κατασκευή προϊόντων για home entertainment, "αποστολή" της Jamo είναι να προσφέρει ηχεία προσιτά με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς στην ποιότητα - και αν κρίνουμε από το πιο φιλικά τιμολογημένο σετ ηχείων 5.1 που διαθέτει στα καταστήματα της χώρας μας, το Α102 HCS5, η εν λόγω εταιρεία δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Το ερώτημα είναι: αρκεί αυτό;

Τα Α102 HCS5 καθιστούν πάρα πολύ γρήγορα σαφές το πού ακριβώς απευθύνονται: μία και μόνη ματιά στο μέγεθος των ηχείων που απαρτίζουν το σετ δεν αφήνει περιθώρια για... πολλές φιλοδοξίες. Είναι ένα σύνολο που έχει ως αντικειμενικό σκοπό να "καλύψει" ηχητικά σχετικά μικρό χώρο, καθώς όλοι οι δορυφόροι του είναι μεγέθους... μπάλας του τέννις (σε σχήμα κυβικό φυσικά), το κεντρικό ηχείο διπλάσιο μόνο σε μήκος και το subwoofer συμπαγέστερο από τα περισσότερα της αγοράς. Ο σχεδιασμός τους, χωρίς να είναι ακαλαίσθητος, δεν φέρνει στο προσκήνιο κάτι το ενδιαφέρον, το υλικό με το οποίο κάθε ηχείο είναι επενδεδυμένο ωστόσο είναι αξιοπρεπές - το σετ διατίθεται στο μαύρο χρώμα που το είδαμε εμείς ή σε λευκό, ώστε να "κρύβονται" χρωματικά όταν τοποθετούνται σε τοίχους. H ποιότητα κατασκευής τους, ομολογουμένως, δεν είναι η υψηλότερη που έχουμε δει ποτέ, όμως αυτό κρίνεται πάντοτε συναρτήσει του κόστους κάθε προϊόντος, γι' αυτό και δεν μπορούμε να το καταλογίσουμε απαραίτητα ως αρνητικό.

Είναι φυσικό για ένα τόσο μικρών διαστάσεων σετ, η ένταση του ήχου που μπορεί να αποδοθεί - πριν οι παραμορφώσεις καταστούν αφόρητες - να είναι περιορισμένη. Η Jamo τοποθετεί τη συνολική ισχύ του A102 HCS5 μακρυπρόθεσμα στα 60 Watt, κάτι... μάλλον ενδεικτικό: σε "κανονικά" συστήματα 5.1, μόνο... το subwoofer μπορεί να αποδώσει πενταπλάσια ή και δεκαπλάσια ισχύ. Τοποθετημένα έξυπνα ωστόσο μέσα στο δωμάτιο που θα πρέπει να καλύψουν, οι δορυφόροι της Jamo είναι σε θέση να "πλέξουν" ένα ηχητικό πέπλο που εκτείνεται π.χ. μπροστά σε μία τηλεόραση και γύρω από έναν καναπέ, χωρίς να αγγίξουν τα κατασκευαστικά τους όρια με τρόπο δυσάρεστο. Εκεί θα πρέπει, άλλωστε, να κινείται και το επίπεδο των προσδοκιών οποιουδήποτε σκέπτεται να αγοράσει ένα σετ αυτών των προδιαγραφών.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ