Windows 8.1: επιστροφή του Start Menu

Η Microsoft αποδέχεται την κριτική, μέσα στο έτος η σχετική αναβάθμιση. Λεπτομέρειες.

H Microsoft είναι μία εταιρεία που, όταν το έκρινε απαραίτητο, δεν φοβήθηκε να δοκιμάσει προσεγγίσεις ριζοσπαστικές - σε σχέση με το παρελθόν της - προκειμένου να "προχωρήσει μπροστά". Όμως παραμένει και μια εταιρεία που δεν αγνοεί την κριτική του καταναλωτικού κοινού και δεν θα διστάσει (για λόγους... "φαίνεσθαι") να διορθώσει λάθη της, αν αποδειχθούν όντως τέτοια. Για την πλήρη αφαίρεση του Start Menu από το "παραδοσιακό" περιβάλλον desktop των Windows 8 η αμερικανική εταιρεία είχε δεχθεί αρνητικά μηνύματα όχι μόνο από τους ίδιους τους χρήστες, αλλά και από πολλά μέσα ενημέρωσης - και το Αθηνόραμα Digital είχε από την αρχή υποστηρίξει πως θα έπρεπε, το λιγότερο, να είχε δοθεί η σχετική επιλογή στους χρήστες των νέων Windows. Ειδικά αφού, όντας ήδη κανείς στο περιβάλλον του desktop, είχε ήδη κάνει την επιλογή να μην χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή το νέο γραφικό περιβάλλον που ονομάζαμε "Metro", πόσο μάλλον δε και με δεδομένο το γεγονός ότι τα πιο πολλά τυπικά PC συνεχίζουν να μην φέρουν οθόνη αφής.

Στο πλαίσιο της εισαγωγικής παρουσίασής της στην εκδήλωση Build 2014, η Microsoft επιβεβαίωσε πως σε μελλοντική αναβάθμιση των Windows 8.1 θα επαναφέρει το Start Menu με το οποίο... "μεγάλωσαν γενιές και γενιές" χρηστών από τα Windows 95. Επέδειξε, μάλιστα, πώς περίπου θα είναι, με μία εκκεντρική προσθήκη: λιλιπούτεια... Live Tiles (!) τα οποία προβάλλουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτά της Start Screen. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτά θα είναι αληθινής χρηστικής αξίας, αφού τυπικά το Start Menu παραμένει "ανοιχτό" για λίγα μόνο δευτερόλεπτα (όσα χρειάζεται για βρει κανείς το εικονίδιο του προγράμματος ή αρχείου που θέλει), αλλά θα εκφράσουμε τελική άποψη αφού διαπιστώσουμε πώς λειτουργούν πρακτικά. Ενδιαφέρον πρόσθετο στοιχείο: με την ίδια αναβάθμιση θα είναι εφικτή και η εκτέλεση apps σχεδιασμού "Metro", αλλά σε δικό τους παράθυρο πάνω στο desktop. Έτσι δημιουργείται άλλη μία "γέφυρα" ανάμεσα στα "παραδοσιακά" και τα "νέα" Windows, χρήσιμη και στους χρήστες που αξιοποιούν υψηλής ανάλυσης οθόνες και θα μπορούν να έχουν ουκ ολίγα τέτοια apps ταυτόχρονα ορατά.

H αμερικανική εταιρεία δεν έδωσε σαφές χρονικό πλαίσιο για την διάθεση της σχετικής αναβάθμισης, υποσχέθηκε ωστόσο πως θα το κάνει μέσα στο 2014. Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε, πάντως θα λέγαμε πως το πιθανότερο είναι να το κάνει πριν από το Σεπτέμβη - έτσι ώστε η επιλογή να είναι παρούσα στα desktop και laptop που θα πωληθούν στην έναρξη της μαθητικής περιόδου (back to school). Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κίνηση της Microsoft θα πρέπει να ικανοποιεί τους πάντες, ακόμη και τους πιο... γκρινιάρηδες χρήστες, δημοσιογράφους ή αναλυτές. Η σχετική λειτουργία πρακτικά επαναφέρει το desktop των Windows στη συλλογιστική που όλοι γνωρίζαμε - δίνοντας έτσι στα Windows 8.1 την ευκαιρία να αποδείξουν (επιτέλους) ότι όντως είναι η καλύτερη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft μέχρι σήμερα. Γιατί σε όλα τα υπόλοιπα, συγκριτικά και με τα δημοφιλέστατα Windows 7, αναμφίβολα είναι.

Στο μεταξύ οι ήδη χρήστες των Windows 8.1 έχουν να προσβλέπουν στο Update 1 των Windows 8.1, το οποίο θα γίνει διαθέσιμο μέσω του μηχανισμού Windows Update στις 8 Απριλίου. Αυτό δεν κάνει... θεαματικές αλλαγές, καθιστά όμως το όλο περιβάλλον "Metro" φιλικότερο στη χρήση με πληκτρολόγιο και mouse, ενώ βελτιστοποιεί και όλα τα σημαντικά στοιχεία του "πυρήνα" των Windows 8.1, ώστε αυτά να λειτουργούν άνετα σε συσκευές με 1 GB μνήμης και 16 GB αποθηκευτικού χώρου (αντί για τα 2 GB και 32 GB αντίστοιχα που ήταν σήμερα). Η αλλαγή αυτή θα καταστήσει εφικτή την πώληση σημαντικά φθηνότερων tablets, αλλά πιστεύουμε πως θα έχει ευεργετική επιρροή στις επιδόσεις των Windows 8.1 σε οποιοδήποτε PC. Επανερχόμαστε με πρακτικές εντυπώσεις του Update 1 μετά τη σχετική εγκατάσταση, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ