Windows 8: τα Blue καθ' οδόν

Διέρρευσε δοκιμαστική έκδοση της επερχόμενης αναβάθμισης, λεπτομέρειες

Λόγο για την επερχόμενη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 8, η οποία έχει μέχρι στιγμής απλώς το κωδικό όνομα "Blue", είχαμε κάνει στο πλαίσιο της πρόσφατης Αθηνόραμα Digital Windows 8 Week, αναφερόμενοι στο μέλλον του πολυσυζητημένου λειτουργικού. Το μέλλον της αναβάθμισης αυτής δεν είναι... μακριά, όπως είχαμε σημειώσει: τοποθετείται σε χρονικό ορίζοντα το πολύ έξι ή επτά μηνών από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την εορταστική περίοδο. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, διέρρευσε στο Internet η πρώτη "δοκιμαστική" (beta) έκδοση των Windows Blue, χωρίς την... συγκατάθεση ακριβώς της Microsoft εννοείται, και τα ευρήματα που βρήκαν το δρόμο τους στα διάφορά Web sites από χρήστες που την εγκατέστησαν, είναι ενδιαφέροντα.

Κάποιες από τις παρατηρήσεις έως... επικρίσεις που ακούστηκαν από το πρώτο διάστημα κυκλοφορίας των Windows 8, φαίνεται να έχουν εισακουστεί ήδη. Στην Start Screen του νέου γραφικού περιβάλλοντος, για παράδειγμα, είναι πλέον ρυθμίσιμο το μέγεθος των "ενεργών πλακιδίων" (Active Tiles), αλλά και η ομαδοποίησή τους, ώστε να είναι ευκολότερα διαχειρίσιμες οι σχετικές εφαρμογές. Στο νέο γραφικό περιβάλλον έχουν επίσης μεταφερθεί πολλές από τις ρυθμίσεις που μπορούσαν να γίνουν στο εκάστοτε PC/tablet μόνο αν ο χρήστης μετέβαινε στην Επιφάνεια Εργασίας και τον Πίνακα Ελέγχου (Desktop/Control Panel), ενώ έχουν προστεθεί και κάποιες νέες εφαρμογές της ίδιας της microsoft, οι οποίες θα εγκαθίστανται εξ ορισμού μαζί με το λειτουργικό. Επιβεβαιώθηκε, δε, ο κωδικός "αύξοντας αριθμός" των Windows Blue ως 6.3, υπονοώντας σημαντική διαφορά στον πυρήνα του λειτουργικού σε σχέση με τα Windows 8 (6.2) και τα Windows 7 (6.1).

Αν και η έκδοση που έχει διαρρεύσει φανερά απέχει πολύ από την όποια "τελική" έκδοση των Windows Blue, η Microsoft μέχρι στιγμής δεν δείχνει να "το σκέφτεται" όσον αφορά στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η εξελικτική πορεία των Windows. Με άλλα λόγια, ο αμερικανικός κολοσσός επικεντρώνεται στο νέο γραφικό περιβάλλον και δεν δείχνει να έχει την πρόθεση "γεφύρωσής" του με το παραδοσιακό, αυτό του desktop. H συζήτηση που μπορεί να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι μεγάλη, η Microsoft ωστόσο δείχνει να παραδέχεται πως, αν έχει όντως σκοπό να μας... "ξεκολλήσει" από το desktop κάποια στιγμή, το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να προσφέρει δυνατές, πλήρεις εφαρμογές στο νέο γραφικό της περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ισχυροποιούνται σημαντικά οι εφαρμογές Mail, People και Calendar με σχετικές αναβαθμίσεις, ενώ αντίστοιχα updates στελέχη της εταιρείας έχουν υποσχεθεί πως θα διατεθούν για όλες σχεδόν τις εξ ορισμού εφαρμογές των Windows 8, όπως και για το αντίστοιχο MS Office. Και για τα Windows Blue... έχουμε ακόμη (κάποιο) καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ