YouTube: νέες δυνατότητες κι επιλογές

H δημοφιλέστερη υπηρεσία φιλοξενίας video εξελίσσεται, κερδισμένοι κυρίως οι... gamers!

Το γεγονός ότι τα video games και η δημοφιλέστερη υπηρεσία φιλοξενίας video στον κόσμο, το YouTube, έχουν ήδη στενή σχέση, είναι γνωστό σε όλους - τα "κανάλια" των δημοφιλέστερων gamers που παράγουν video από γνωστούς τίτλους επαγγελματικά, σε βαθμό που να είναι βιοποριστική ασχολία γι' αυτούς, είναι πλέον ουκ ολίγα. Αμέτρητες είναι και οι περιπτώσεις των απλών παικτών, που δημοσιεύουν video τα οποία έχουν συλλάβει από games απλώς από χόμπι και αγάπη γι' αυτά. Το πόσο τα games, ωστόσο, επηρεάζουν τα σχέδια της Google όσον αφορά στην εξέλιξη του YouTube, έγινε περισσότερο κατανοητό από ποτέ μετά από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του αμερικανικού κολοσσού: μερικά από τα πιο σημαντικά του νέα στοιχεία πολύ απλά... δεν θα υπήρχαν αν τα video games δεν δημιουργούσαν τη σχετική ανάγκη!

Συγκεκριμένα, λοιπόν: σε λίγο καιρό το YouTube θα προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να δημοσιεύσει video που έχει δημιουργηθεί σε 48 ή 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο... και να το προβάλλει στο Web με αυτόν τον ρυθμό ανανέωσης, όχι τον περιοριστικό των 30 καρέ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύ πειστικότερη, ομαλότερη αναπαράσταση της δράσης των video games όπως ακριβώς συνέβη στην οθόνη (όταν αυτά αποδίδονται στα 60 fps βέβαια), ενώ και το πολυσυζητημένο video υψηλού ρυθμού ανανέωσης στα 48 fps - αγγλιστί HFR, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην τριλογία The Hobbit του Peter Jackson - θα αποδίδεται με τον ίδιο τρόπο. Και οι δύο προσθήκες θα έχουν νόημα προφανώς στη θέαση video του YouTube μέσω PC, ευελπιστούμε ωστόσο οι κατασκευαστές τηλεοράσεων, player κάθε είδους κλπ. να αναεώσουν τα σχετικά apps κάποια στιγμή. Ενδιαφέρον θα έχει, άλλωστε, να δούμε αν και πότε θα υποστηρίξουν τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο στην σύλληψη video και τα PlayStation4 ή Xbox One... από τα games που τα προσφέρουν βέβαια.

Άλλες προσθήκες που σχεδιάζει να κάνει η Google στο YouTube περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καταβολής χρηματικών ποσών ως υποστήριξη στους δημιουργούς των "καναλιών" του, περισσότερα δωρεάν μουσικά θέματα και ηχητικά εφέ στην σχετική "βιβλιοθήκη", apps διαχείρισης των video του χρήστη για Android και iOS, βελτιωμένο σύστημα προβολής πληροφοριών "πάνω από" κάθε video, νέους τρόπους δημιουργίας και διαχείρισης playlist, καθώς και δυνατότητα προσθήκης υποτίτλων σε video, στους οποίους μπορούν να συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι χρήστες που τα παρακολουθούν (όχι μόνο οι δημιουργοί δηλαδή). Τα παραπάνω θα προστίθενται σταδιακά, κάποια δείγματα πάντως από video στα 48 και 60 καρέ το δευτερόλεπτο η Google τα έχει ήδη δημοσιεύσει δοκιμαστικά ώστε οι χρήστες/gamers να αποκτήσουν μία ιδέα του τί θα μπορούν να περιλαμβάνουν στα "κανάλια" τους σύντομα. Ελπίζουμε... πολύ σύντομα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ