Windows 7: τέλος εποχής, αλλά... ψυχραιμία

Το λειτουργικό της Microsoft θα συνεχίσει να υποστηρίζεται στα πιο σημαντικά - ό,τι κι αν λένε άλλοι!

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με τους τίτλους που επιλέγουν πολλά μέσα ενημέρωσης - ειδικά τα Δικτυακά, αλλά όχι μόνο - να χρησιμοποιήσουν σε άρθρα, προκειμένου... να συγκεντρώσουν περισσότερα clicks αντί να πληροφορήσουν σωστά το κοινό. Τυπικό παράδειγμα το χθεσινό: το Web κατακλύστηκε από δημοσιεύματα με τίτλους όπως "Η Microsoft σταματά την υποστήριξη των Windows 7" και "Τα Windows 7 ακολουθούν τα Windows XP στην σύνταξη", δημιουργώντας από το πουθενά έναν μικρό... πανικό σε ποσοστό των ανθρώπων που ναι μεν χρησιμοποιούν καιρό ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η Microsoft όσον αφορά στην υποστήριξη των λειτουργικών της συστημάτων. Με δύο λέξεις: παιδιά, ψυχραιμία!

Τα Windows 7 από χθες έχουν εισέλθει στην προτελευταία φάση της πορείας όλων των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft, τη λεγόμενη "εκτεταμένη περίοδο υποστήριξης" (extended support), εγκαταλείποντας τη λεγόμενη "κύρια περίοδο υποστήριξης" (mainstream support). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα Windows 7 από δω και στο εξής δεν θα δεχθούν ανανεώσεις και αναβαθμίσεις που θα προσέθεταν νέα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες, δεν θα δεχθούν διορθώσεις γενικής φύσης και δεν θα υποστηρίζονται τηλεφωνικά από τη Microsoft χωρίς ο καλών χρήστης να πληρώσει γι' αυτό. Όμως πρακτικά όλα αυτά δεν επηρεάζουν ήδη σχεδόν κανέναν: η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιεί τα Windows 7 προεγκατεστημένα σε PC που αγόρασε (το οποίο υποστηρίζει ο κατασκευαστής), ενώ στο συγκεκριμένο λειτουργικό νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες δεν έχουν προστεθεί εδώ και χρόνια.

Προς τί ο... πανικός, λοιπόν; Απλό: πολλοί αρθρογράφοι δεν γνωρίζουν πως η εκτεταμένη περίοδος υποστήριξης συνεχίζει να προσφέρει το σημαντικότερο πράγμα, δηλαδή τις ανανεώσεις ασφαλείας (security patches) που εγγυώνται πως τα Windows 7 δεν θα είναι έκθετα σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού. Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα σε αυτό και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Windows XP: αυτά έχουν εξέλθει και από την εκτεταμένη περίοδο υποστήριξης, οπότε όντως δεν θα δεχθούν άλλες ανανεώσεις ασφαλείας και κατά συνέπεια η χρήση τους δεν συνιστάται πλέον. Τα Windows 7 η Microsoft θα συνεχίσει να τα υποστηρίζει στο θέμα της ασφάλειας για 5 χρόνια ακόμη, μέχρι το... 2020 δηλαδή - στο οποίο χρονικό σημείο, ε, αν υπάρχει ακόμη κόσμος που δεν χρησιμοποιεί τα Windows 8.1/10.x/12.x, θα πρέπει να τα εγκαταλείψει, όπως έγινε τους τελευταίους μήνες με τα Windows XP.

Με άλλα λόγια, για μία ακόμη φορά, ψυχραιμία: όλοι οι χρήστες που επέλεξαν να μην μεταβούν στα Windows 8/8.1 είναι ασφαλείς μέχρι να διατεθούν τα επερχόμενα Windows 10 το Σεπτέμβρη (και για ακόμη περισσότερο καιρό φυσικά). Και ως το 2020... έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ